StoryEditor

Korupcia na každom kroku

22.10.2007, 00:00

Piatok je v Egypte sviatočný voľný deň, ale väčšina ministerstiev a štátnych inštitúcií a bánk má voľno aj v sobotu. Počas ramadánu sa síce pracuje, ale zvyčajne iba od desiatej do trinástej. Počas sviatku sa neodporúča robiť pracovné cesty do Egypta. Treba tiež vedieť, že Egypťania neradi rokujú doobeda. Nie je však pre nich problém stretnúť sa aj hlboko v noci. Povinnosti si často odkladajú, a preto radi robia veci na poslednú chvíľu. Väčšina moslimov nepije alkohol, počas rokovania je preto vhodné najprv zistiť, či partner pije, než ho prípadne ponúkneme.
Je potrebné si zvyknúť na určitú nedochvíľnosť v stretnutiach a obrniť sa trpezlivosťou. Často sa stáva, že partner pri rokovaniach na jeho pracovisku vybavuje aj ďalšie stránky a telefonáty. Niekedy sa stane, že sa počas rokovania ide pomodliť. Nie všetci obchodní partneri ovládajú dokonale anglický či iný jazyk, preto je výhodné mať najmä pri prezentácii niektoré dokumenty a propagačné materiály aj v arabskom jazyku. Obchodné zákony sú pre našich obchodníkov pomerne zložité, preto je vhodné mať svojho agenta alebo zástupcu, ktorý by mal byť nielen vplyvný v danej obchodnej oblasti, ale aj dostatočne hmotne zabezpečený, aby pomohol riešiť finančné otázky napríklad pri účasti na tendroch.
Vhodný výber zástupcu je mimoriadne dôležitý. Otvorenie vlastnej pobočky v Egypte si môžu dovoliť len skutočne veľké spoločnosti podnikajúce s výrazným podielom na trhu, ale aj vtedy je vhodné mať vplyvného egyptského spoločníka, ktorý má prehľad v zákonoch a vie veci "zariadiť". Korupcia a byrokracia je rozšírená na všetkých úrovniach, aj keď sa štát snaží proti nej bojovať. Pred vážnejším rokovaním je vhodné si partnera preveriť. Aspoň spočiatku je lepšie spolupracovať aj s obchodným slovenským obchodným radcom. Ako vo väčšine arabských krajín, aj v Egypte je veľmi byrokratický a zložitý administratívny systém, často veľmi zdĺhavý, ktorý mnohých podnikateľov odrádza od spolupráce.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
07. máj 2024 06:11