StoryEditor

Učíme sa od rakúskych partnerov

23.06.2008, 00:00

Projektový manažér Ľubomír Rabay, predseda správnej rady občianskeho združenia RepaNet, pre HN:
Váš projekt je zameraný na zvyšovanie návykov práce sociálne ohrozených občanov. Kto vám s ním pomohol a ako dlho trvalo jeho vypracovanie?
Pri jeho spracovaní sme vychádzali zo skúseností našich rakúskych partnerov, ktorí podobné projekty uskutočňujú už roky. Prípravná fáza trvala takmer rok a zahŕňala najmä štúdium skúseností rakúskych partnerov. Samotné vyplnenie žiadosti o nenávratný finančný príspevok bolo potom záležitosťou asi týždňa.
Čo všetko môžete financovať z Európskeho sociálneho fondu?
Sú to presne definované a odsúhlasené položky rozpočtu projektu. Vo všeobecnosti ich stanovuje konkrétna výzva Európskeho sociálneho fondu. Tento fond však nepodporuje investičné výdavky. Domnievam sa, že veľmi dôležitá je miera efektívnosti využitia týchto prostriedkov vo vzťahu k riešeniu určitého verejného spoločenského problému v sociálnej oblasti. V našom prípade ide o prípravu na budúce zamestnanie Rómov, zdravotne hendikepovaných, vekovo starších, ľudí po výkone trestu alebo po prekonaní alkoholovej či drogovej závislosti.
Prečo ste sa rozhodli pre taký projekt?
Rakúske skúsenosti ukazujú, že tento typ projektov patrí medzi najefektívnejšie z hľadiska potrieb cieľových skupín. Naši rakúski partneri majú približne 50-percentnú úspešnosť, to znamená, že na riadnom trhu práce nájde uplatnenie polovica absolventov programu. Veríme, že podobné výsledky sa podarí dosiahnuť aj na Slovensku.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
02. máj 2024 08:50