StoryEditor

Ropa je na maxime, benzín zlacnie

16.10.2007, 00:00

Benzín by mal od dnešného dňa po šiestich týždňoch zlacnieť o 20 halierov na liter. Ceny nafty sa pre motoristov nezmenia. Informoval o tom internetový portál tankovanie.sk, ktorý sleduje vývoj cien palív na slovenských čerpacích staniciach. Ropa
Ak sa ohlásené zdražovanie potvrdí, priemerná cena litra najpoužívanejšieho benzínu s oktánovým číslom 95 klesne na 38 korún. Cena nafty by, naopak, mala zostať podobne ako v predchádzajúcich troch týždňoch zhruba na 38,50 Sk za liter.
Zníženie cien benzínu podľa portálu podporil vývoj na medzinárodných trhoch, rast zásob palív v Spojených štátoch i blížiaci sa koniec hurikánovej sezóny. V prípade nafty sa pokles nepredpokladá, skôr môže jej cena stúpať. Podpísať by sa pod to mohli predpovede o tuhej zime.
Cena ropy dnes od začiatku obchodovania rástla a prekročila prvýkrát vo svojej histórii úroveň 86 USD za barel (159 litrov), v prepočte 2 040 korún. Nové maximum 86,20 USD za barel americkej ľahkej ropy WTI zaznamenali počas elektronického obchodovania na newyorskej burze. Cena ropy Brent vzrástla o 1,16 USD na 81,71 USD za barel.
Podľa najnovších správ vo svete klesajú zásoby ropy. Minulý týždeň Medzinárodná agentúra pre energiu uviedla, že zásoby ropy vo vyspelých priemyselných krajinách sveta klesli pod úroveň päťročného priemeru.
Ceny ropy sa tlačia nahor i v súvislosti s obavami, že Turecko by mohlo vojensky zaútočiť proti kurdským rebelom v severnom Iraku. "Cena by však bola vysoko aj bez geopolitických vplyvov," hovorí analytik spoločnosti Next Finance Vladimír Pikora. Mnoho investorov sa stále obáva o dodávky čierneho zlata behom zimy. Niektorí navyše využívajú ropu ako zaistenie pred globálne slábnúcim dolárom. "Jednoducho, čím je dolár voči euru a iným menám slabší, tým je nákup ropy kótovanej v dolároch lacnejší," vysvetľuje Pikora. Rastie dopyt a tiež cena. Dokiaľ teda bude dolár slabý, cena ropy výrazne neklesne. Rast cien ropy bol dnes vo všeobecnom raste cien komodít. Dočkali sme sa preto aj nového rekordu v prípade zlata a platiny.
"Dolár aj nový týždeň začal oslabovaním a to žltému kovu pomáha. Keď k tomu pripočítame silný nárast ceny ropy a zvyšujúce sa geopolitické riziko, tak dostaneme situáciu, kedy majú "býci" navrch. Silná nákupná nálada sa rýchlo rozšírila po trhu a v dôsledku toho si vzácny kov prilepšil až o vyše jedného percenta," hodnotí Michal Májek zo spoločnosti Fimex Capital.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
30. máj 2024 21:58