StoryEditor

Ochrana MOL-u môže byť nezákonná

11.10.2007, 00:00
Autor:
ČTKČTK

Európska komisia bude podľa európskeho komisára pre energetiku Andrisa Piebalgsa skúmať, či Maďarsko neporušilo pravidlá, keď schválilo zákon, ktorý chráni strategicky dôležité podniky pred prevzatím zo zahraničia.
Takzvaný Lex MOL, určený podľa pozorovateľov najmä na ochranu ropnej a plynárenskej skupiny MOL pred rakúskym konkurentom OMV, odhlasoval maďarský parlament začiatkom týždňa. V prípade, že nový zákon bude v rozpore s pravidlami únie, mohol by Brusel podľa Piebalgsa "veľmi promptne zakročiť".
Maďarský parlament v pondelok schválil zákon, za ktorý loboval MOL, aby sa mohol účinne brániť proti útoku OMV. Spoločnosť sa usiluje o spojenie s MOL od júna a pred dvoma týždňami predložil akcionárom MOL-u ponuku na prevzatie firmy za 20 miliárd dolárov. OMV už na trhu kúpila viac ako 20 percent akcií MOL-u.
Podľa nového zákona individuálni akcionári budú mať vo firme maximálny podiel hlasovacích práv, taký, ako určí valné zhromaždenie. MOL v súčasnosti určuje limit desať percent hlasovacích práv na jedného akcionára. Zákon tiež ruší ustanovenie, podľa ktorého bolo možné obmedzenie hlasovacích práv zrušiť, ak by jednotlivý akcionár dosiahol 75 percent akcií. MOL pritom od prejavenia záujmu zo strany OMV skúpil asi 40 percent svojich akcií a časť požičal spriazneným firmám a bankám.
Nová legislatíva taktiež umožňuje maďarským firmám spätne odkúpiť vlastné akcie v situácii, keď je na firmu podaná verejná ponuka na prevzatie a ruší maximálny limit desiatich percent akcií, ktoré si mohla firma odkúpením akcií zabezpečiť.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
12. máj 2024 22:36