StoryEditor

Neistota sa vrátila na burzy

13.11.2007, 23:00
Akciové fondy opäť ukázali svoj sklon k výkyvom. Minulotýždňový prepad svetových búrz sa zákonite prejavil v poklese ročnej výkonnosti podielových fondov zameraných na akcie.

Vyše päťpercentné straty si odpísali tí slovenskí investori, ktorí majú peniaze v amerických akciách, európske boli na tom iba o niečo lepšie. Straty umocnilo aj posilnenie našej meny, ktorá sa zhodnotila takmer o jedno percento.
Pokoj alebo neistota
Akcie patria tradične k volatilnejším cenným papierom. Investor podstupuje vyššie riziko, ako napríklad vo fondoch peňažného trhu alebo v dlhopisových fondoch. Kým ku koncu septembra bola výkonnosť fondov peňažného trhu na Slovensku niečo nad tri percentá, akciové fondy si za rok pripísali 17,5 percenta. Po posledných dvoch týždňoch strát sa však ich náskok mohol dostať na desať percent. Zahraničné akciové fondy však ohrozuje aj kurzové riziko, keďže koruna sa posilňuje oproti euru a výraznejšie aj oproti doláru.
Svoju náklonnosť k relatívne stabilným výnosom vyjadrujú aj slovenskí podielnici, ktorí väčšinu peňazí vkladajú do peňažných fondov. Minulý týždeň opäť viedli a v čistom vyjadrení do nich pritieklo 627 miliónov korún. Z akciových fondov ubudlo o 31 miliónov korún viac, ako sa do nich dostalo.
Korunové peňažné fondy, ktoré nie sú dotknuté kurzovým rizikom, potvrdili svoju konzervatívnu povesť. "Situácia na peňažnom trhu sa výrazne nezmenila. Korunové peňažné fondy si pripísali už klasický týždenný nárast, keď sa do hodnoty kurzu premietol najmä úrokový výnos," hovorí portfóliový manažér Slovenskej sporiteľne Peter Herman. V najbližších týždňoch neočakáva zmenu súčasného pozitívneho trendu na stabilizovanom trhu. Aj korunové dlhopisové fondy vďaka poklesu výnosov zaznamenali za uplynulý týždeň zhodnotenie.
Pády a rekordy
Americké akciové trhy zaznamenali hektické obchodovanie poznačené prepadom amerického dolára, rekordnou cenou ropy a čerstvými varovaniami finančnej sféry. "Neistotu a nervozitu medzi investorov vniesli aj komentáre šéfa Fedu Bena Bernankeho, ktorý upozornil na nepriaznivý stav a vývoj amerického hospodárstva. "Jeho spomalenie by malo okrem iného negatívny vplyv na spotrebiteľské výdavky a kapitálové výdavky korporátnej sféry," hovorí investičný analytik RM-S Market Kristián Boldizsár.
Najnovšie ohlásené straty investičných bánk tiež prehlbujú vrásky na čelách investorov. "Celkové straty sa v treťom kvartáli vyšplhali na 40 miliárd dolárov a momentálne si nikto netrúfa odhadnúť konečný účet," dopĺňa analytik. Akcie americkej banky Citigroup počas pár dní stratili 12 percent a dosiahli najnižšiu úroveň za posledné štyri roky.
Burzové parkety západnej Európy skončili minulý týždeň taktiež v strate, ktorá sa pohybovala okolo 3,5 percenta. Potešili však nemecké tituly, ktoré si odpísali v priemere len pol percenta. "Silnejúce inflačné tlaky však robia problémy Európskej centrálnej banke, rast výrobnej cenovej hladiny sa nad očakávania zrýchlil, z čoho sa dá predpokladať, že k znižovaniu základnej sadzby sa v dohľadnom čase nepristúpi. Pravdepodobnosť poklesu úrokovej sadzby sa však po minulotýždňových makrodátach zvýšila vo Veľkej Británii, ktorá pravdepodobne bude musieť podporiť najmä priemyselný sektor krajiny," komentuje portfóliová manažérka Investičnej a Dôchodkovej Katarína Antoničová.
Prvý novembrový týždeň sa sentiment z globálnych akciových trhov prelial aj na rozvíjajúce sa trhy. "Výnimočne sa dotkol aj búrz, ktorých korelácia so svetovými akciovými trhmi bola v predchádzajúcom období nízka, prípadne žiadna. Klesali trhy v strednej Európe aj v Rumunsku. V rozpore s negatívnou náladou však napríklad ruské akcie dokázali ukončiť týždeň v zisku," hodnotí portfóliový manažér KD Investments Gabriel Hinzeller.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
05. máj 2024 02:38