StoryEditor

Viedeň plná slávnych mien

25.09.2007, 00:00

Zatiaľ čo na konci 19. storočia sa na prvé výstavy impresionistov hľadelo s pohŕdaním, dnes patria vo svete k tým najnavštevovanejším. A diela Clauda Moneta, Paula Cézanna či Alfreda Sisleyho patria na aukciách k tým najdrahším.
Vidieť slávne diela pod jednou strechou však nie je jednoduché -- iba že by ste sa vybrali napríklad do Paríža alebo New Yorku. Teraz sa však takáto jedinečná šanca ponúka len kúsok od Bratislavy.
Vďaka súkromným zberateľom môže návštevník na stene viedenského múzea Albertina sledovať vývoj moderného maliarstva od impresionizmu až po abstraktný expresionizmus. Prelom 19. a 20. storočia patrí dodnes v dejinách umenia medzi jednu z najvzrušujúcejších etáp. Umelci sa vtedy rozhodli vzdorovať akademickým konvenciám a veriť viac svojim očiam. Pred ateliérom uprednostňovali prírodu, ktorá sa menila s každou minútou. Aj preto si maľovanie začalo vyžadovať skôr rýchle krátke ťahy. Tieto postupné premeny, ustupovanie od správnej kresby či vznešených námetov mapuje aj viedenská výstava. Má tak predovšetkým prehľadový charakter. Naozaj pozoruhodná je koncentrácia slávnych mien, na druhej strane však treba upozorniť, že jednému menu často patria len dve -- tri diela. A keďže pochádzajú zo súkromných zbierok, ide zväčša o diela verejnosti menej známe. Veľkoleposť v štýle Musée d´Orsay preto neočakávajte. Viedeň sa vám skôr odmení pohľadom na menej známe akvarely Paula Signaca či netypické rané diela Toulouse-Lautreca. Rozdielne obdobia môžeme porovnávať aj na obrazoch Marca Chagalla či Vasilija Kandinského. Rozmermi aj farebnosťou ohúri Mark Rothko. Z Picassovej tvorby stoja za pozornosť najmä jeho litografie a linoryty. Pomerne veľký priestor je venovaný nemeckému expresionizmu, ktorý pred napodobením prírody uprednostňoval skôr zachytenie pocitov prostredníctvom farieb.
Výstava neponúka len možnosť sledovať postupný rozklad figúr, ktorý vyústi do čistej abstrakcie, ale aj šancu porovnať jednotlivé maliarske "rukopisy". Potešiteľné je, že po skončení výstavy sa diela stanú trvalou súčasťou albertínskej zbierky.

Od Moneta po Picassa
-- Albertina (Albertinaplatz 1, Viedeň)
-- 14. 9. 2007 -- 6. 4. 2008
-- otvorené každý deň od 10.00 -- 18.00 hod., v stredu od 10.00 -- 21.00 hod.
-- vstupné 9,5 eura (dospelý), 7 eur (študent)

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
27. apríl 2024 09:51