StoryEditor

Emisia eurobonodov úspešne upísaná

27.03.2006, 00:00
Slovensko v súlade so stratégiou riadenia dlhu a prípravou na prijatie spoločnej európskej meny vydalo novú emisiu dlhopisov na európskom trhu v hodnote jednej miliardy eur so splatnosťou 15 rokov. "Slovensko si požičalo miliardu eur na 15 rokov za cenu, akú sa doteraz nepodarilo nijakému z nových členských štátov," povedal Ivan Mikloš.

Slovensko v súlade so stratégiou riadenia dlhu a prípravou na prijatie spoločnej európskej meny vydalo novú emisiu dlhopisov na európskom trhu v hodnote jednej miliardy eur so splatnosťou 15 rokov. "Slovensko si požičalo miliardu eur na 15 rokov za cenu, akú sa doteraz nepodarilo nijakému z nových členských štátov," povedal podpredseda vlády a minister financií SR Ivan Mikloš. "Vyššie je dokonca aj úročenie porovnateľných dlhopisov Grécka alebo Talianska. Bez ohľadu na vývoj úrokových sadzieb bude Slovensko platiť za túto emisiu len štyri percentá ročne, čím sa zabezpečia trvalo nízke splátky úrokov pre štátny rozpočet do budúcnosti."

Vysoký dopyt, výhodné podmienky
Návrat na európsky kapitálový trh spôsobil dobrý vývoj ekonomiky a štátneho rozpočtu. Aby sa znížili náklady na jednorazové poplatky pri emisiách a s nimi súvisiace vedľajšie výdavky, vláda odsúhlasila aj vypracovanie stálej dokumentácie Euro Medium Term Note (EMTN) programu s maximálnou hodnotou euroemisií na európskom kapitálovom trhu do dvoch miliárd eur počas príslušného kalendárneho roka. "Výhodou tohto programu je možnosť veľmi rýchlo získať prostriedky emisiou štátnych dlhopisov na zahraničných trhoch. V prípade akejkoľvek neočakávanej finančnej potreby štátu alebo výkyvom na domácom finančnom trhu tak štát môže mať k dispozícii alternatívny spôsob financovania svojich potrieb," konštatuje ministerstvo. Táto prvá emisia v rámci EMTN programu zároveň zabezpečila predĺženie Slovenskej výnosovej krivky v eurách na 15 rokov.
Upísanie požadovanej hodnoty už po 24 hodinách umožnilo zachovať indikovanú agresívnu cenu len sedem bázických bodov nad mid-swaps. Ocenenie dlhopisu je dokonca lepšie ako v prípade talianskeho dlhopisu s rovnakou splatnosťou, ale lepším ratingom (Aa2/AA-), alebo pri gréckom dlhopise so splatnosťou v roku 2019 a ratingom A1/A. Výborné ocenenie dlhopisu sa dosiahlo aj napriek rozširujúcim sa spreadom a očakávaniam nárastu úrokových sadzieb v eurozóne. Dosiahnutý spread je historicky najmenší pri emisiách krajín V4. Presné ocenenie sa prejavilo aj stabilitou spreadu danou malým počtom obchodov po uvedení dlhopisu na trh a súvisí tiež s kvalitnou distribúciou medzi investorov.

Vyrovnanie obchodu
S prípravou emisie eurobondov začala Agentúra pre riadenie dlhu a likvidity (ARDAL) začiatkom tohto roka. Sprostredkovateľom emisie boli americká investičná banka Lehman Brothers International a francúzska banka BNP Paribas. Oba subjekty sprostredkúvali kontakty s investormi, rokovanie o cene aj samotné upisovanie dlhopisov. Prevažná väčšina investorov je z eurozóny. Týmto investorom odpadá pri kúpe dlhopisov do budúcnosti kurzové riziko prípadných strát. Medzi investormi dominovali banky, ktoré kúpili 80 percent emisie. Vyrovnanie obchodov (settlement) a pripísanie dlhopisov na účty investorov je naplánované na dnešný deň.

Investori do slovenských eurobondov (v %)

Investrori do slovenských eurobondov podľa krajín (v%)
Nemecko 55
Rakúsko 10
Taliansko 9
Holandsko 6
Írsko 6
Francúzsko 5
Veľká Británia 4
Belgicko 4
Ostatní 1
Zdroj: MF SR
Investrori do slovenských eurobondov podľa typu (v%)
banky 80
správacovské spoločnosti 10
penzijné fondy 8
ostatní 2
Zdroj: MF SR

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
30. apríl 2024 19:05