StoryEditor

Zníženie sadzieb je nádejou investorov

02.12.2007, 23:00

Minulý týždeň bol pre americké akciové trhy úspešný, aj keď úvod tomu vôbec nenasvedčoval. Akcie strácali pod vplyvom znova sa objavujúcich správ o problémoch vo finančnom a realitnom sektore, pričom viacerí analytici naznačovali, že tieto problémy sa môžu ešte zhoršiť a pretrvať počas celého roka 2008. Prvú podporu trhom dala spoločnosť Abu Dhabi Investment Authority, ktorá oznámila, že kúpila takmer 5-percentný podiel v bankovom gigante Citigroup. To dalo investorom nádej, že najdôležitejšie svetové banky sú vstave, aby z dlhodobejšieho hľadiska dokázali zvládnuť aktuálne turbulencie a vrátili sa späť na ziskovú trajektóriu. Nákupnú horúčku však spôsobil najprv komentár viceprezidenta Americkej centrálnej banky Donalda Kohna a neskôr aj samotného prezidenta Bena Bernankeho, ktorí naznačili, že centrálna banka na svojom najbližšom zasadnutí v polovici decembra bude reálne uvažovať o ďalšom znížení úrokových sadzieb. Ekonomický rast USA za tretí kvartál bol revidovaný na 4,9 percenta, čo je najrýchlejšie tempo za posledné 4 roky. Indexom sa vďaka nádeji na zlepšenie výkonnosti americkej ekonomiky v budúcom roku darilo a pripísali si od 2,5 do 3 percent za týždeň.
Aj keď sa európski exportéri čoraz hlasnejšie ozývajú a protestujú proti prudkému posilňovaniu eura, ktoré im znehodnocuje príjem z exportu ich tovarov a služieb, viceprezident Európskej centrálnej banky (ECB) Lucas Papademos povedal, že práve silné euro pomáha tlmiť inflačné tlaky pochádzajúce z cien komodít. Viaceré komodity sa totiž nachádzajú v okolí rekordných hodnôt, pričom sa obchodujú za doláre, a tak silné euro tlmí vplyv rastu ich cien. Vďaka tomu sa ECB nemusí ponáhľať so zvyšovaním úrokových sadzieb, aj keď riziko inflácie je stále prítomné. Podnikateľská dôvera v Nemecku aj vo Francúzsku počas novembra neočakávane vzrástla, čo dáva obchodníkom signál, že európske spoločnosti sa dokážu úspešne vyrovnať s rastúcim eurom aj vysokou cenou ropy. Po slabom štarte týždňa si hlavné európske indexy dokázali pod vplyvom rastu v USA pripísať od 2,7 do 3,5 percenta.
Japonské akcie získali podporu po špekuláciách, že Čínsky vládny fond by mohol podstatnú časť svojich zahraničných aktív investovať práve v Japonsku. Zlepšené vyhliadky americkej ekonomiky pomohli narásť japonským exportérom, pre ktorých je USA hlavným odberateľom. Prudký pokles cien ropy, ktorá si za týždeň odpísala 10 percent, pomohol taktiež potláčať obavy, keďže Japonsko ako ostrovná ekonomika je vo veľkej miere závislá od dovozu tejto komodity. Spotrebiteľské ceny počas októbra prvýkrát v tomto roku stúpli, čo je pre ekonomiku pozitívna správa, na druhej strane však odďaľuje snahu Bank of Japan zvýšiť extrémne nízke úrokové sadzby. Guvernér BoJ Fukui naznačil, že banka bude musieť pred zvýšením sadzieb preskúmať a vziať do úvahy všetky možné, aj iba málo pravdepodobné scenáre vývoja ekonomiky. Japonský jen tak stále ostáva obeťou obchodníkov, ktorí si ho požičiavajú za nízke úroky, zmenia ho na doláre a nakupujú americké aktíva. Pozitívny vývoj na svetových
trhoch sa podpísal pod vynikajúci, takmer päťapolpercentný rast japonského indexu Nikkei 225.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
12. máj 2024 10:42