StoryEditor

Inflácia sa u nás postupne blíži k nule

17.09.2009, 00:00
Ceny na Slovensku vzrástli v auguste medziročne iba o pol percenta. Harmonizovaná inflácia tak podľa Štatistického úradu dosiahla doteraz najnižšiu hodnotu. (na snímke mnister financií Ján Počiatek)

Pre spotrebiteľov je dobrá správa, že rast cien by sa v najbližších mesiacoch mohol spomaliť ešte viac.

Najnižší rast
"Naďalej rastie nezamestnanosť, čo znižuje spotrebiteľský dopyt. Posilňovanie mien v regióne sa v súčasnosti spomalilo, takže na ceny stále čiastočne tlačí aj lacná konkurencia zo zahraničia,“ vysvetľuje analytik ING Bank Eduard Hagara.

Augustový rekord nebol podľa analytikov posledný a inflácia by sa mohla k nule priblížiť ešte viac. "Ceny potravín pravdepodobne nečaká rast aj v dôsledku relatívne dobrej úrody a vývoj cien energií zatiaľ nedáva predpoklady na výrazný rast výrobných nákladov. Preto predpokladáme, že inflácia bude aj v ďalších mesiacoch pokračovať v rekordnom ťažení,“ dodáva Hagara. V septembri by sa podľa neho mohla harmonizovaná inflácia dostať už veľmi blízko k nule, na 0,2 percenta.

Eurozóna v mínuse
Ceny na Slovensku rástli v auguste o niečo pomalšie ako v krajinách Európskej únie, kde sa v priemere zvýšili o 0,6 percenta medziročne. V krajinách platiacich eurom však dosiahli deflačných 0,2 percenta.

Prečítajte si aj:
Rast cien sa u nás rekordne spomalil

Ceny na Slovensku vzrástli v auguste medziročne iba o 0,5 percenta. Harmonizovaná inflácia tak podľa Štatistického úradu dosiahla doteraz najnižšiu hodnotu. Pre spotrebiteľov je dobrá správa, že rast cien by sa v najbližších mesiacoch mohol spomaliť ešte viac.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
09. máj 2024 11:51