StoryEditor

Myjavčania si dobre rozumejú s investormi

23.06.2008, 00:00
Priemyselná tradícia, diaľnica vzdialená lenvniečo vyše dvoch desiatok kilometrov a Česko za humnami mesta. To všetko bolo v pozornosti investorov už pred niekoľkými rokmi.

Myjava preto vyčlenila v západnej časti 16-hektárové územie, ktoré sa vo väčšej miere nachádzalo v jeho majetku, niektoré pozemky vykúpili a začali s prípravou priemyselného parku Javorinská. Po krachu veľkých firiem vrátane Slovenskej armatúrky Myjava v deväťdesiatych rokoch zostali na ulici tisíce ľudí a nezamestnanosť sa vyšplhala na 20 percent. Dnes je o 15 percent nižšia a mesto, naopak, pociťuje nedostatok kvalifikovaných pracovných síl. Prispeli k tomu aj možnosti zamestnania v priemyselnom parku otvorenom iba pred rokom.

"Na celý projekt dostalo mesto z agentúry SARIO 77,5 milióna korún a z nášho rozpočtu sme investovali okolo desať miliónov,“ hovorí Adela Kubicová z odboru regionálneho rozvoja mesta Myjava. "Tieto peniaze smerovali do výstavby infraštruktúry - prívodu vody, plynu elektriny, vybudovala sa kanalizácia splaškovej i dažďovej vody a napokon komunikácie.“ Myjava je majiteľom aj správcom parku, pričom etablované firmy - zatiaľ tam stoja len štyri haly - musia zafinancovať a dokončiť svoje zámery do roku 2010. Pozemky si prenajali na desať rokov a mestu platia za poskytované služby.

Čakajú na investorov
Doteraz sa v parku etablovalo päť zahraničných a jedna domáca firma. Zameriavajú sa na strojárstvo, výrobu plastov aj zdravotnícke potreby. Spoločnosti, s ktorými boli doteraz uzavreté zmluvy, sa zaviazali preinvestovať v parku Javorinská spolu asi 340 miliónov korún. Od začiatku roka 2008 prejavil záujem ďalší investor, s ktorým sa však ešte neuzavrela zmluva. "Momentálne neočakávame príchod nových, ale to je vecou záujmu a osobných stretnutí. Ak sa vážny záujemca prihlási, budeme s ním určite rokovať,“ vysvetľuje Marek Hrín, hovorca mesta.

"Očakávame, že Priemyselný park Javorinská po svojom úplnom spustení do prevádzky prinesie myjavskému regiónu viac ako 800 nových pracovných miest. Hoci sme pred časom informovali, že náš priemyselný park je plný a skutočne vtedy prebiehali rokovania so záujemcami o posledné voľné pozemky, dnes máme v parku ešte dve voľné parcely vo veľkosti 10 032 m2 a 6 481m2, ktoré čakajú na investorov.“ Územie parku sa nachádza na západnej strane mesta v blízkosti jestvujúcej hnedej priemyselnej zóny, ktorú tvorí areál bývalej armatúrky. Na južnej strane je zastavaná bytová výstavba, z východnej strany susedí s areálom výrobných plôch a zo severnej strany sú voľné pozemky - 18,57 hektára - pre možné zväčšenie parku v druhej etape. Mesto však zatiaľ o rozširovaní neuvažuje.

Platy sa zvýšili
Veľkého zamestnávateľa, ktorým bola kedysi Slovenská armatúrka Myjava s asi 5 000 zamestnancami, doteraz nikto nenahradil. Areál armatúrky sa podarilo znova oživiť a dnes je z neho hnedá priemyselná zóna s viac ako 40 podnikmi. Areál vhodne doplnil v roku 2007 oficiálne otvorený Priemyselný park Javorinská vybudovaný s podporou Európskej únie. "Vďaka budovaniu priemyselných zón a príchodu viacerých investorov sa začali zvyšovať aj priemerné mzdy - ku koncu roka 2005 dosiahli v Myjave úroveň 18 383 korún a dnes vyše 20-tisíc,“ dodáva hovorca

Vysoký rating mesta
Pred jeden a pol rokom získalo mesto Myjava rating spoločnosti Moody´s Investors Service s hodnotou Aa2.sk, čo znamená, že na ratingovej stupnici od 1 do 21 (1 - najmenšie riziko, 21 - najväčšie) dosiahlo stupeň 9. Toto hodnotenie bonity svedčí o zlepšených prevádzkových výsledkoch a vysokej úrovni kapitálových výdavkov mesta, ktoré sú výrazne podporované investičnými dotáciami z EÚ alebo od štátu. Rating limituje mierna úroveň likvidity mesta a budúce vysoké požiadavky na financovanie investičných akcií a predfinancovanie projektov pre fondy EÚ.




menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
02. máj 2024 03:58