StoryEditor

Poradňa -- bonus

05.09.2007, 00:00

V ktorých konkrétnych prípadoch musia byť splnené podmienky na uplatnenie daňového bonusu na začiatku mesiaca, a kedy stačí v jeho priebehu? Z ktorých ustanovení daňového zákona vychádzame?
-- Ročný daňový bonus na každé vyživované dieťa žijúce s daňovníkom v domácnosti platí v prípade, ak sú splnené podmienky vyživovania celý rok, a ak daňovník splní dosiahnutie potrebnej minimálnej ročnej výšky zdaniteľných príjmov (zo závislej činnosti alebo z podnikania a inej samostatnej zárobkovej činnosti pri dosiahnutí čiastkového základu dane) tak, ako to vyplýva z § 33 ods. 1 zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov.
Všeobecne platí, že ak sú potrebné podmienky splnené len časť roka, nárok je len na pomernú sumu -- vo výške 1/12 ročného daňového bonusu za každý kalendárny mesiac, na začiatku ktorého boli tieto podmienky splnené (§ 33 ods. 5 prvej vety zákona).
Podmienkami máme na mysli splnenie štatútu vyživovaného a súčasne nezaopatreného dieťaťa v zmysle § 33 ods. 2 a 3 zákona. Z tejto všeobecnej zásady sú tri výnimky, keď stačí na uplatnenie daňového bonusu po prvýkrát splnenie podmienok už v priebehu mesiaca (nie na jeho začiatku) tak, ako to vyplýva z druhej vety § 33 ods. 5 zákona:
-- ak sa dieťa narodí,
-- ak je dieťa osvojené alebo prevzaté do starostlivosti nahrádzajúcej starostlivosť rodičov na základe rozhodnutia príslušného orgánu a
-- pri začatí sústavnej prípravy vyživovaného dieťaťa na budúce povolanie.
Uvedené sa aplikuje po skončení roka jednotne u zamestnancov i podnikateľov, to je buď v rámci ročného zúčtovania preddavkov na daň z príjmov zo závislej činnosti, alebo pri podaní daňového priznania.
Podobne sa postupuje aj pri uplatnení mesačného daňového bonusu u zamestnávateľa v priebehu roka na účely preddavkovo zdaňovaných príjmov zo závislej činnosti. V priebehu roka je podstatné, kedy zamestnanec prinesie zamestnávateľovi na uvedený účel príslušné doklady (predpokladáme, že má u tohto platiteľa podpísané vyhlásenie k zdaneniu príjmov zo závislej činnosti a zdaniteľný príjem aspoň vo výške polovice platnej minimálnej mzdy).
Všeobecne z druhej vety § 36 ods. 1 zákona vyplýva, že na predložené doklady zamestnávateľ prihliadne až začínajúc nasledujúcim kalendárnym mesiacom. Z poslednej vety tohto ustanovenia však vyplýva výnimka v prípade, ak zamestnanec nastúpi do zamestnania, keď sa prihliadne na daňový bonus už v mesiaci nástupu, ak zamestnanec doklady preukáže do konca tohto mesiaca (platí to za predpokladu, že ho nemal uplatnený v tomto mesiaci ešte u iného zamestnávateľa).
Ďalšou výnimkou (keď sa nezačne uplatňovať daňový bonus až od nasledujúceho mesiaca, kedy sú podstatné splnené podmienky k prvému dňu, resp. na začiatku mesiaca) sú rovnaké, ako bolo uvedené v rámci ročného bonusu, t. j. ak sa dieťa narodí, ak si zamestnanec dieťa osvojí atď., a pri začiatku sústavnej prípravy na povolanie. Podmienkou však je, aby zamestnanec zamestnávateľovi preukázal podmienky príslušným dokladom do 30 dní do dňa, keď táto skutočnosť nastala.
To konkrétne znamená, že na začiatku mesiaca musia byť na účely uplatnenia daňového bonusu splnené podmienky napríklad v nasledujúcich prípadoch:
-- ak študujúce dieťa dovŕši 25 rokov veku (napr. študuje na vysokej škole a 25. narodeniny bude mať 5. septembra 2007; za september je ešte nárok na daňový bonus),
-- ak dieťa zomrelo (napr. vyživované dieťa zomrelo 20. apríla 2007; nárok na daňový bonus bol ešte za mesiac apríl),
-- ak dieťa po skončení prvého stupňa vysokej školy (bakalár) v roku 2007 odišlo na pol roka do zahraničia napr. na brigádu. Na štúdium druhého stupňa nastúpi až v septembri 2008 (ak napr. štátnu skúšku študent spravil 20. mája 2007, za mesiac máj ešte nárok na daňový bonus bol),
-- ak sa zamestnanec oženil 15. júna 2007 a jeho manželka má dieťa z prvého manželstva a on svoje dieťa tiež z prvého manželstva. Dieťa manželky si môže uplatniť (ako dieťa druhého z manželov) po prvýkrát až od mesiaca júla 2007 s podmienkou, že manželka si tieto deti ako vyživované osoby neuplatňuje; od júla si obe deti môže uplatňovať len jeden z manželov,
-- ak dieťa, ktoré skončilo strednú školu (zmaturovalo) 22. mája 2007, nešlo ďalej študovať a:
-- ak začalo byť evidované na úrade práce od 2. júla 2007, tak nárok na daňový bonus bol ešte za júl 2007 alebo
-- ak začne byť zamestnané v pracovnom pomere od 15. augusta 2007, tak za august ešte bude nárok na daňový bonus.
Na začiatku mesiaca nemusia byť splnené podmienky napríklad v týchto prípadoch:
-- dieťa sa zamestnancovi narodilo 22. marca 2007 (nárok bol už za mesiac marec),
-- dieťa skončilo strednú školu v roku 2005 a od septembra 2007 začne študovať na vysokej škole. Zápis bude 10. septembra 2007. Nárok na daňový bonus začne platiť počnúc septembrom 2007,
-- zamestnanec si osvojil dieťa. Rozhodnutie príslušného orgánu o tejto skutočnosti bolo z 15. apríla 2007. Nárok na daňový bonus bol už za mesiac apríl.
Vo všetkých týchto troch posledných prípadoch sa predpokladá, že zamestnanec priniesol zamestnávateľovi príslušné doklady do 30 dní od vzniku skutočnosti (napríklad po narodení dieťaťa). Ak by doklad zamestnanec priniesol neskôr, prihliadne sa na daňový bonus v priebehu roka až od prvého dňa nasledujúceho mesiaca po preukázaní. Po skončení roka však dodatočne daňový bonus zamestnanci za mesiace "neuplatnenia" dostanú spätne od mesiacov vzniku nároku.
Musia zamestnávateľovi všetci zamestnanci, ktorí majú u neho podpísané vyhlásenie k zdaneniu príjmov zo závislej činnosti, nahlásiť do konca júna, ak ich deti, na ktoré im uplatňujeme daňový bonus, skončili strednú školu?
-- Odpoveď na túto otázku nie je jednoznačná. Ide o to, dokedy boli u týchto detí splnené podmienky, pokiaľ ide o tzv. sústavnú prípravu na budúce povolanie. Podľa § 33 ods. 2 zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov, v nadväznosti na zákon č. 600/2003 Z. z. o prídavku na dieťa..., je tzv. sústavná príprava jednou z podmienok na uplatnenie detí ako vyživovaných osôb na daňové účely po skončení povinnej školskej dochádzky.
Štúdium na strednej škole je považované za sústavnú prípravu až do jej skončenia, pričom sa posledné mesiace (do konca školského roka, v ktorom sa štúdium skončilo) posudzujú rôzne, podľa splnenia ďalších podmienok. Od toho potom závisí, dokedy rodič alebo iná oprávnená osoba (zamestnanec) musí zmenu (skončenie nároku na daňový bonus) zamestnávateľovi nahlásiť. Dôležité je, aby zmenu nahlásil najneskôr do konca mesiaca, v ktorom dôjde k zrušeniu nároku.
Môže ísť napríklad o nasledujúce situácie za predpokladu, že dieťa skončilo v máji 2007 strednú školu maturitou (alebo záverečnou skúškou, ak ide o strednú odbornú školu):
a) Ak pôjde dieťa ďalej študovať na vysokú školu (denná forma), zamestnanec nemusí skončenie strednej školy zamestnávateľovi nahlásiť, pretože obdobie po skončení strednej školy do konca augusta je v tomto prípade až do zápisu na vysokú školu automaticky považované za sústavnú prípravu. Od septembra bude začínať štúdium na vysokej škole, to znamená daňový bonus bude poskytovaný bez prerušenia naďalej. Ak zamestnanec nepreukazoval nárok na daňový bonus potvrdením príslušného úradu práce, sociálnych vecí a rodiny o poberaní prídavku na dieťa, ale okrem rodného listu potvrdením o návšteve strednej školy, musí do konca septembra (po zápise) doniesť potvrdenie o štúdiu na vysokej škole.
b) Ak dieťa nepôjde ďalej študovať na vysokú školu, potom je dôležité, odkedy začne byť zárobkovo činné alebo zaradené do evidencie nezamestnaných občanov hľadajúcich zamestnanie. Od prvého dňa nasledujúceho mesiaca po týchto skutočnostiach už nárok na daňový bonus sa stráca a zamestnanec je povinný nahlásiť ich zamestnávateľovi najneskôr posledný deň v príslušnom kalendárnom mesiaci, v ktorom k týmto skutočnostiam došlo.
Za zárobkovú činnosť sa na tieto účely nepovažuje dohoda o vykonaní práce a dohoda o brigádnickej práci študentov.
Napríklad, ak dieťa nastúpilo do zamestnania 15. júna 2007, tak ak ide o pracovný pomer, zamestnanec bol povinný nahlásiť zamestnávateľovi túto skutočnosť najneskôr do konca júna 2007. Ak by išlo len o dohodu o vykonaní práce alebo dohodu o brigádnickej práci študentov, tak by nárok na daňový bonus platil naďalej (vždy však len do konca augusta). Nahlásenie potom stačí vykonať do konca augusta.
Ak by toto dieťa začalo byť evidované na úrade práce napríklad od 2. júla 2007, zamestnanec bude povinný nahlásiť túto skutočnosť zamestnávateľovi najneskôr do konca júla 2007. Za mesiac júl by ešte nárok na daňový bonus bol a od 1. augusta už nie.
c) Ak dieťa síce skončilo posledný ročník strednej školy, avšak nevykonalo v termíne skúšku (napr. maturitu). Potom platí, že sústavná príprava na povolanie je aj obdobie do vykonania skúšky, najdlhšie do konca školského roka, v ktorom malo byť štúdium skončené (t. j. aj v takomto prípade najdlhšie len do konca augusta). Ak toto dieťa spraví skúšku v septembri 2007, tak už za september nárok na daňový bonus zamestnanec nemá, a preto bude povinný nahlásiť zamestnávateľovi zmenu najneskôr do konca augusta 2007.
Povinnosť zamestnanca nahlásiť zamestnávateľovi (písomne, napríklad vo vyhlásení k zdaneniu príjmov zo závislej činnosti) zmenu podmienok na uplatnenie daňového bonusu vyplýva z § 36 ods. 7 zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov (najneskôr posledný deň kalendárneho mesiaca, v ktorom zmena nastala). Ak zmenu včas nenahlási, bude daňový bonus vyplácaný z jeho viny neoprávnene. Bude ho musieť vrátiť a zaplatiť aj sankčný úrok.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. máj 2024 06:30