StoryEditor

Arteterapia pomáha hendikepovaným

14.06.2007, 00:00

Arteterapia ako jedna z foriem psychoterapie výborne pôsobí na hendikepované deti. "Naším cieľom nie je vytvorenie umeleckého diela, ale cez umelecky stvárnenú sebarealizáciu rozvíjanie tvorivosti alebo odstránenie či zmiernenie ťažkostí znevýhodneného jedinca. U detí v DSS Rosa ju uplatňijeme ako klinickú formu terapie či diagnostiku. Medzi
najpoužívanejšie techniky patrí prstomaľba, spoločná kresba s terapeutom, kresba v rámci skupiny, textilné formy,drôtikovanie, práca s kameňom," povedal nám riaditeľ Domova sociálnych služieb Rosa Miroslav Kuric.
Domov sociálnych služieb v spolupráci so spoločnosťou Microsoft Slovakia zorganizoval v týchto dňoch predajnú výstavu výtvarných prác hendikepovaných detí pod názvom Krajina mojej duše, ktorá potrvá do zajtra. Práce sú odvčera vystavené v bratislavskej galérii Westend na Dúbravskej ceste 2 a výťažok z predaja diel bude použitý na podporu arteterapie v DSS Rosa.
Verbálna komunikácia u hendikepovaných detí často zlyháva, preto sa používa arteterapia, pri ktorej sa využívajú kresbové testy, napríklad: Test začarovanej rodiny, Test stromu, Test hviezd a vĺn, Draw a Person. Kresba umožňuje zistiť úroveň rozumových schopností, úroveň poškodenia motoriky, úroveň psychomotoriky, nájsť znaky organicity či poruchy vizuomotorickej koordinácie. Následne môže terapeut voliť konkrétne špeciálne arteterapeutické techniky, formou skupinovej alebo individuálnej arteterapie.
Podľa Jozefa Štefana, ktorý v DSS Rosa vedie projekty arteterapie, kresba vypovedá bez slov, pomocou rôznych znakov, symbolov, a tak možno o nej hovoriť ako o určitom dorozumievacom prostriedku, ktorý funguje ako kompenzačný prvok.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
04. máj 2024 19:28