StoryEditor

Ako si v tomto roku dodatočne uplatniť daňový bonus

05.02.2008, 23:00

Sme manželia a máme dve školopovinné deti. Manžel bol poberateľom daňového bonusu na deti ako zamestnanec v čase od 1. januára 2007 do 30. mája 2007. Od 1. júna 2007 do 30. novembra 2007 bol nezamestnaný, mal príjem šesť mesiacov len z úradu práce. Za december si daňový bonus uplatnil u nového zamestnávateľa. Manželka bola zamestnaná celý rok 2007 a mala príjmy z prenájmu. Preto bude podávať daňové priznanie. Môžeme si daňový bonus za mesiace jún až november 2007 uplatniť v daňovom priznaní? Ak áno, má si tento daňový bonus za mesiace jún až november dodatočne v daňovom priznaní uplatniť manželka, keďže manžel bol v týchto mesiacoch nezamestnaný?
V podstate máte dve možnosti. Buď si "zvyšný" daňový bonus (za mesiace jún až november 2007) uplatní manžel v ročnom zúčtovaní preddavkov na daň z príjmov zo závislej činnosti, ak sa mu bude vykonávať, alebo v daňovom priznaní. U neho potom bude daňový bonus uplatnený za celý rok. Nie je podstatné, že časť roka bol nezamestnaný. Druhou možnosťou je, že si zvyšný bonus uplatní v daňovom priznaní manželka. V oboch prípadoch však bude potrebné, aby osoba uplatňujúca si tento nárok mala zdaniteľné príjmy zo závislej činnosti za rok 2007 aspoň vo výške 6-násobku minimálnej mzdy (46 350 korún) alebo príjmy z podnikania a inej samostatnej zárobkovej činnosti a z prenájmu (§ 6 zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov) v rovnakej výške, so súčasným vykázaním čiastkového základu dane z týchto príjmov. Ak napríklad manžel celoročné príjmy v tejto výške nemal (podpora v nezamestnanosti sa do nich nezapočítava, nejde o príjem zo závislej činnosti), jemu sa "ponechá" len daňový bonus, ktorý mal vyplatený za mesiace 1. - 5. a 12. a ak manželka spĺňa túto požiadavku, tak si ona uplatní daňový bonus za mesiace jún až november 2007. K priznaniu bude musieť priložiť príslušné doklady (napríklad ak ide o maloleté deti, postačí rodný list atď. - bližšie § 37 cit. zákona o dani z príjmov).
Daňový bonus a výška príjmov zo závislej činnosti
Zamestnanec u nás pracoval od 18. októbra 2007 a uplatňoval si nárok na daňový bonus na šesť vyživovaných detí. Do konca roka 2007 nedosiahol u nás príjem vo výške 46 350 korún, ale mal ešte príjmy od iného zamestnávateľa, ktoré boli zdanené zrážkovou daňou, takže v konečnom dôsledku túto podmienku splnil. V ročnom zúčtovaní mu chceme daňový bonus za mesiace 1. - 9. doplatiť. Zaujíma nás, či tie príjmy od iného zamestnávateľa, ktoré boli zdanené zrážkovou daňou, môžeme zahrnúť do ročného zúčtovania a vrátiť mu aj zaplatenú zrážkovú daň (nárok má na nezdaniteľnú časť na daňovníka v plnej výške 95 616 Sk), alebo je toto možné len v daňovom priznaní, ako u dôchodcov podľa § 46 zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov?
V prvom rade § 46 cit. zákona sa nevzťahuje na daňovníkov, ktorí si uplatňujú daňový bonus. Týka sa však všetkých daňovníkov, nielen dôchodcov, s tým, že podľa tohto stanovenia sa minimálna výška dane nevzťahuje ani na príjmy zdanené zrážkou dane. Tento zamestnanec má dve možnosti. Prvou možnosťou je, že mu v ročnom zúčtovaní preddavkov na daň z príjmov zo závislej činnosti za rok 2007 uplatníte dodatočne daňový bonus za prvých deväť mesiacov, ak spolu všetky zdaniteľné príjmy zo závislej činnosti mal vyššie ako 46 350 korún. Do príjmov však budete môcť na účely výpočtu dane zahrnúť len príjmy, ktoré mal zdanené preddavkami na daň. Môžete mu preto vrátiť len preddavky na daň, nie daň. Príjmy, ktoré mal zdanené zrážkou dane, môžete započítať len do výšky príjmov na účely uplatnenia daňového bonusu (do 46 350 Sk). Uvedené vyplýva z § 33 ods. 1 zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov.
Pre tohto zamestnanca bude zrejme výhodnejšia druhá možnosť, a to podať daňové priznanie, do ktorého môže zahrnúť popri príjmoch zdanených preddavkami na daň aj príjmy zo závislej činnosti, ktoré mal zdanené zrážkou dane. O všetkých príjmoch mu zamestnávatelia pošlú potvrdenia, ktorých kópie budú povinnou súčasťou priznania. Daň sa mu pretransformuje na preddavok na daň a vlastne si na tieto príjmy vyčerpá nezdaniteľnú sumu základu dane (95 616 korún a prípadne i ďalšie v zmysle zákona). V tomto druhom prípade bude mať vyplatený nielen dodatočne uplatnený daňový bonus za uvedené mesiace, ale daňový úrad mu vráti aj zrazené preddavky na daň a daň (respektíve aspoň časť, podľa výšky celkových príjmov). K priznaniu priloží aj príslušné doklady k dodatočne uplatnenému daňovému bonusu. V tomto druhom prípade mu ročné zúčtovanie nebude môcť byť vykonané.

Čítajte 13. februára
Ako sa vyrovnať so ziskom z podnikania
- čo si nemôžete odpísať
- najčastejšie účtovné chyby
Paušálne výdavky alebo jednoduché účtovníctvo?
- príklady odpisovania z daňového základu

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. máj 2024 06:24