StoryEditor

Hotovosť či platobná karta? Kombinujte to, radia banky

09.06.2014, 17:00
Každá dovolenka je iná. Preto rozhodnutie, či si vziať na cestu viac peňazí, alebo radšej niekoľko platobných kariet, dobre zvážte.

Drobné na suveníry, občerstvenie, či na toalety. Aspoň základnú hotovosť by ste mali mať na dovolenke vždy, odporúčajú slovenské banky. Všetky sa však zhodli, že najlepšie je skombinovať hotovostné platby aj úhrady platobnou kartou. Nosiť pri sebe veľa peňazí nebýva totiž bezpečné. „Platby kartou sú zväčša bezplatné, okrem toho tieto transakcie sa zúčtovávajú výhodnejšie než výmena hotovosti. V pochybných zmenárňach sa dokonca vystavujete riziku falšovaných peňazí,“ hovorí Zuzana Eliášová z ČSOB. S kartou máte pritom peniaze kedykoľvek, netreba hľadať bankomat, upozorňuje Eva Čonková z Prima Banky. Podľa Lenky Lendackej z Poštovej banky hotovosť sa zíde najmä v menších prevádzkach, ktoré nemusia mať platobný terminál.

Kontrola limitu pred odjazdom

Pred dovolenkou je vždy dobré skontrolovať si aj nastavenie denného finančného limitu, ako i použitie karty. Ľubomíra Chmelová zo Sberbank informuje, že napríklad ku kreditkám sa ponúkajú aj doplnkové služby, ako napríklad cestovné či úrazové poistenie, a dodáva, že dnes sa väčšina platobiek vydaných u nás, ako MasterCard, VISA, American Expres či Diners Club, medzinárodne akceptujú. Štefan Frimmer zo Slovenskej sporiteľne radí, že je užitočné mať pri sebe minimálne dve karty pre prípad straty, optimálne sú Visa a MasterCard.

„Univerzálne platidlo“

Rozhodnutie o peniazoch závisí aj od druhu pobytu, či máte „all inclusive“, kemp, poznávací zájazd, ale aj od krajiny, upozorňuje Katarína Gajdošíková z OTP Banky. „Ak cestujete do exotiky, lepšia je vyššia hotovosť na výdavky pre cestovanie medzi oblasťami. V Európe či USA stačí aj základná hotovosť na výdavky bežného typu, ako je jedlo alebo malé nákupy,“ tvrdí Marína Masárová z Tatra banky. Taktiež odporúča mať v peňaženke aj „univerzálne platidlo“. Tým je v exotických regiónoch najmä americký dolár, ktorý zvyčajne vymeníte na mieste bez problémov za lokálnu menu alebo ním platíte priamo. Podľa Aleny Walterovej z VÚB sa, naopak, hotovosťou treba „vyzbrojiť“ napríklad pri pobyte na gréckych ostrovoch. Pokiaľ je to však možné, všade najprv skúšajte zaplatiť kartou.

„Už z jari býva v našej banke vyšší záujem o typické dovolenkové meny, ako sú levy, kuny, ale aj o nórske alebo švédske koruny. Ale je zbytočné mať hotovosť na celý pobyt. Ubytovanie či nákupy je vhodnejšie platiť kartou,“ uzatvára Zuzana Ďuďáková z UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia.

Čo odporúčajú jednotlivé banky

ČSOB – odporúča brať si len drobnú hotovosť a inak platiť kartou, čo je vo väčšine prípadov bezplatné. Transakcie kartou sa zúčtuvajú výhodnejšie než výmena hotovosti, pričom v pochybných zmenárňach sa turista vystavuje ešte aj riziku falšovaných peňazí. Karty VISA a MasterCard sa štandardne akceptujú, niekde je vyššia akceptácia embosovaných kariet. Pred dovolenkou je dobré skontrolovať si nastavenie denného limitu.

OTP Banka – zdôrazňuje, že okrem platobnej karty netreba zabúdať ani na hotovosť v mene danej krajiny, aspoň na drobné občerstvenie či na toalety. Záleží aj od druhu pobytu, či je všetko v cene, či ide o kemp alebo napríklad o poznávací zájazd, a taktiež – aké výdavky očakávate. Platobka je nevyhnutná, jej výhody pocítite, najmä ak pomíňate viac, alebo ak máte nečakané výdavky. Ísť na dovolenku bez akejkoľvek platobky sa neodporúča.

Sberbank – uprednostňuje tiež využívať platobku, nakoľko človek má vďaka nej k dispozícii hotovosť kedykoľvek, keď ju potrebuje. Aj pri platbách kartou v inej mene sa využíva výhodnejší kurz a banky ponúkajú napríklad ku kreditkám i doplnkové služby, čo je dobré využiť.

Poštová banka – podľa nej je ideálne na dovolenke používať kombináciu hotovosti a platobky. Hotovosť sa zíde najmä v menších prevádzkach, ktoré nemusia mať platobný terminál. Nosiť príliš veľa peňazí navyše nie je bezpečné. Peniaze na karte sú okrem toho kedykoľvek po ruke a pri dodržaní bezpečnostných pravidiel sú chránené viac než hotovosť v peňaženke.

Slovenská sporiteľňa – taktiež odporúča v zahraničí kombinovať hotovostné platby s platením kartou. Vybrať si hotovosť v mene krajiny, kde ste, možno v prípade potreby z miestnych bankomatov. Užitočné je však mať pri sebe minimálne dve karty, ak by sa vám jedna stratila. Optimálne je mať karty VISA aj MasterCard a z nich jednu embosovanú.

Prima Banka – odporúča cestovať s primeranou hotovosťou vo vrecku, ale treba mať určite aj platobku a snažiť sa ju maximálne využívať. S platobnou kartou turista nemusí napríklad hľadať bankomat, navyše platba kartou je v zahraničí oveľa lacnejšia než výber z bankomatu. Hotovosť v peňaženke slúži ako železná rezerva, ale neodporúča sa jej nosiť zbytočne veľa.

Tatra banka – radí vhodne skombinovať hotovosť a platobku, to však závisí najmä od destinácie. Ak človek cestuje do exotických krajín, je lepšie mať vyššiu hotovosť na pokrytie výdavkov pre nevyhnutné cestovanie medzi oblasťami, a na vhodných medzizastávkach si môžete vybrať peniaze z bankomatu. V Európe alebo v USA úplne stačí základná zásoba hotovosti len na bežné výdavky, ako jedlo či na malé nákupy.

UniCredit Bank – podľa nej je vhodné na drobné výdavky v pouličných obchodoch a pri cestovaní rátať s hotovosťou. Ostatné výdavky, ako nákupy v obchodoch či sumu za ubytovanie, je výhodnejšie platiť kartou. Banka štandardne zamieňa obľúbené dovolenkové meny bezplatne v každej svojej pobočke. Drobné peniate treba minúť ešte pred návratom, bankovky bežných dovolenkových mien zamení bezplatne na eurá.

VÚB banka – odporúča aj pri cestách do vyspelých štátov, kde je používanie platobných kariet samozrejmé, mať núdzovú rezervu v hotovosti – pre prípad straty, krádeže karty alebo na platbu tam, kde nie je možné použiť kartu. Vždy je však vhodnejšie platiť kartou aj tam, kde sa nepoužíva euro. Ušetríte na kurzovom prepočte, keďže pri transakciách sa používa výhodnejší devízový kurz.

 

01 - Modified: 2006-06-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Obsah
01 - Modified: 2024-05-07 09:30:00 - Feat.: - Title: Dosť bolo chudoby. Rodina holandských miliardárov splatí dlhy tisícke domácností v núdzi 02 - Modified: 2024-05-06 06:00:00 - Feat.: - Title: GALÉRIA Koaly sa rodia bez imunity, preto jedia výkaly svojej matky. Prečítaj si šialené fakty, ktoré ťa šokujú 03 - Modified: 2024-04-29 05:53:23 - Feat.: - Title: Fabušová v slzách. Prosí o pomoc, nemá peniaze a nechce sa sťahovať! 04 - Modified: 2024-04-27 12:00:00 - Feat.: - Title: Po Slovensku anonymne ukrývajú peniaze na verejných miestach. Jeden fanúšik nás sledoval, hovorí dvojica z projektu Cash catch 05 - Modified: 2024-04-18 09:00:00 - Feat.: - Title: Instagramový trend Cash Catch dorazil aj k nám. Kde na Slovensku môžeš nájsť ukryté peniaze?
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
08. máj 2024 08:30