StoryEditor

Ste v zúfalej finančnej situácii? Riešením je osobný bankrot

23.07.2014, 17:30
Autor:
turtur
Do finančných ťažkostí sa dostáva čoraz viac ľudí. Zvyšuje sa aj počet tých, ktorí to riešia osobným bankrotom.

Prerástli vám vaše pôžičky cez hlavu? Nezvládate ich splácať a hrozí vám exekúcia? Exekútori vám môžu siahnuť na všetko čo máte - nehnuteľnosť, auto ale aj zariadenie bytu. Vaša prípadná nečinnosť môže viesť až k odsúdeniu, a to aj bez prítomnosti na súde. Predísť takejto situácii sa dá osobným bankrotom.
Je určení bežným ľuďom - nepodnikateľom a vhodný hlavne pre tých, ktorí nemajú veľmi vysoký osobný majetok, ale ich dlhy prevyšujú výšku majetku. 

V druhom štvrťroku tohto roku vzrástol na Slovensku počet osobných bankrotov a dosiahol doteraz najvyššiu mieru. „V druhom štvrťroku 2014 bolo vyhlásených 110 osobných bankrotov, čo je o 31 percent viac ako v rovnakom období minulého roku a o 23,6 percenta viac ako v prvom štvrťroku 2014,“ uviedla pre HN spoločnosť CRIF – Slovak Credit Bureau. 



Spúšťačom sú dlhy

Dôvodom podania žiadosti o osobný bankrot je podľa CRIF bezvýchodisková finančná situácia, do ktorej sa ľudia dostali kvôli neschopnosti splácať svoje finančné záväzky. „Spúšťačom problémov je najčastejšie strata zamestnania, zníženie pracovnej schopnosti pre chorobu, prípadne nedostatočná výška príjmov v pomere k výške dlhov,“ uviedla spoločnosť. 

Počet zbankrotovaných ľidí prekonal v máji (45 prípadov) doteraz najvyššiu, januárovú štatistiku, keď svoje financie nezvládlo 36 osôb. 

Najviac osobných bankrotov od roku 2009 do konca 2013 zaznamenala CRIF v Banskobystrickom kraji. V druhom štvrťroku 2014 bol ale rovnaký počet bankrotov (19) vyhlásený aj v Bratislavskom kraji. Naopak, najmenej bankrotov sa začalo v Košickom kraji.

Oproti Česku zaostávame 

Priebeh osobného bankrotu je na Slovensku legislatívne a finančne náročnejší ako napríklad v Česku, kde ho, ako vyplýva z dlhodobejšieho porovnania, využíva výrazne viac občanov. Zatiaľ čo v SR na 100 000 obyvateľov pripadali v druhom štvrťroku 2014 iba 2 osobné bankroty, v ČR ich bolo takmer 46.

Počet osobných bankrotov v ČR (4 799) viac ako dvojnásobne prevyšoval počet bankrotov právnických osôb a fyzických osôb – živnostníkov (2 360), zatiaľ čo v SR ich bolo o 1 bankrot menej (111 vyhlásených konkurzov na majetok podnikateľských subjektov).


Priebeh osobného bankrotu

Pred podaním návrhu na súd treba zaplatiť preddavok 663,88 eura. Je určený na úhradu odmeny a výdavkov správcu, ktorého pri tzv. malom konkurze určí súd. 

1. Najskôr dlžník zistí, že je platobne neschopný, to znamená, že nedokáže splácať záväzky, sociálne a zdravotné poistenie atď. Dlžník je platobne neschopný, ak nedokáže platiť svoje dlhy po dobu minimálne mesiac po splatnosti a keď dlží viac ako jednému veriteľovi a má minimálne dva záväzky.

2. Dlžník do 30 dní od zistenia platobnej neschopnosti podá na príslušný konkurzný súd návrh na vyhlásenie konkurzu spolu s návrhom na oddĺženie. Osobný bankrot môže byť vyhlásený iba ak má dlžník majetok minimálne vo výške 1659,70 eur. Inak súd konkurzné konanie zastaví pre nedostatok majetku.

3. Samotný priebeh konkurzu je nasledovný: najskôr súd určí správcu, ktorý bude mediátor a komunikátor medzi dlžníkom a veriteľmi. Správca najskôr určí výšku majetku a záväzkov dlžníka, potom tento majetok speňaží a čiastočne uspokojí veriteľov.

4. Druhá časť osobného bankrotu sa nazýva oddĺženie. Je to veľmi dôležitá časť, pretože je to trojročné skúšobné obdobie, kde sa dlžník obracia na správcu so svojimi otázkami. Po dobu týchto troch skúšobných rokov je povinný platiť súdom stanovené ročné splátky, ktoré môžu zasahovať až do výšky 70 percent z dlžníkovho čistého príjmu za predošlý rok. Koniec skúšobného obdobia sa končí buď riadne po troch rokoch alebo skôr, ak dlžník poruší svoje povinnosti. Ak dlžník neprejde trojročným skúšobným obdobím, alebo ak ho z dôvodu porušenia podmienok ukončí, nebude oslobodený od svojich dlhov.

5. Po troch skúšobných rokoch sa po riadne splnených podmienkach končí osobný bankrot, dlhy sú nevymožiteľné a dlžník môže opäť začať s čistým štítom.
Zdroj: DRS

01 - Modified: 2006-08-14 20:21:48 - Feat.: 0 - Title: Letiská sa zatiaľ predávať nebudú, možný je prenájom
01 - Modified: 2024-04-29 05:53:23 - Feat.: - Title: Fabušová v slzách. Prosí o pomoc, nemá peniaze a nechce sa sťahovať! 02 - Modified: 2024-04-27 12:00:00 - Feat.: - Title: Po Slovensku anonymne ukrývajú peniaze na verejných miestach. Jeden fanúšik nás sledoval, hovorí dvojica z projektu Cash catch 03 - Modified: 2024-04-18 09:00:00 - Feat.: - Title: Instagramový trend Cash Catch dorazil aj k nám. Kde na Slovensku môžeš nájsť ukryté peniaze? 04 - Modified: 2024-04-14 20:37:28 - Feat.: - Title: Slováci sa pustili do investícií smelšie. V tomto držíme peniaze 05 - Modified: 2024-04-08 07:47:30 - Feat.: - Title: Žena vyhrala v lotérii 1,3 milióna, okamžite sa rozviedla s manželom. Ten to zistil a daj ju na súd, pripravil ju o celú sumu
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
05. máj 2024 01:27