StoryEditor

Technické zhodnotenie dlhodobého majetku

Technické zhodnotenie dlhodobého majetku je jediný spôsob, ktorým možno zvýšiť vstupnú cenu dlhodobého nehmotného a hmotného majetku. Definícia technického zhodnotenia v Postupoch účtovania pre jednoduché účtovníctvo je uvedená s odvolaním sa na § 33 zákona o daniach z príjmov (ZDP).

V súlade s uvedeným ustanovením sa technickým zhodnotením rozumejú výdavky na dokončené nadstavby, prístavby a stavebné úpravy, rekonštrukcie a modernizácie prevyšujúce pri jednotlivom hmotnom a nehmotnom majetku sumu 30 000 Sk v úhrne za zdaňovacie obdobie. Ak technické zhodnotenie je rovné alebo nižšie ako suma 30 000 Sk, nezvyšuje vstupnú cenu dlhodobého majetku a je daňovo uznateľným výdavkom, považuje sa za prevádzkovú réžiu.

Daňovo uznateľný výdavok
Technické zhodnotenie je daňovo uznateľným výdavkom, ak bolo preukázateľne vynaložené a bolo vykonané na majetku, ktorým podnikateľ dosahuje zdaniteľné príjmy, pričom môže ísť o vlastný majetok podnikateľa alebo majetok, ktorý podnikateľ využíva na základe nájomnej zmluvy. Aby technické zhodnotenie vykonané na prenajatom majetku bolo daňovo uznateľným výdavkom okrem už uvedených podmienok, musí byť prenajímateľom - vlastníkom majetku písomne odsúhlasené:
* jeho vykonanie nájomcom,
* jeho odpisovanie nájomcom, prípadne jeho uplatnenie nájomcom vo výdavkoch.

Príklad č. 1
Podnikateľ Ján Šedivý má zaradený v majetku určenom na podnikanie osobný automobil Fabia v obstarávacej cene 380 tis. Sk. V roku 2003 nechal namontovať strešné okno. Faktúra za vykonanie týchto úkonov vrátane materiálu bola v sume 26 800 Sk.
- Z obsahovej stránky ide o technické zhodnotenie, ktoré však nespĺňa limit vstupnej ceny, a preto bude výdavok pri zaplatení faktúry zaúčtovaný ako daňovo uznateľný výdavok v položke prevádzková réžia.

Príklad č. 2
Podnikateľka FO prevádzkuje kaderníctvo v prenajatých priestoroch. Pre skvalitnenie pracovného prostredia pre seba a svojich dvoch zamestnancov sa rozhodla inštalovať na okná vertikálne žalúzie. Majiteľ budovy jej dal súhlas na ich montáž a odpisovanie. Vzhľadom na to, že dodávka žalúzií s montážou bola v sume 22 500 Sk, nespĺňa toto technické zhodnotenie limit vstupnej ceny.
- Podnikateľka celú sumu zaplatila v hotovosti po realizácii montáže. Pôjde o daňovo uznateľný výdavok, zaúčtovaný v položke prevádzková réžia. Uvedená problematika je
bližšie spracovaná v príručke s názvom Daňovo uznateľné výdavky v jednoduchom účtovníctve fyzických osôb od A po Z (Živnostník a dane číslo: 9/2003).
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
02. máj 2024 16:26