StoryEditor

Prípravu na euro nemožno zanedbať

18.03.2007, 23:00

Slovensko pravdepodobne prijme euro začiatkom roku 2009. Prechod na spoločnú menu eurozóny je zložitý proces, ktorý vyžaduje dôkladnú pripravenosť aj slovenských podnikateľov. Zanedbanie prípravy môže v budúcnosti zvýšiť náklady na zavádzanie eura v podniku.
Podľa Národnej banky Slovenska môže príprava trvať v niektorých firmách dokonca dva až tri roky. Záleží pritom najmä na veľkosti a druhu vykonávanej činnosti. Menšie firmy a podniky môžu s prípravou začínať už v týchto dňoch. Živnostníci by nemali potrebné opatrenia odkladať dlhšie ako do konca roka.

Dvojité oceňovanie
Jednou z povinností, ktoré budú mať podnikatelia už od polovice roku 2008, je duálne oceňovanie. Ide o uvádzanie ceny v slovenských korunách a súčasne v eurách.
Toto opatrenie je zamerané na to, aby zákazníci nestratili orientáciu v cenách produktov a mohli si postupne zvyknúť na novú menu. Duálne oceňovanie má zabrániť, aby niektoré firmy zneužili vstup do eurozóny na zvyšovanie cien. Údaj pri cene musí tiež obsahovať šesťmiestny konverzný kurz, ktorý určí Rada Európskej únie pravdepodobne v júni 2008. Mesiac po zverejnení kurzu budú musieť všetky cenovky, upomienky, výplatné pásky, teda všetky vzťahy, kde je jeden z účastníkov fyzická osoba, uvádzať v oboch menách. Táto povinnosť pre podnikateľov sa skončí až koncom roku 2009, teda rok po zavedení spoločnej meny. Národná banka však odporúča, aby firmy ako v službe pre zákazníkov pokračovali v duálnom zobrazovaní cien aj v prvom polroku 2010. Dodržiavanie pravidiel zaokrúhľovania a duálneho oceňovania sa bude prísne kontrolovať. Okrem toho sa očakáva, že aj spotrebitelia, spotrebiteľské organizácie a médiá vytvoria dostatočný tlak na dodržiavanie pravidiel zobrazovania cien v maloobchode.

Dve meny v obehu
Komplikácia, ktorá sa týka najmä maloobchodníkov a firiem, ktoré narábajú s hotovosťou, je duálny obeh. Eurové bankovky a mince sa dostanú do obehu 1. januára 2009. Euro sa stane jediným zákonným platidlom na Slovensku. Až do 16. januára však budú v obehu koruny a eurá súčasne. Obchodník bude vtedy prijímať obe meny, ale vydávať bude môcť iba eurové bankovky a mince. Preto sa bude musieť predzásobiť eurami tak, aby ich bol schopný vydávať, hoci väčšinu tržieb bude mať v korunách. Dobre naplánovaná výška hotovosti môže byť v tomto čase pre činnosť podniku rozhodujúca. "Obchodníci by mali mať pripravený krízový scenár so svojou dodávateľskou bankou pre prípad, že by sa ukázalo, že zle naplánovali štruktúru hotovosti a nemôžu vykonávať svoju činnosť," pripomína členka Predstavenstva VÚB banky a bývalá viceguvernérka Národnej banky Slovenska Elena Kohútiková.

Vo vlastnej réžii
Podnikateľ nesie náklady na zavedenie eura sám, ide teda hlavne o efektívne využívanie prostriedkov. Ak si firma nechá prípravu na poslednú chvíľu, riskuje, že nestihne termíny a že jej to zbytočne zvýši náklady. Firmy by podľa Kohútikovej mali mať vlastný "eurotím", ktorý bude hladký prechod na euro zabezpečovať. Jeho veľkosť a právomoci si musí organizácia určiť sama. Záleží pritom na druhu činnosti a veľkosti konkrétnej organizácie.

Kurzové riziko
Vstup Slovenska do eurozóny bude mať na podnikateľský sektor veľký vplyv. Najvýznamnejším prínosom, ktorý firmy pocítia ihneď, bude odstránenie transakčných nákladov. Tie vznikajú v zahraničnom obchode pri prevode korún na eurá. Nebudú sa už musieť platiť poplatky bankám pri výmene devíz či počítať rozdiel medzi nákupným a predajným kurzom. Podľa Národnej banky Slovenska, táto úspora môže byť až vo výške 0,4 percenta hrubého domáceho produktu. Ďalším veľkým prínosom pre podnikateľský sektor je odstránenie časti kurzového rizika.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
02. máj 2024 06:21