StoryEditor

Napísali o... Jurajovi Nvotovi

10.11.2005, 23:00

Je vlastne prirodzené, že diela dramatika Horvátha zaujímajú práve Nvotu. Vo svojej režijnej tvorbe výrazne inklinuje k príbehom ľudí sociálne nižších, sociálne slabších vrstiev. Ich svet zobrazuje s nadhľadom, jemným i krutým nadhľadom, bez toho, aby postavy degradoval. (Zuzana Uličianska, SME, 1999)

Režisér Nvota nezaprie divadelnú skúsenosť a film je neobyčajne kultivovanou ukážkou jeho inscenačných schopností. Dokonca takou kultivovanou, že je to miestami na škodu. Herecké výkony sú fantastické a márne budete spomínať, kedy naposledy ste s takým zaujatím sledovali i tie najmenšie prejavy mimických svalov. Miestami však chýba spontánnosť a emócie, bez ktorých podobne ladené snímky prežívate rovnako, ako keď ste na návšteve nútení listovať v albume zažltnutých fotografií. (Petr Bílek, jr., Časopis Premiere)
Keď sa vysloví jeho meno, ľudia sa začnú jemne usmievať. Je prívetivý, veselý, priateľský. Vyzerá harmonický, spokojný, šťastný. Možno nielen vyzerá, ale taký aj je. A možno sa tým len bráni pustiť si ľudí bližšie k telu. Necháva za seba hovoriť svoje inscenácie. Ale niečo si o tomto svete v každom prípade myslí. Juraj Nvota. (Eva Čobejová, Domino fórum)
Do pamäti slovenských divákov vstúpil v sedemdesiatych rokoch hereckou rolou poštárika vo filme Ružové sny a hlavnú úlohu dostal aj vo filme Martina Šulíka Všetko, čo mám rád. Hoci si Juraj Nvota zachoval chlapčenskú iskru a strapaté vlasy aj po päťdesiatke, jeho myšlienky signalizujú múdrosť muža. (Galina Lishaková, Národná Obroda)
Pokušenie hlavného hrdinu sa volá Anča. Hrá ju Dorota Nvotová. Prvé dni nakrúcania bola na pľaci stále. Ako sa jej páči postava ľahkomyseľníčky a radodajky? "Spôsobom, akým je šibnutá, je mi dosť podobná. Ale v tom, že sa vyspí s každým, sa mi vôbec nepodobá," vyznala sa Nvotová, ktorá vraj neodmietne nijakú filmovú úlohu. "Spolieham sa však na to, že Jurko (Juraj Nvota - pozn. red.) je dosť hanblivý a šteklivé scény nebude točiť drsným spôsobom," vysvetlila herečka a hudobníčka. (Jena Opoldusová, Pravda, 2005)

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. máj 2024 07:14