StoryEditor

Energia zo zeme sa nedá „vypnúť“. Toto o nej hovorí expert

25.04.2022, 10:00
Na Slovensku máme nadpriemerný potenciál geotermálnej energie v oblasti výroby tepla a miestami aj na výrobu elektrickej energie. Podľa projektového manažéra PW Energy Michala Mašeka však zďaleka nie je využitý. Jedným z problémov je nefunkčná schéma štátnej podpory.

​O geotermálnej energii sa dnes viac diskutuje aj preto, že sa hľadajú náhrady za ruský plyn. Kedy a za akých okolností si viete predstaviť, že by bola súčasťou energetického mixu, ktorý by ho nahradil?

Pravda je, že o geotermálnej energii počuť posledné dni na Slovensku viac hlavne z dôvodu ruskej vojnovej agresie. V každom prípade vo svete, Európa nie je výnimkou, bol o geotermálnu energiu veľký záujem aj predtým. Predstavuje totiž bezemisnú, stabilnú, nezávislú a nevyčerpateľnú formu energie. V rámci aktuálnych komerčne aplikovateľných technológií ju dokážeme využiť na všetky účely – výrobu elektrickej energie, tepla a aj chladu. Geotermálna energia má výborný potenciál pokryť určité nezanedbateľné množstvo energetického dopytu na Slovensku a pri využití iba časti jej potenciálu je možné ušetriť desiatky miliónov kubíkov plynu ročne.

Koľko domácností by na Slovensku geotermálna energia mohla zásobovať teplom?

Ak sa pozrieme na aktuálne projekty, ktoré buď už sú v prevádzke, alebo v procese realizácie, môžeme hovoriť o desaťtisícoch domácností. Pokiaľ by sme sa zamerali na rozvoj ďalších projektov, môžeme ísť rádovo do státisícov. To by si však vyžadovalo úsilie nielen zo strany súkromných investorov, ale aj štátu. S očakávaným príchodom nových technológií bude tento potenciál ešte výrazne vyšší.

​Z akých ďalších zložiek a v akom pomere by mal vhodný energetický mix pozostávať?

Najväčšou výzvou je určite zabezpečenie základných zdrojov energií, ktoré sú schopné vyrábať energiu stabilne. Tieto zdroje si zakladajú hlavne na spaľovaní, či už fosílnych palív, alebo biomasy, a taktiež na využí...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-30 14:13:44 - Feat.: - Title: Európska zelená energetika má problém. Spoločnosti sa presúvajú do USA 02 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Jana Kirschner: V Británii sa mi vyčistili hodnoty. Tu vláda robí likvidačné opatrenia proti kultúre a ľuďom 03 - Modified: 2024-04-27 09:01:43 - Feat.: - Title: ROZHOVOR: Účasti na eurovoľbách by pomohlo spájanie hlasovaní. V Belgicku chodí voliť takmer 90 percent ľudí 04 - Modified: 2024-04-27 12:00:00 - Feat.: - Title: Po Slovensku anonymne ukrývajú peniaze na verejných miestach. Jeden fanúšik nás sledoval, hovorí dvojica z projektu Cash catch 05 - Modified: 2024-04-25 07:56:22 - Feat.: - Title: Seriál HN Chcem byť exportér: EXIMBANKA SR zvýhodňuje financovanie exportu v náročných časoch
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
03. máj 2024 04:47