StoryEditor

Slovensko je malým zázrakom

30.06.2008, 00:00

Čo sa udialo so strojárstvom na Slovensku v zlomovom roku 1989?
Podľa môjho osobného archívu sme už v druhej polovici 80. rokov vedeli, že sa pripravuje "prepancierovanie" obrnenej techniky Varšavskej zmluvy a pokúšali sme sa navrhnúť zastavenie výroby tankov už v roku 1988. Chceli sme prejsť na civilné programy stavebných strojov, hydraulických zariadení, traktorov, motorov. Po novembri 1989, keď som bol námestníkom u federálneho ministra hút, strojárstva a elektrotechniky Slavomíra Stračára, sme pripravovali nové koncepty, ako a čím nahradiť výpadok strojárstva na Slovensku.

Akú ste mali predstavu?
Kládli sme si otázku, čo je české a slovenské strojárstvo. Naše analýzy nám potvrdzovali, že je to vlastne mobilná technika, kde rozhodujú motory, nápravy, prevodovky, elektronika, preto sme hľadali riešenie, aby to nebol súbor nejakých drobných programov, ale jeden program, ktorý by obnovil dynamiku sektora. Dospeli sme k záveru, že sú to automobily. Na to obdobie to bolo veľmi odvážne riešenie. Prvý ohlas bol asi taký, že čo si to vymýšľame, trhová ekonomika to vyrieši sama. A dnes, nebyť automobilizmu na Slovensku, neviem ako by to vypadalo.

Ktoré firmy boli v hre?
Oslovili sme vtedy 12 automobiliek a dostali sme šesť odpovedí. V hre zostali traja silní hráči - Volkswagen, General Motors a Renault. Veľký záujem bol o Škodovku, ale o Bratislavské automobilové závody takmer žiaden. Ale BAZ sa nám podarilo dostať ako prídavok k Škodovke. Dnes vyrábame na Slovensku 105,7 auta na 1 000 obyvateľov, čo je prvé miesto na svete. Za tento rok ich vyrobíme okolo 640-tisíc. Celkovo sa priemysel v roku 1998, keď vrcholila konverzia, zvýšil z obratu 623,3 miliardy na minuloročných 1 782 miliárd korún, pričom automobilizmus v roku 2007 sa podieľal na obrate 35 percentami a 39 percentami na exporte. Výroba komponentov narástla medziročne o 80 miliárd. Dnes už ťahá automobilový priemysel desiatky závodov vyrábajúcich často pre všetky tri automobilky. Tieto firmy mali vplyv na rozvoj metalurgie, elektrotechniky, chémiu. Slovensko sa stalo malým zázrakom. Ideálnejšie naplnenie pôvodných plánov konverzie z výroby zbraní na civilnú výrobu áut sme si ani nevedeli predstaviť.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
02. máj 2024 08:12