StoryEditor

Právny seriál: Rozvádzate sa? Súd bude hľadať dôkazy

05.07.2015, 20:00
Autor:
turtur
Sudca ako vyšetrovateľ / Hospodárske noviny vám prinášajú novinky, ktoré ovplyvnia v budúcom roku súdne procesy.

Ak sa ľudia rozvádzajú, riešia starostlivosť o maloletých alebo rozhodujú o spôsobilosti na právne úkony. V takých prípadoch sa sudca nemôže spoliehať len na dôkazy predložené účastníkmi, musí „ísť“ aj po dôkazoch, ktoré nikto v konaní nenavrhol.
Úlohou sudcu je totiž zistiť čo najúplnejšie stav, až potom  môže rozhodnúť. Týmto sa uvedené druhy konaní, nazývané tiež mimosporové, najviac odlišujú od sporových. Upravuje ich nový Civilný mimosporový poriadok, ktorý bude účinný od júla 2016.


Pondelok sa v HN o tejto téme dozviete viac. V nasledujúcich dňoch prinesieme ďalšie zaujímavé témy o zmenách v súdnych konaniach, ktoré budú účinné od budúceho roka. 


 Konania súvisiace s manželstvom, starostlivosťou o maloletých, s osvojením, so spôsobilosťou na právne úkony či s dedením patria do osobitnej kategórie vzťahov.
S ohľadom na svoj charakter si vyžadujú, aby sa na ne v konaní pred súdom uplatnili osobitné procesné pravidlá. Ide o to, že pri nich sa v zásade nepredpokladá žiaden spor.


Snímka: Dreamstime

Zisťovanie skutočného stavu

Osobitný charakter týchto mimosporových konaní sa podľa nových pravidiel premieta do kľúčovej úlohy súdu. Tou je v rámci dotknutých vzťahov hľadať a chrániť rovnováhu a predchádzať porušovaniu práv a povinností tak, aby sa naplnil verejný záujem.
Preto bude súd v týchto konaniach povinný zisťovať skutočný stav veci, a nielen stav vyplývajúci z tvrdení účastníkov. Z úradnej povinnosti bude teda postupovať tak, aby sa ním zistené skutočnosti čo najviac približovali objektívnej realite. Nazýva sa to tzv. zásada materiálnej pravdy a riadia sa ňou mimosporové konania. Na základe súdnych zistení sa potom poskytne „riešeným“ vzťahom vhodná forma ochrany. 

Súd bude v mimosporových konaniach fakticky v postavení vyšetrovateľa. Avšak na to, aby zistil stav veci, musí byť pri dokazovaní aktívny. Nemôže sa spoliehať len na návrhy účastníkov na vykonanie dôkazov. Ak treba, súd vykoná podľa svojho uváženia aj iné dôkazy, než navrhnú účastníci.
Znamená to nielen ich odbremenenie, ale prenesenie dôkaznej iniciatívy na súd je zároveň znakom zvýšenej ochrany, ktorá sa im poskytne prostredníctvom nových procesných pravidiel.

Úloha účastníkov

Od účastníkov sa napriek vyšetrovacej úlohe súdu bude naďalej vyžadovať, aby pri dokazovaní poskytli súčinnosť. Okrem povinnosti úplne a pravdivo opísať skutkové okolnosti budú musieť označiť aj dôkazy, ktorými to preukážu. A nielen to.

Ak sa konanie začne na ich návrh, budú musieť k nemu navyše pripojiť aj listinné dôkazy. Iba ak by to sprevádzali výnimočné ťažkosti, bude stačiť v návrhu iba odkaz na listinné dôkazy.
Rovnako tak budú mať účastníci možnosť uvádzať nové tvrdenia a dôkazy i v odvolacom konaní.
S povinnosťou súdu zistiť objektívny stav sa spája aj právo súdu odchýliť sa pri rozhodovaní od toho, čo navrhli účastníci. Súd bude môcť prekročiť ich návrhy a v rozsudku im prisúdiť viac, než čoho sa domáhali.

Možnosť meniť rozsudok

Zvýšená ochrana poskytovaná účastníkom takýchto konaní sa prejavuje aj v tom, že súd bude môcť zmeniť alebo zrušiť niektoré typy rozsudkov po tom, keď sa stanú právoplatné.
Podmienkou však bude zmena pomerov. Súd tak bude môcť urobiť len v prípadoch, ktoré sú v zákone výslovne vymenované, a to na návrh a prípadne aj bez návrhu. Nebude sa na to teda vyžadovať podanie opravných prostriedkov.
Môže sa to týkať napríklad rozsudku o výkone rodičovských práv a povinností a o výžive maloletých, ďalej rozsudku o osvojiteľnosti či vo veciach výživného plnoletých osôb.
Filip Krajčovič, advokát


          Čo nájdete v pondelok v exkluzívnom právnom seriáli HN

 

Príklady mimosporových konaní:

rozvod manželstva, určenie otcovstva, starostlivosť súdu o maloletých, osvojenie, spôsobilosť na právne úkony, dedičstvo, obchodný register, zrušenie a likvidácia právnických osôb

Prečítajte si tiež, akú pozíciu má a čo robí sudca:
1.
 ako vyšetrovateľ v mimosporových konaniach 
2. ako moderátor v sporových konaniach 


Môžete si objednať pdf vydania HN (aktuálne v deň vyjdenia) cez SMS na váš mail  TU.

Staršie pdf vydania nájdete TU.

Odborný garant právneho projektu HN:
Martin Šenkovič, advokát
www.senkovic.com


Tému pripravili: Táňa Rundesová, Vladimír Turanský 

01 - Modified: 2007-07-14 07:40:16 - Feat.: 0 - Title: Správca Jukosu sa zatiaľ k akciám Transpetrolu nedostane
01 - Modified: 2024-04-08 07:47:30 - Feat.: - Title: Žena vyhrala v lotérii 1,3 milióna, okamžite sa rozviedla s manželom. Ten to zistil a daj ju na súd, pripravil ju o celú sumu 02 - Modified: 2024-04-02 08:00:46 - Feat.: - Title: Slováček s Dádou Patrasovou išli s pravdou von. Rozvod riešili už dvakrát! Prečo sa nekonal? 03 - Modified: 2024-02-19 13:35:44 - Feat.: - Title: Pri rozvode riešili kurióznu požiadavku: Muž daroval žene obličku, pri rozvode si ju pýtal späť 04 - Modified: 2024-01-12 08:32:39 - Feat.: - Title: Futbalista Vladko Weiss ml. sa po rokoch rozviedol. Ako si rozdelili majetky? 05 - Modified: 2024-01-08 08:38:28 - Feat.: - Title: Zosnulý herec z Kobry 11, Christian Oliver: S manželkou čakali na vymodlené deti 11 rokov!
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
28. apríl 2024 00:51