StoryEditor

Čo robí VšZP pre poistencov

31.05.2006, 00:00

Poisťovne svorne tvrdia, že sú na ročné zúčtovanie pripravené. Skúsenosti poistencov však hovoria o niečom inom. Na pobočkách ich odkazujú na informácie z internetu. Ako je teda vaša poisťovňa personálne aj inak pripravená zvládnuť nápor poistencov?
- Všeobecná zdravotná poisťovňa je na ročné zúčtovanie poistného pripravená a jej zamestnanci urobia všetko pre to, aby poistencom maximálne vyšli v ústrety. Vyškolili sme vybraných zamestnancov všetkých pobočiek. Každý pracovník na klientskom pracovisku má základné informácie o ročnom zúčtovaní (kto má povinnosť podať ročné zúčtovanie, na akom type tlačiva, lehoty na podanie) a každá pobočka má určenú kontaktnú osobu pre zložitejšie prípady. Na pobočkách sú pre poistencov pripravené vzory vyplnených tlačív, rôzne pomôcky k ročnému zúčtovaniu, tabuľky, kedy aké tlačivo použiť, presné vymedzenie, kto má a kto nemusí robiť ročné zúčtovanie.

Koľko tlačív poistencov budú musieť prekontrolovať pracovníci vašej poisťovne? Budú sa tlačivá archivovať?
- V dvoch skupinách poistencov (zamestnanci a zamestnávatelia) predpokladáme pri 1 000 000 zamestnancov asi 25 % ročných zúčtovaní, teda asi 250-tisíc ročných zúčtovaní. V skupine samostatne zárobkovo činných osôb robia zúčtovanie všetci. V roku 2005 sme evidovali 300-tisíc osôb. Od 1. septembra 2005 máme prihlásených asi 67-tisíc samoplatiteľov. Do tejto skupiny budú patriť aj tzv. poistenci štátu (§11 ods. 8 písm. a/ až i/ a k), ktorých príjem za 9 - 12/2005 presiahol polovicu úhrnu minimálnych miezd. Koľko poistencov z tejto skupiny bude robiť ročné zúčtovanie, bude závisieť od ich príjmu v roku 2005.
Poisťovne musia vrátiť preplatky do 30. septembra. Akým spôsobom sa to bude robiť?
- VšZP urobí všetko pre to, aby dodržala zákonom stanovený termín na vrátenie preplatkov. Preplatky z ročného zúčtovania budú vracané tak ako každý iný preplatok, ktorý platiteľovi v poisťovni vznikne. Platiteľ sám môže určiť, ako má zdravotná poisťovňa preplatok vráti - bankovým prevodom, peňažnou poštovou poukážkou, alebo v hotovosti v pokladnici zdravotnej poisťovne. Pri poslednom spôsobe vrátenia je potrebné dohodnúť s platiteľom termín prevzatia preplatku.
Ako sa môže poistenec odvolať voči rozhodnutiu o nedoplatku, ak s ním nesúhlasí?
- Podľa § 19 ods. 20 zákona č. 580/2004 Z. z. v znení neskorších predpisov o sporoch vyplývajúcich z ročného zúčtovania poistného rozhoduje Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Na toto konanie sa vzťahujú všeobecné predpisy o správnom konaní.
Minister Zajac avizoval, že kontrolóri ročných zúčtovaní budú k poistencom miernejší, že poisťovne nebudú vyvodzovať tvrdé sankcie. Ako teda budú postupovať poisťovne a ako budú spolupracovať s Úradom pre dohľad na zdravotnou starostlivosťou?
- VšZP sankcie za nesplnenie povinností vyplývajúcich pre poistencov z platnej legislatívy neudeľuje. Tých poistencov, ktorí si nesplnili zákonom stanovenú povinnosť, nahlasujeme raz za mesiac Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, ktorý môže poistencovi udeliť sankciu.

Informačné kanály pre poistencov VšZP o ročnom zúčtovaní

Najviac poistencov je poistených vo Všeobecnej zdravotnej poisťovni.

Call centrum
VšZP zriadila pre svojich klientov novú službu - Call centrum 0850 003 003, na ktoré môžu volať z pevnej i mobilnej telefónnej siete od pondelka do piatka od 8. do 16. hodiny. Po tomto čase môžu volajúci zanechať odkaz s otázkou a pracovníci Call centra ich budú spätne kontaktovať.

Poradňa
Okrem Call centra môžu klienti využiť poradňu na internetovej stránke, kam môžu zaslať otázku mailom alebo si nájdu odpoveď v databáze odpovedí podľa oblastí. V rámci tejto internetovej poradne je vytvorená špeciálna oblasť najčastejších otázok a odpovedí aj pre ročné zúčtovanie.

Internetový portál VšZP (www.vszp.sk)
Podrobné informácie, týkajúce sa ročného zúčtovania, sú zverejnené na internetovej stránke VšZP, ktorá je včas aktualizovaná. Poistencom pomôžu prehľadne vypracované tabuľky. Z tejto stránky si môžu poistenci stiahnuť tlačivá na ročné zúčtovanie aj s vysvetlením.

Informácie na pobočke
Na všetkých pobočkách VšZP je na dostupnom miestne zriadené informačné centrum ročného zúčtovania, ako sú nástenky, vývesky či meno zamestnanca, ktorý klientom pomôže riešiť zložitejšie prípady ročného zúčtovania.

Školenia o ročnom zúčtovaní pre zamestnávateľov
Zamestnanci VšZP sa podieľali na školeniach pre 650 mzdových účtovníčok, odborných účtovníčok rôznych účtovníckych firiem.

Posielanie formulárov
VšZP ponúka samostatne zárobkovo činným osobám pomoc pri ročnom zúčtovaní poistného. V priebehu prvého júnového týždňa zašle platiteľom poistného, ktorí boli počas celého roka 2005 samostatne zárobkovo činnými osobami, čiastočne vyplnené tlačivo ročného zúčtovania (typu B). Ide o 160-tisíc klientov, pri ktorých mohla VšZP doplniť do tlačív údaje získané na základe ich oznamovacej povinnosti. V sprievodnom liste bude presne napísané, čo má platiteľ v tlačive ešte doplniť a čo má urobiť. Vyplnené tlačivo skontroluje, podpíše a zašle na príslušnú pobočku VšZP.
Pre ostatných platiteľov poistného, ktorí mali počas roka 2005 kombinácie rôznych súbehov platiteľov poistného, sú k dispozícii tlačivá s podrobnými inštrukciami na internetovej stránke www.vszp.sk alebo na pobočkách poisťovne.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
05. máj 2024 22:29