StoryEditor

Slováci sporia ešte viac ako vlani

02.05.2011, 00:00
Vklady stavebných sporiteľní v prvom štvrťroku vzrástli. Dôvod sú úroky.

Slováci si na svoje účty v stavebných sporiteľniach uložili viac peňazí ako vlani. Podľa odborníkov za to môže bezkonkurenčné úročenie. Úverov však poskytli sporiteľne paradoxne menej ako vlani. Ľudia zrejme dali prednosť úverom na bývanie či hypotékam v bankách. Tie totiž ponúkajú v súčasnosti historicky najnižšie úroky a lákajú klientov na odpustenie rôznych poplatkov. Sporiteľne však očakávajú, že v druhom štvrťroku tohto roka by mohlo byť nových úverov už viac. Záujem o kúpu bytu či domu majú totiž Slováci tradične na jar a v lete.

Vklady rástli
V našej najväčšej sporiteľni rástli vklady v prvom štvrťroku oproti rovnakému obdobiu vlani o päť percent. „Nárast je ešte výraznejší v porovnaní s rokom 2009,“ poznamenal šéf komunikácie Prvej stavebnej sporiteľne Miloš Blanárik. Oproti prvým trom mesiacom roku 2009 vzrástli totiž takmer o 18 percent.

Peniaze na účtoch sporiteľov pribudli aj vo Wüstenrot Stavebnej sporiteľni. „Objem vkladov je medziročne vyšší o 12 percent,“ informovala Daniela Vlčková z oddelenia komunikácie.

Podľa odborníkov rastú peniaze uložené v sporiteľniach preto, že na sporiacich účtoch ponúkajú bezkonkurenčné úroky a k tomu štátnu prémiu. „Vlani boli úroky na vkladoch nízke a stavebné sporenie dokázalo sporiteľom ponúknuť bezkonkurenčné zhodnotenie a k tomu štátnu prémiu,“ povedal HN Vladimír Dohnal zo spoločnosti Symsite Research. Doplnil, že je otázne, či ľudia, ktorí si sporia v stavebnej sporiteľni, nakoniec aj požiadajú o úver na bývanie či jeho rekonštrukciu. „Nasporené peniaze sa dajú totiž použiť na akýkoľvek účel,“ pripomenul Dohnal.

Úverov je menej
Stavebné sporiteľne dali za prvé tri mesiace menej úverov ako vlani v rovnakom období. „Vlani sme v prvom štvrťroku poskytli o 18 percent úverov viac, ale vtedy to bol rekordný objem,“ vysvetlil jeden z dôvodov poklesu Blanárik. Hoci vo Wüstenrote vyplatili viac peňazí, počet úverov bol oproti vlaňajšku nižší. „V tomto roku sa preto zameriavame viac na úverové produkty,“ konštatovala Vlčková. Nárast objemu úverov mali v ČSOB, a to o 38 percent.

Záujem o úvery by sa však podľa Blanárika mohol obnoviť už v tomto štvrťroku. „Spravidla poskytujeme najviac úverov na bývanie v priebehu druhého a tretieho štvrťroka,“ vysvetlil. „Zvýšený záujem očakávame v jarných a letných mesiacoch,“ avizoval.

Kým sporiteľniam počty nových úverov klesli, nárastom sa tešia, naopak, slovenské banky. Podľa Dohnala to môže byť spôsobené tým, že banky ponúkajú flexibilnejší produkt. „Kedysi bolo ťažké dostať sa k pôžičke na bývanie, hypotéky neexistovali, no dnes to tak nie je,“ pripomenul Dohnal s tým, že v stavebnej sporiteľni by mal klient najskôr šesť rokov sporiť a potom si vziať úver. „Podmienky sú tak oproti bankám menej výhodné,“ upozornil.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
28. apríl 2024 01:35