StoryEditor

Čo na to legislatíva

09.06.2008, 00:00

Najpodstatnejšie z právneho hľadiska je to, či firma zamestnancom oznámi, že ich aktivity bude sledovať. "Ústava garantuje listové tajomstvo, čo sa jednoznačne vzťahuje aj na e-mail," hovorí Vojtech Foldeš z Právnickej fakulty Univerzity Komenského.
"Zamestnávateľ má však na druhej strane právo chrániť sa pred únikom citlivých údajov a určiť, na čo môžu zamestnanci využívať elektronickú poštu alebo internetové pripojenie, ktoré im dáva k dispozícii." Ide teda o "stret" dvoch práv a v prípadnom konflikte medzi zamestnancom a firmou by musel rozhodnúť súd.
Podľa právnika však zamestnávateľ môže legálne čítať všetku elektronickú poštu, ak definuje pravidlá na jej používanie vo svojich interných predpisoch a zamestnanci podpíšu, že sú s monitorovaním oboznámení. "Ak to však zamestnávateľ robí bez vedomia zamestnanca, je to jednoznačne nelegálne," povedal Foldeš.
Z tohto hľadiska sú preto na tom relatívne najlepšie zamestnanci veľkých zahraničných firiem, ktoré majú používanie elektronickej pošty vždy upravené internými predpismi a presne vedia, aké sú pravidlá hry a že môžu byť sledovaní. V interných predpisoch sa zväčša zamestnanci zaväzujú, že počítač budú používať iba na služobné účely, nebudú naň inštalovať nový softvér alebo napríklad sťahovať z internetu hudbu. Český Úrad pre ochranu osobných údajov napríklad už vydal na základe odporúčaní Európskeho parlamentu upozornenie, že "zamestnanec má právo na súkromie na pracovisku a na tomto práve nič nemení skutočnosť, že používa komunikačné zariadenia zamestnávateľa".

telefón -- sledovanie telefónov nie je opäť nikde v právnych predpisoch špeciálne upravené, avšak predpokladáme, že monitorovanie prostredníctvom výpisu odchádzajúcich volaní je bežná vec, keďže zamestnávateľ si tak môže chrániť svoje vlastníctvo a hospodárske záujmy. Dokonca, špeciálne právne predpisy stanovujú niektorým podnikateľom povinnosť robiť záznamy telefonických hovorov pri uzatváraní obchodov (obchodníci s cennými papiermi)
e-mail -- tu je potrebné rozlíšiť, či zamestnávateľ monitoruje (i) služobné e-maily zriadené zamestnávateľom, zriadené na serveri zamestnávateľa a prevádzkované zamestnávateľom za účelom výkonu povolania a (ii) súkromné e-maily zriadené napríklad na voľne prístupných serveroch, ktoré slúžia výlučne na súkromné účely zamestnanca.
Záujem zamestnávateľa kontrolovať poštu zamestnancov môže byť odôvodnený argumentom, že ide o štandardný spôsob komunikácie, ktorým zamestnanci vykonávajú činnosť v mene a na účet zamestnávateľa vo vzťahu ku klientom, resp. obchodným partnerom.
Ďalšie odôvodnené situácie, kedy možno vstupovať do firemnej pošty: napr. dlhodobá absencia zamestnanca, atď.

kamera -- v zmysle čl. 11 Zákonníka práce v úvode článku
GPS -- nie je problém, autá sú vo vlastníctve zamestnávateľa, sleduje využitie svojho majetku, všeobecne akceptované.
Celkovo existuje veľa spôsobov určenia polohy osôb, v prvom rade pomocou "stôp", ktoré zanecháva používanie nových technológií: automaty na vydávanie lístkov v odvetví dopravy, GPS, bankové karty alebo elektronické peňaženky, alebo v tomto konkrétnom prípade
mobilné telefóny. Spočiatku sa miestne údaje považovali za čisto technické údaje potrebné na uskutočnenie alebo prijatie hovoru z mobilného telefónu a boli prístupné len pre operátorov elektronických komunikácií. V tejto súvislosti sa používa termín "prevádzkové
údaje". Tieto údaje len vyplývajú z používania danej technológie a nelíšia sa od iných "stôp", ktoré sa každý deň zanechávajú.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
02. máj 2024 12:24