StoryEditor

Známa firmy založili vysokú školu

30.03.2006, 00:00
V Berlíne sa presne na mieste, kde vyše 20 rokov sídlili reprezentanti socialistickej NDR, budú vzdelávať riadiaci pracovníci kapitalistickej ekonomiky.

Budova bývalej Štátnej rady NDR v centre mesta je od začiatku tohto roka oficiálne hlavným sídlom a areálom European School of Management and Technology (ESMT).
Počas búrania hneď vedľa stojaceho Paláca republiky, ako neželanej relikvie minulých čias, získala budova štátnej rady nové, prekvapivé uplatnenie.

Veľké ambície

Súkromnú vysokú školu ESMT založilo 25 riadiacich nemeckých inštitúcií a veľkých podnikov už v roku 2002. Boli medzi nimi napríklad Siemens AG a automobilové firmy BMW a DaimlerChrysler, ale aj vydavateľstvo Axel Springer. Zriadili ju ako zariadenie na vzdelávanie vrcholného manažmentu firiem. Táto vysoká škola má však ambíciu patriť čoskoro k najlepším obchodným školám sveta.
V súčasnosti v škole študuje prvých 29 medzinárodných študentov zo 14 krajín (6 Nemci, 6 Indovia, 3 Američania, 2 Angličania, 2 Číňania, 2 Japonci a po jednom z Kanady, Grécka, Írska, zo Slovinska, z Južnej Afriky, zo Španielska, Švajčiarska a z Turecka. Ich priemerný vek je 31 rokov.

Študent potrebuje prax

Po absolvovaní jednoročného kurzu získajú titul Master of Business Administration (MBA).
Jedným zo študentov je 32-ročný rodený Dortmunďan Benjamin Perlzweig: " Študoval a pracoval som v Londýne a New Yorku. Prijatie na ESMT hneď po maturite je nemožné, človek musí mať za sebou prinajmenšom bakalárske štúdium a aj prax."
Väčšina študentov má 5 -- 8 rokov praxe a chuť robiť kariéru. Prišli z rozličných odborov, najmä z informačných technológií, telekomunikácií, automobilového a leteckého priemyslu.
Počas jednoročného kurzu študenti komunikujú výlučne v angličtine a absolvujú 30 týždňov teoretických prednášok a 6 týždňov individuálneho štúdia. Ťažiskom vyučovania je spojenie manažmentu a kvality riadenia.

Orientácia na Európu

Zvláštnosťou ESMT je podľa dekana Wulffa Pinkla orientácia na Európu. Okrem toho sa kladie zvláštny dôraz na spojenie teórie a praxe. Na programe sú aj dva jednomesačné projekty, pri ktorých majú študenti riešiť úlohy priamo v podnikoch.
Náročnú obsahovú ponuku a vysoký stupeň osobnej zaangažovanosti vidia nemecký študent Benjamin Perlzweig, ale aj jeho slovinská spolužiačka Ana Rozmanová ako klady ESMT. Jeden profesor sa tu stará o troch študentov. Na štátnych vysokých školách je to často 60 až 100 študentov.
Fakulta ESMT pozostáva z učiteľského zboru, ku ktorému patria okrem zakladateľa Dereka F. Abella vedci z Nemecka, Francúzska, Kanady, Ruska a Maďarska. Stáli zamestnanci sú posilnení takzvanými faculty professionals, ktorí vďaka mnohoročným skúsenostiam z praxe obohacujú vyučovanie o poradenské služby.

Najvyššie poplatky

Poplatok za štúdium v MBA-kurze sa pohybuje okolo 50 000 eur ročne. Týmto je výrazne na špici desiatky najpopulárnejších súkromných vysokých škôl a kolégií v Berlíne. Zdá sa, že vysoké poplatky nie sú pre záujemcov odstrašujúce. Takmer všetci, ktorí sa zajímajú o miesto v kurze, dostanú štipendium, ktoré však nepokrýva všetky náklady. Sponzori ESMT dali k dispozícii 1,5 milióna eur na štipendiá. Asi štvrtina účastníkov prvého ročníka kurzu pochádza zo zakladajúcich podnikov ESMT.
Kto chce študovať na berlínskej vysokej škole manažmentu, nepotrebuje len veľa peňazí. Záujemcovia o prijatie musia obstáť vo viacerých náročných testoch. Na rok 2007 končí prvý termín 31. marca. Ale ešte aj po tomto termíne sa budú konať ďalšie prijímacie pohovory. Okrem MBA-školenia bude škola ponúkať aj ďalšie semináre a kurzy.
Dôležité informácie môžete nájsť na internetovej stránke www.esmt.org.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
02. máj 2024 10:14