StoryEditor

Preplatky boli nižšie o daň

20.11.2007, 23:00
Z preplatkov zdravotného zúčtovania z príjmov zo závislej činnosti zdravotné poisťovne zrazili daň.

Do 31. októbra museli poistenci zaplatiť zdravotným poisťovniam nedoplatky zdravotného zúčtovania a poisťovne im zase museli vrátiť preplatky. Niektorých poistencov však vrátená suma prekvapila - bola totiž nižšia ako si v zúčtovaní vypočítali. Iní poistenci zase dostali celý preplatok.

Komplikované účtovanie preplatkov má na svedomí legislatíva - novela daňového zákona z decembra 2006, ktorá platí od tohto januára. Nie všetky poisťovne svojim klientom vysvetlili, že preplatky im museli zdaniť, teda znížiť o 19-percentnú daň. Jednou z poisťovní, ktorá ich o tomto informovala, bola Dôvera. Evidovala okolo 10-tisíc poistencov s nárokom na preplatok z ročného zúčtovania za rok 2006, ktorý im musela však podľa platnej legislatívy zdaniť. Preplatky dostali nižšie o daň tí, ktorí pri ročnom zúčtovaní vyplnili formulár A, S (SA), X (XA), teda tí, ktorí podali ročné zúčtovanie za rok 2006 sami. Mohlo ísť o zamestnancov, pre ktorých bolo výhodné, aby zúčtovanie podali sami, zamestnancov, ktorí mali viacero druhov príjmov, poistencov, ktorí mali viacerých zamestnávateľov, mali aj iné príjmy alebo boli aj samostatne zárobkovo činnými osobami.
S daňou aj bez nej
"Preplatok zúčtovania zdravotného poistenia súvisiaci s príjmami zo závislej činnosti (§ 5 ods. 1 písm. i zákona o dani z príjmov) sa od januára považuje za príjem zo závislej činnosti. Zdravotná poisťovňa, ktorá vyplatila tento preplatok, vystupuje v pozícii zamestnávateľa. Preto z nich zrazila preddavok na daň. Uplatnil sa teda režim zdanenia podľa § 35 zákona o dani z príjmov," vysvetlila Beata Uhrínová z odboru služieb pre verejnosť Daňového riaditeľstva.
Úplne iná situácia je však pri preplatkoch, ktoré súvisia s príjmami z podnikania alebo inej samostatnej zárobkovej činnosti. Zdravotné poisťovne takéto preplatky nezdanili, nezrazili z nich preddavok na daň.
Po zúčtovaní daňové priznanie
Zaplatením nedoplatku alebo vrátením preplatku zdravotného poistenia sa povinnosti pre poistencov nekončia. Hoci do podania daňového priznania je ešte ďaleko, už dnes treba mať jasno ako preplatok alebo nedoplatok z ročného zúčtovania zdravotného poistenia za rok 2006 zahrnúť do základu dane.
Preplatok sa od januára tohto roku pri jeho zahrnutí do daňového priznania fyzickej osoby rozčleňuje podľa druhu príjmu, s ktorým toto poistenie súvisí. Ak súvisí s príjmami z podnikania alebo inej samostatnej zárobkovej činnosti (§ 6 zákona o dani z príjmov), samostatne zárobkovo činná osoba ho musí zaradiť v daňovom priznaní medzi zdaniteľné príjmy. Ak má podnikateľ príjmy zo živnosti, preplatok zaradí medzi príjmy zo živnosti (§ 6 ods. 1 písm. b) zákona o dani z príjmov). Ministerstvo financií ešte nevydalo nové vzory daňových priznaní k dani z príjmov, takže dnes ešte nevieme, do akej kolónky priznania ho zapíše.
Viaceré príjmy
Ako sa s vráteným preplatkom poistného v daňovom priznaní vyrovná ten, kto mal v roku 2006 príjmy zo závislej činnosti a súčasne aj z podnikania a inej samostatnej zárobkovej činnosti a platil poistné z oboch týchto činností? Čo ak si základ dane neznižoval o preddavky zdravotného?
Z preplatkov, ktoré súvisia s príjmami zo závislej činnosti, zdravotná poisťovňa zrazila preddavok na daň. Zamestnanec si neznižuje základ dane sám. Zamestnávateľ zníži základ dane zo závislej činnosti zamestnanca o poistné a príspevky, ktoré je povinný platiť. Preplatok, ktorý súvisí s príjmami z podnikania alebo inej samostatnej zárobkovej činnosti, si daňovník (samostatne zárobkovo činná osoba) zahrnie do príjmov v daňovom priznaní. Nie je od dane oslobodený, a to ani v prípade, ak si o poistné neznižoval v predchádzajúcom zdaňovacom období základ dane z príjmov z podnikania alebo inej samostatnej zárobkovej činnosti.
Nedoplatky SZČO
Ak podnikateľ uplatňuje preukázateľné daňové výdavky, nedoplatok je v priznaní priamym daňovým výdavkom (§ 19 ods. 3 písm. i) zákona o dani z príjmov). Ten podnikateľ, ktorý si uplatňuje paušálne výdavky, si takto zaplatený nedoplatok uplatní v kombinácii s percentuálnymi výdavkami (§ 6 ods. 10).

Preplatok a závislá činnosť
- zdravotná poisťovňa z týchto príjmov zrazí preddavok na daň
Nedoplatok a závislá činnosť
- ak tento nedoplatok zrazí zamestnancovi jeho zamestnávateľ zo zdaniteľných príjmov zo závislej činnosti, pri výpočte základu dane z týchto príjmov odpočíta nedoplatok spolu s mesačne plateným poistným v tom mesiaci, v ktorom bol nedoplatok poistného zrazený
- ak tento nedoplatok zaplatí zamestnanec sám, môže si ho uplatniť pri ročnom zúčtovaní preddavkov na daň z príjmov zo závislej činnosti alebo pri podaní daňového priznania
- ak tento nedoplatok zaplatí zamestnanec sám a v roku 2007 už nemá príjmy zo závislej činnosti, takýto nedoplatok si môže uplatniť prostredníctvom podaného dodatočného daňového priznania za rok 2006
Preplatok a príjmy z podnikania
- SZČO ho musí zaradiť medzi príjmy podľa § 6 ods. 1 a 2 zákona o dani z príjmov
Nedoplatok a príjmy z podnikania
- daňovník uplatňujúci preukázateľné daňové výdavky si takto zaplatený nedoplatok uplatní ako uznaný daňový výdavok podľa § 19 ods. 3 písm. i) zákona o dani z príjmov a daňovník, ktorý sa rozhodne pre paušálne výdavky, si skutočne zaplatený nedoplatok uplatní v kombinácii s percentuálnymi výdavkami.

01 - Modified: 2003-06-23 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Transacty dominuje na trhu SR 02 - Modified: 2003-06-23 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Americké akcie klesali 03 - Modified: 2003-06-23 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Euro najskôr v roku 2007 04 - Modified: 2003-06-23 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Koruna tesne pod 42-korunovou hranicou
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
08. máj 2024 05:40