StoryEditor

Bowiemu sa prestáva dariť na trhu

12.06.2003, 00:00

Finančný trh sa obrátil chrbtom človeku, ktorý "predal svet" a prosil "Nikdy ma neklam". Pokles v sektore hudobných nahrávok prinútil analytikov agentúry Moody´s Investors Services hovoriť o zvýšení rizika dlhopisov známeho hudobníka Dawida Bowieho.
Pred šiestimi rokmi David Bowie, ktorý je známy nahrávkami dlhohrajúcich platní The Man Who Sold The World, Never Let Me Down a desiatky iných albumov, prvý raz v histórii hudobného priemyslu vydal dlhopisy v hodnote 55 mil. USD. Dlhopisy sú kryté príjmami za autorské práva nahraných piesní. V súčasnosti sa situácia v sektore hudobných nahrávok zhoršuje. Preto klesá cena a výnosy obligácií emitovaných D. Bowiem. Ich hodnota klesla na 40 mil. USD.
Dawid Bowie bol prvým hudobníkom, ktorý uskutočnil sekuritizáciu autorských honorárov, teda ich premenu na cenné papiere. Dlhopisy so splatnosťou desať rokov v hodnote 55 mil. USD sú zabezpečené autorskými honorármi z nahrávok, ktoré D. Bowie vydal do roku 1990. Vydanie dlhopisov riadila newyorská investičná banka Pullman Group.
Zvyčajne hudobník odovzdáva práva na minulé hity nahrávacej spoločnosti a potom raz za pol roka dostáva honorár. Manažéri a generálny riaditeľ Pullman Group David Pullman mu navrhli, aby peniaze dostal naraz a požičal ich na Wall Street. Výnos dlhopisov, ktorý predstavuje 7,9 % ročne, sa vyplácajú z prostriedkov, ktoré dostáva D. Bowie od britskej spoločnosti EMI Group. Za 30 mil. USD distribuuje jeho nahrávky. Príklad D. Bowieho nasledovali niekoľkí hudobníci. Pullman Group vydal dlhopisy Jamesa Browna, americkej skupiny Isley Brothers. Analytici si mysleli, že sa vytvára špecifický segment trhu s dlhopismi, ktorý bude príťažlivý pre investorov.
Ich nádeje sa nenaplnili, pretože nie všetci hudobníci, ako napríklad Bowie, sú majiteľmi autorských práv na vlastné piesne. Okrem toho pirátsky priemysel a nelegálne získavanie hudobných diel z internetu oslabujú pozície nahrávacích spoločností.
V roku 2002 sa predaj originálnych nahrávok znížil o 7 - 9 %. Firma EMI Group si myslí, že ak sa nezníži množstvo vyrábaných pirátskych nahrávok, v tomto roku sa zníži predaj nahrávok o 5 - 8 %. Všetko to prinútilo Moody´s kritickejšie posúdiť schopnosť splácať záväzky. Agentúra dala tranži jeho dlhopisov rating A3 s negatívnym výhľadom. Rating obligácií D. Bowie oslabujú aj problémy EMI Group. Začiatkom roka jej rating klesol z investičného na špekulačný stupeň. Minulý týždeň firma oznámila, že predaj oddelenia zvukových nahrávok klesol na 655,8 mil. USD. V roku 2001 firma predala zvukové nahrávky za 688,6 mil. USD. V dôsledku toho zisk klesol o 4 %.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
06. máj 2024 16:32