StoryEditor

Anketa: Vedia živnostníci o pracovnej zdravotnej službe?

27.11.2007, 23:00

Tí, ktorí o nej vedia, sa pozastavujú nad nelogickosťou a ťažkou vykonateľnosťou zákona a duplicitou vyšetrení. Viacerí hovoria o trestaní živnostníkov za to, že sú nezávislí od štátu. Ale nájdu sa i takí, ktorí v zákone vidia pozitíva. Aj toto sme sa dozvedeli v ankete, v ktorej sa Hospodárske noviny pýtali živnostníkov, či vedia o svojej novej zákonnej povinnosti, čo si o nej myslia, prípadne či vedia o nejakých iných legislatívnych či administratívnych nedostatkoch slovenského systému.
Eva, ekonómka, Zvolen
Áno, viem o tom a som rada, že sa o tom hovorí. Ja pracujem z domu a nechápem, z akého dôvodu by som mala ísť k dvom lekárom. K svojmu chodím pravidelne a nerozumiem, prečo by som mala navštíviť nejakého cudzieho. Načo? Povie mi niečo iné? Skôr by som povedala, že budem musieť absolvovať niektoré vyšetrenia dvakrát a zaplatím zbytočne ďalšie peniaze zo svojho vrecka. Poslanci schvaľujú pre živnostníkov nevýhodné zákony ako na bežiacom páse. Spomeniem napríklad taký zákon o dlhodobej archivácii niektorých nepotrebných dokumentov. Často to prináša zbytočné náklady, ktoré oberajú mňa aj mojich klientov o peniaze.
Peter, Banská Bystrica
Nie, o povinnosti som nevedel. Ale vôbec ma to neprekvapuje, štát od živnostníkov pýta neustále nové a nové peniaze, a vonkoncom nám tým neuľahčuje život. A pritom my chceme len priestor pre našu prácu. Som zvedavý, ako skontrolujú moje pracovné prostredie. Kanceláriu mám doma, väčšinu času však trávim v zahraničí a mimo domu.
Dušan, Dolný Kubín
Tak o tom som počul. Pred pár dňami ma na to upozornila ekonómka, ktorá tú zmluvu musí podpísať tiež. A to sedí doma za počítačom. Je to len ďalší zo spôsobov, ako z nás (živnostníkov) dostať peniaze a nasmerovať ich inam. O nedostatkoch systému by sa dalo hovoriť dlhšie, mňa privádzajú k šialenstvu najmä dane, preto mám ekonómku.
Richard, Bratislava
O zákone viem a s jeho podstatou súhlasím. Pracujem v oblasti bezpečnosti a viem, aké sú štandardy v zahraničí. Takéto firmy zvyknú ručiť za bezpečnosť, čo sa zohľadňuje napríklad v prípade poistnej udalosti. U nás sa však zanedbali hneď dva dôležité kroky. Ministerstvo nezabezpečilo dostatočnú osvetu medzi živnostníkmi, a nedokázalo ani zabezpečiť dostatok zariadení schopných poskytovať tieto služby.
Marián, Košice
To naozaj? A viete, že sa ani nečudujem? Naši poslanci už schválili také množstvo všakovakých zákonov s množstvom nezmyselných povinností, že ma už neprekvapí asi nič. Fakt neviem, ako budú posudzovať moje pracovné prostredie, keď pracujem v teréne. To budú kontrolovať, ako montujem sprchovacie kúty?
Martin, Banská Bystrica
Už som sa o tom informoval. Živnostníkom som popri zamestnaní, preto by ma zaujímalo, či budem musieť ísť na vyšetrenia, ktoré som už absolvoval ako zamestnanec. Spomínam si na zákon upravujúci umiestnenie hasiaceho prístroja. V priebehu pár rokov sa viackrát menil, preto som ho musel celkom nezmyselne premiestňovať.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. máj 2024 08:14