StoryEditor

Pri investovaní sa nesprávaj ako domáca pani, radí Birinyi

02.12.2009, 23:00
Autor:
Jan SochorJan Sochor
Nedá na to, ako sa firmám darí, ani na technickú analýzu, ktorá odhaduje vývoj cien akcií a ďalších cenných papierov pomocou grafov. Pragmatický kapitalista, Američan, s maďarskými koreňmi Laszlo Birinyi (na snímke) razí vlastnú cestu, ako poznať, čo spravia ceny na burzách.

"Základom je porozumieť psychológii a histórii trhov a predovšetkým motiváciám, ktoré vedú investorov k tomu, aby nakupovali alebo predávali akcie, dlhopisy či komodity,“ hovorí o tom, čo robí.

Jeho veľkým vzorom je Charles Dow, po ktorom je pomenovaný najstarší akciový index na svete Dow Jones Industrial Average. Ten tvrdil, že trh odráža všetko, čo vie obchodník s textilom o trhu s oblečením, všetko, čo vie bankár o finančnom trhu, a všetko, čo informovaný riaditeľ spoločnosti vie o svojej vlastnej firme. Pohyby cien na trhoch tak reprezentujú všetky znalosti, nádeje a očakávania, ktoré na svete existujú.

Nebuď ako domáca pani
Birinyi sa tejto myšlienky drží. Na otázku, ako sa líši jeho spôsob, ktorým odhaduje budúcnosť, od toho, ako to robia firmy na Wall Street, novinárovi Charlesovi Kirkovi odpovedal: "Bežne sa to robí spôsobom, ktorému ja hovorím "domáca pani sa chystá variť večeru“. Najprv sa rozhodne, čo chce uvariť a potom ide kúpiť jednotlivé suroviny.
Naopak, veľkí šéfkuchári idú najskôr na trhovisko a podľa toho, čo je k dispozícii a čo je čerstvé, naplánujú menu na dnešný deň. "Ja sa správam ako šéfkuchár a nechám si od trhu nadiktovať, čo mám urobiť,“ zhodnotil.

Správne načúvať burácajúcemu hlasu trhu sa mu pritom relatívne darí. Aj preto patrí medzi najcitovanejších ekonómov súčasnosti. V októbri 2007 varoval, že akcie bánk čaká prudký prepad. Americký bankový index sa vzápätí na to zrútil zo svojho maxima o 82 percent. Birinyi rovnako správne predpovedal aj pozitívny efekt súčasnej výsledkovej sezóny v USA. Pred jej začiatkom vyhlasoval, že firmy výrazne pozitívne prekvapia a americké akcie čaká dlhé obdobie rastu. To sa zatiaľ plní do poslednej bodky.
Na druhej strane, aj Birinyi sa v priebehu krízy mýlil, keď vlani v decembri tvrdil, že burzy už našli svoje dno. To však prišlo až na začiatku marca, pričom za dva mesiace stihli akcie stratiť ďalších 23 percent.

Pre investorov by však bolo najlepšie, keby mal pravdu. Na rozdiel od prorokov skazy, ako je Marc Faber alebo Nouriel Roubini, je totiž sedemdesiatpäťročný analytik a investor, veľký optimista. To, čo teraz na burzách sledujeme, je podľa neho začiatok nového býčieho trhu a nielen krátke obodie rastu, ktoré vystrieda ďalší prudký pokles.

Treba sledovať, kto viac striela na bránku
Ako sa mu darí správanie sa investorov odhadovať, opisuje bielovlasý, dôstojne vyzerajúci muž takto: "Vždy musíte sledovať pohyby na trhoch. Aké veľké sú obchody a tiež aké sú časté. Čím viac sa pritom obchoduje a ceny idú určitým smerom, tým je pravdepodobnejšie, že sa to bude opakovať,“ hovorí a dodáva, že je to ako pri futbalovom zápase. "Nejde však o to, koľko dá kto gólov. Ide o to, že ak jeden tím vystrelí výrazne viackrát na bránu ako ten druhý, je omnoho pravdepodobnejšie, že to v ďalšom zápase zopakuje a bude častejšie vyhrávať,“ opisuje Birinyi to, čomu sa hovorí analýza peňažných tokov.

Práve na tejto myšlienke postavil hlavné zásady svojej analytickej a investičnej spoločnosti Birinyi Associates, ktorú založil v roku 1989. Jeho prvým klientom sa stal starosta New Yorku a zakladateľ spravodajskej agentúry Bloomberg Michael Bloomberg. Ten bol jeho nadriadeným v investičnej banke Salomon Brothers, kde Birinyi pracoval ako obchodník s cennými papiermi.

Birinyi pritom vôbec nemá ekonomické vzdelanie, na University of North Carolina vyštudoval históriu. Prešiel však niekoľkými kurzami práce s počítačom a tak sa mohol vrhnúť na programovanie. "Na univerzite som sa skôr ulieval a hral poker, ale za počítačové kurzy som vďačný. Nasmerovali ma na cestu obchodovania s akciami,“ vysvetľuje. Aj preto sa stal mecenášom univerzity v Severnej Karolíne.

V roku 2001 tak s jeho pomocou vznikla profesúra maďarskej kultúry na fakulte umenia, ktorú zriadil na pamiatku svojich rodičov. Birinyi totiž nikdy nezabudol na svoje maďarské korene. Do Spojených štátov prišiel, keď mal sedem rokov. Jeho rodina počas druhej svetovej vojny utiekla z Maďarska a niekoľko rokov potom cestovala po Európe. Do Maďarska sa nechcela vrátiť kvôli rodiacej sa komunistickej diktatúre. Nakoniec opustila starý kontinent a usadila sa v Pennsylvánii.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
29. máj 2024 15:03