StoryEditor

Hodnota jordánskych dodávok dosiahla vlani 420 miliónov dolárov

24.03.2003, 23:00

Iracký konflikt má dosah na veľké množstvo firiem v susednom Jordánsku, ktoré museli prerušiť dodávky tovaru do Bagdadu. Jordánsky spracovateľský priemysel zaznamenal vlani vďaka obchodovaniu s Irakom jedenásťpercentný nárast, čo prispelo k takmer päťpercentnému hospodárskemu rastu krajiny.
Vojna a pozastavenie programu OSN, na základe ktorého sa Irak mal výmenou za ropu zásobovať potravinami, liekmi a najnutnejšími materiálmi, ochromila tiež výrobcov z Egypta a zo Sýrie.
Hodnota jordánskych dodávok mydla, antibiotík, ocele a stolového oleja do Iraku dosiahla vlani 420 miliónov dolárov. Jordánsko uzavrelo svoju východnú hranicu s Irakom hneď vo štvrtok po začatí americko-britskej ofenzívy na Bagdad. "Museli sme úplne zastaviť výrobu pre Irak," uviedol pre agentúru Bloomberg riaditeľ jordánskeho závodu na výrobu spotrebnej chémie ICA Basil Šomálí. Dodal, že bez práce sa tak dočasne ocitlo asi 150 zamestnancov, ktorí si museli vziať voľno.
Firma ICA dodávala do Iraku 28-tisíc ton pracieho prášku ročne a 5,5 tisíca ton mydla. "Iracké normy sú veľmi vysoké, omnoho vyššie než jordánske," ukazuje Šomálí na regály plné šampónov a prostriedkov na umývanie riadu, ktoré niet kam vyviezť.
V prípade Jordánska sa vojna priamo týka 1 500 výrobcov. "Ak tento trh stratíme, bude to mať drastické dôsledky," usudzuje minister financií Jordánskeho kráľovstva Michel Marto. "Niektoré priemyselné prevádzky vyrábali výhradne pre Irak."
Jordánski výrobcovia sa tiež obávajú, že ich veľmi agilné americké firmy vyradia zo súťaže o povojnovú obnovu Iraku.
"Zostaneme bokom," usudzuje vysoký predstaviteľ Jordánskej národnej banky. "K miestnym firmám sa dostanú len omrvinky."
Podľa obchodníkov poškodí strata kontaktov s Jordánskom aj samotný Irak. "Pre iracký ľud to bude takmer katastrofa," uviedol predseda najväčšej jordánskej farmaceutickej firmy Hikma Pharmaceuticals Mazin Darvazíh. Táto spoločnosť dodáva do Iraku 15 percent svojej produkcie. "Na následky hladu a chorôb tam umrie ďalšieho pol milióna ľudí.
Akreditív v hodnote 1,2 milióna dolárov na dodávky antibiotika Ceftax je teraz bezcenný. "Obchod s Irakom sa momentálne úplne zastavil," povedal Darvazíh. Firma bude podľa neho musieť odpísať z rozpočtu na tento rok 17 miliónov dolárov, ktoré mali tvoriť dodávky liekov pre Irak.
Tiež najväčší výrobca ocele v krajine, firma Jordan Steel, vyviezla vlani polovicu svojej produkcie do Iraku. Generálny manažér Jordan Steel Imád Badrán uvádza, že firma má kontrakt v hodnote 12 miliónov dolárov na dodávku 40-tisíc ton ocele do Iraku, ale svoj záväzok teraz nemôže plniť. Jordan Steel bude preto hľadať nové obchodné príležitosti, pravdepodobne v Saudskej Arábii a v Libanone. (vj)

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
30. máj 2024 21:59