StoryEditor

Najali si ho veľké firmy, no neplatili. Mzdy dával zo svojho, za čo mu hrozí väzenie

16.04.2015, 23:00
HN už v roku 2008 upozorňovali Ficovu vládu na prípady, keď stavebné firmy drobným podnikateľom neplatili. Nikto sa tým však vtedy nechcel zaoberať.

Na mzdy svojich pracovníkov dal z vlastných peňazí. Na dane štátu však nemal, lebo za faktúry mu firmy nezaplatili. Teraz čelí obvineniu zo spáchania trestného činu. Aby nešiel do väzenia, chce sa dohodnúť s prokurátorom na „vine a treste“ za čo dostane „len“ podmienku.

To je esencia príbehu malého podnikateľa Štefana Valíčka z Višňového pri Žiline. Od roku 2007 zvádza neúspešný boj s našimi a zahraničnými firmami, ktoré mu za prácu nezaplatili.

Hospodárske noviny priniesli odvtedy niekoľko článkov o snahe Valíčka a ďalších firiem a živnostníkov dostať sa k svojim peniazom. Najprv ho podviedla kórejská firma Wi Tech Slovakia so sídlom v Žiline, pre ktorú pracoval na stavbe automobilky Hyundai na Morave. A neskôr aj viaceré naše firmy na iných stavbách.

Kórejčania jedného dňa nečakane odišli, stratili sa. Nechali Valíčkovi „sekeru“ 2,2 milióna korún (73-tisíc eur). Krátko predtým aj HN sľúbili, že dlh mu zaplatia. Keď sa zo Žiliny Kórejčania stratili, HN sa ich snažili vypátrať až v doma, v Kórei, no márne. 

Keď sme sa vtedy pýtali ministerstva hospodárstva a ďalších rezortov, prečo nezakročia proti podvodníkom, ktorí si najmú našich živnostníkov a firmy ako subdodávateľov, no potom ich nechajú v problémoch, odpovedali: je to vec ich obchodných vzťahov, do ktorých my nemôžeme zasahovať.

A ktorá vláda bola vtedy pri kormidle? Nebola to náhodou prvá Ficova? Ak dnes premiér hovorí, ako rýchlo zakročil v prospech veriteľov Váhostavu, tak len pripomíname, že v archíve si určite nájde a môže prečítať aj tieto „dobové“ Hospodárske noviny.

„Podstatu tohto problému doteraz nevyriešila ani jedna vláda,“ upozorňuje dnes Valíček. V nastavení pravidiel biznisu chýba podľa neho elementárna spravodlivosť. Ak živnostníka osloví väčšia firma s naoko lukratívnou zákazkou, malí podnikatelia sa neraz zadlžia, aby mohli nakúpiť napríklad materiál. „Ak im potom vláda sľúbi, že namiesto 100 percent dostanú vyplatených len 50, tak to je podobné, akoby ich nezhodila zo 100 metrov vysokej skaly, ale ,len‘ z 50-metrovej“.

Valíček upozorňuje, že podnikateľov na Slovensku, ktorí majú sociálne cítenie, ľahko môžu obviniť zo spáchania trestného činu. „Ak uprednostníte vyplatenie mzdy svojim ľuďom – hoci aj z vlastných peňazí – pred daňami, ako som to urobil ja, dopadnete zle. Hoci som sa snažil zabrániť nešťastiu rodín, ktorých živitelia by nemali výplaty,“ pripomenul Valíček.

Chcel pomôcť, ale nechce ísť za to do basy. Veď kto by chcel. Radšej sa dohodne na vine a treste. Pritom všetci – polícia, prokuratúra aj súdy – podľa Valíčka vedia, že je to nespravodlivé. 

01 - Modified: 2007-05-12 06:49:24 - Feat.: 0 - Title: Moravcová víťazne na Pasienkoch
01 - Modified: 2024-05-09 17:26:31 - Feat.: - Title: Vláda za Dolinkovou plne stojí, tvrdí Raši. Univerzitná nemocnica je podľa neho vizitkou bývalého vedenia 02 - Modified: 2024-05-09 14:23:14 - Feat.: - Title: Vláda nesúhlasí s návrhom na odvolanie ministerky kultúry Šimkovičovej 03 - Modified: 2024-05-11 13:30:00 - Feat.: - Title: Kybernetická bezpečnosť je pre firmy veľmi dôležitá. Akými spôsobmi sa môžu chrániť? 04 - Modified: 2024-05-09 13:30:00 - Feat.: - Title: Ak firmy nakupujú ubytovanie alebo dopravu, musia postupovať podľa osobitnej úpravy DPH. Koho sa to týka? 05 - Modified: 2024-05-08 10:51:19 - Feat.: - Title: Vláda spresnila podmienky národných víz pre zamestnancov z tretích krajín
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
11. máj 2024 16:28