StoryEditor

Zlatý vek pirátstva sa nekončí

01.10.2007, 00:00
Nelegálne kopírovanie zvukovej a filmovej produkcie sa odhaľuje ťažko.

Internetové pirátstvo spôsobuje aj u nás veľké straty distribútorom i producentom. Tým, že narúša autorské a vlastnícke práva, kopíruje zvukovú a filmovú tvorbu. Podľa Romana Mráza z Medzinárodnej federácie fonografického priemyslu (IFPI) všetky pirátske aktivity, ako rozširovanie, predávanie a šírenie vo verejnej produkcii na neoriginálnych zvukových a zvukovo-obrazových nosičoch (vrátane domáceho pirátstva) predstavuje u nás 40 - 45 percent z celkového podielu na hudobnom trhu.
Aké veľké škody spôsobujú a koľko percent ukrajujú na trhu napaľovači, sa podľa Mráza nedá presne určiť. "Napaľovanie sa nedeje vždy len pre komerčný zisk, môže byť aj na osobnú potrebu v domácnosti. Aj preto sa konkrétne čísla nedajú presne stanoviť. Podľa nášho odhadu z celého trhu hudobnej produkcie predstavuje pirátsky trh, teda nelegálne napaľovanie, asi 80 percent. Pokiaľ ide o obvinenie a postihy za hudobné pirátstvo, v priemere u nás za rok zaevidujeme približne 80 prípadov porušovania autorského práva. Pirátstvo sa však týka aj sféry filmov, softvéru, hier. Zastupujúce ochranné spoločnosti môžu evidovať podobný počet prípadov."

Simpsonovci v rukách napaľovača
Ako na to idú piráti filmovej produkcie, dokazuje augustový prípad, ktorý je podľa Českej protipirátskej únie ukážkový. Skončil sa zadržaním deväťnásťročného mladíka, ktorý si počas premiérového dňa neoprávnene zhotovil záznam filmu Simpsonovci vo filme. Polícia ho obvinila z trestného činu porušovania autorských práv a umiestnenia záznamu na internet. Hrozí mu väzenie na šesť mesiacov až päť rokov a peňažitý trest do piatich miliónov korún. A to nie všetko. Páchateľ zodpovedá za škodu, ktorú protiprávnym konaním spôsobil. Podľa Českej protipirátskej únie si pirátsky záznam Sipsonovcov s českým dabingom stiahlo asi stotisíc ľudí, ktorý by za vstupné do kina minuli dvanásť miliónov korún. Spoločnosti Bontonfilm, ktorá film v kinách distribuuje, vznikla škoda šesť miliónov korún. Podľa protipirátskej únie je tento prípad výstrahou pre všetkých, ktorí sa domnievajú, že filmové pirátstvo je neodhaliteľné a nepostihnuteľné.

Prislabé zákony
Pokles ziskov producentov hudby či filmov dokladá výrazný nárast prípadov porušovania autorských práv, najmä tzv. práv príbuzných autorskému právu, čiže práva výrobcov.
Podľa autorského zákona (618/2003) si môže fyzická osoba vyhotoviť bez súhlasu oprávnených subjektov rozmnoženinu zverejneného diela iba pre osobnú potrebu a na účel, ktorý nie je priamo ani nepriamo obchodný, teda nesmie ju ďalej šíriť.
Oprávnenie zhotoviť si rozmnoženinu zverejneného diela, v danom prípade zvukového nosiča, má iba osoba, ktorej na osobné použitie má rozmnoženina slúžiť.
Zákonodarca jednotným číslom tohto slova jednoznačne určuje počet rozmnoženín, na ktoré je možné vzťahovať realizáciu oprávnenia, teda môže ísť len o jednu - osobne zhotovenú - rozmnoženinu. Potiaľ je kopírovanie v súlade so zákonom. K nelegálnosti však dochádza napríklad pri väčšom počte rozmnoženín, aj keď len na osobnú potrebu. Vtedy je už podľa zákona potrebný súhlas držiteľov autorských práv. Zákon nedovoľuje zhotovovať rozmnoženiny na osobnú potrebu cez iné osoby, ako sú napríklad fyzické osoby a podnikateľské subjekty, ktoré vykonávajú službu - napaľovanie CD. Konanie takéhoto poskytovateľa služby sa už hodnotí ako šírenie diel a vôbec nie je podstatné, či za rozmnoženiny inkasuje peniaze alebo nie.

Mládež, držiteľka internetu
Čoraz lepšie počítačové schopnosti mládeže, najväčšej kúpnej sily v hudobnej produkcii, a jej schopnosti využiť, čo internet ponúka, spôsobili postupný pokles záujmu o kúpu originálnych nosičov. Vlastná domáca výroba napaľovaním, sťahovaním z internetovej siete či komprimáciou prekvitá. Mementom nie sú ani postihy pre ,napaľovačov - pirátov#145#, teda obvinenia z trestného činu porušovania autorského práva a trestné konanie. Páchateľa pritom môžu posadiť do väzenia (závisí to od stupňa spoločenskej nebezpečnosti), alebo odsúdiť na peňažný trest, prepadnutie veci, či zaviazať na náhradu spôsobenej škody.
Dôsledky tejto obľúbenej zábavy má devastujúce následky pre firmy. Nielenže sa výrazne znížil počet predaných originálnych nosičov a zisk, ale vydavateľstvá znížili aj počet nových albumov či záujem o nových interpretov. Pirátstvo poškodzuje aj štát, pretože "piráti" neplatia dane a príslušné poplatky súvisiace s touto činnosťou.

Ceny CD padajú
Dnes sa ešte nedá povedať, či mediálna kampaň Kopírovanie zabíja hudbu - COPY KILL MUSIC - sa stretne s ohlasom. Pozitívne sa môže prejaviť iniciatíva vydavateľstiev v znižovaní cien. Napríklad ceny za CD domácich interpretov sa znížili približne na 200 až 300 korún. Väčšie vydavateľské spoločnosti Majors alebo ich pobočky na Slovensku pristúpili aj na regionálne verzie určitých zahraničných hudobných titulov určené len pre trhy ČR, SR a Maďarska, ktoré sa už začali v predajných sieťach ponúkať za sumy približne 450 korún. Spotrebitelia sa určite dočkajú aj veľkého výpredaja hudobnej produkcie.

01 - Modified: 2003-06-13 06:30:13 - Feat.: 0 - Title: Naša ekonomika najrýchlejšia v regióne 02 - Modified: 2003-06-13 06:36:09 - Feat.: 0 - Title: HZDS chce byť Ľudovou stranou 03 - Modified: 2003-06-13 06:41:42 - Feat.: 0 - Title: Mečiar už nebude jediný líder hnutia
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
03. máj 2024 15:38