StoryEditor

Ropa rastie vďaka Iránu (komoditný komentár)

05.01.2012, 09:33
Ropa WTI, ktorá od polovice decembra silno rastie, sa vyšplhala na najvyššiu cenu za 8 mesiacov a v prvý obchodný deň v roku si pripísala zisk 4,2 percenta.

Tento silný rast je spôsobený zvýšeným geopolitickým rizikom v Iráne, lepšími ekonomickými dátami z USA a z Číny (čo sú dvaja najväčší svetoví spotrebitelia ropy) a slabším dolárom.

Geopolitické riziko bude naďalej hlavným motorom tohto rastu a pretože mnoho obchodníkov vstupuje do nového roka bez pozícií, stala sa táto udalosť katalyzátorom pre nákup. Rizikom zostáva, že sa svetová ekonomika, ktorej rast je momentálne veľmi krehký, nedokáže vyrovnať s vyššími cenami a ich ďalší rast, ktorý pre spotrebiteľa fakticky predstavuje formu ďalšej dane, zvyšuje obavy z panického výpredaja, ako náhle napätie na Strednom východe povolí.

Proti tomuto súčasného pohybu by špekulovali len skutoční odvážlivci, pretože ďalší konflikt v Hormuzskom prielive môže viesť k ďalšiemu prudkému nárastu cien.

Technicky by mala spotová cena pre ďalšie dodanie naraziť na rezistenciu, ktorá je na júnových a novembrových maximách na úrovni 103,40 a ďalej na 105 dolároch, pričom podpora je na 101,70 a 98,40 dolároch.

  Ole Sloth Hansen

  stratég trhov Saxo Bank
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
28. apríl 2024 15:31