StoryEditor

Dlhopisové fondy po poklese opäť mierne rástli

26.05.2004, 00:00
Dlhopisové fondy po poklese opäť mierne rástli, akciové trhy sa mierne stabilizovali, čo môže byť predzvesťou návratu k pozitívnym hodnotám.
Po výpredajoch najmä dlhších splatností slovenských dlhopisov zahraničnými investormi sa situácia v uplynulom týždni opäť upokojila a dlhý koniec výnosovej krivky zostal bez zmeny. Dlhopisový trh tak po predchádzajúcom poklese zaznamenal mierne zhodnotenie, aj keď o silnom dopyte sa nedá hovoriť. "Dlhopisová krivka sa posunula o niekoľko bázických bodov nižšie a index SDX štátny sa vrátil na úroveň spred dvoch týždňov. Fondy zamerané na domáce investície tak v minulom týždni bez výnimky rástli. Peňažné fondy zaznamenali svoje obvyklé zhodnotenie v priemere o 0,07 percenta, dlhopisové vzrástli o takmer dvojnásobok. No treba pripomenúť, že v predchádzajúcom týždni sa výrazne oslabili, takže teraz len získavajú stratenú pozíciu," upozorňuje analytik Investičnej a Dôchodkovej Vladimír Ravinger. Pod nevýraznú aktivitu na domácom trhu sa podľa neho naďalej podpisuje latentné napätie na politickej scéne. Práve v najbližšom období bude schopnosť vládnej koalície prijímať reformné zákony znova podrobená ťažkej skúške.
Po upokojení situácie bol pri slovenských dlhopisoch skôr zrejmý tlak investorov na kratšie splatnosti, keďže v tomto mesiaci sa uskutočnili len emisie 10- a 15-ročných dlhopisov a aukcie ročných štátnych pokladničných poukážok. "Preto sa dopyt na päťročných dlhopisoch kótuje pri 4,70 percenta a pri trojročných pri 4,65 percenta. Dopyt po splatnostiach do päť rokov bude aj naďalej výrazný, pretože v júni je naplánovaná len jedna aukcia päťročných dlhopisov a ďalšia tranža trojročných dlhopisov sa uskutoční až v júli," predpokladá portfóliový manažér Asset Managementu Slovenskej sporiteľne Roman Guderna.
Pozornosť trhu sa v najbližšom období podľa portfóliového manažéra VÚB Asset Managementu Jána Švarca sústredí najmä na stredajšie zasadanie Národnej banky Slovenska, ktoré sa bude týkať menovej politiky. "Stabilizovaný vývoj koruny oproti referenčnému euru však v posledných dňoch podľa analytikov nedáva centrálnej banke priestor na ďalšiu zmenu kľúčových sadzieb. V závere tohto týždňa budú zverejnené nové dôležité údaje, akými sú čísla o obchodnej bilancii a taktiež vývoj výrobných cien za apríl," pripomína Švarc.
Aj keby všetky ukazovatele boli pozitívne, nedá sa na domácom trhu v najbližšom čase očakávať prudký nárast záujmu o korunové aktíva, najmä keď nateraz ustali špekulatívne tlaky zo zahraničia. "Pravdepodobne bude skôr prevládať súčasná, už takmer letná nálada," dodáva Ravinger.
Minulotýždňový vývoj na svetových finančných trhoch bol v porovnaní s posledným obdobím pomerne stabilný. Akciové indexy sa totiž po výpredajoch pod vplyvom zhoršených nálad pohybovali viac-menej pri spodnej hranici svojich tohtoročných hodnôt. "Správanie investorov je stále vystavené geopolitickému napätiu, úrokovým sadzbám a očakávaniam rastúcej inflácie pod silným vplyvom vysokých cien energií. Z fundamentálneho hľadiska sme naďalej svedkami silného ekonomického rastu, ktorého intenzita síce bude poznačená cenami ropy, nie však dramaticky," myslí si portfóliový manažér Tatra Asset Managementu Martin Ďuriančík.
Končiaca sa sezóna firemných výsledkov za prvý štvrťrok 2004 priniesla rekordné výsledky zverejneného nárastu ziskov firiem oproti predchádzajúcim očakávaniam, pričom celkový rast ziskov by mal medziročne prekonať hranicu 28 percent. V tejto súvislosti dochádza podľa Ďuriančíka medzi analytikmi i k pozitívnemu prehodnocovaniu očakávaní rastu ziskov na celý rok, čím akciové trhy zostávajú na atraktívnej úrovni ocenenia aj po pomerne silnom náraste dlhopisových výnosov. Očakávaný ukazovateľ P/E indexu S & P 500 na rok 2004 je 16,6 percenta.
K očakávanému zvyšovaniu úrokových sadzieb v USA by mohlo prísť už na júnovom zasadaní americkej centrálnej banky. Potvrdzujú to aj zverejnené výsledky Fed indexu z Filadelfie, ktorý zaznamenal výrazný prepad na osemmesačné minimum, keď sa oslabil na 23,8 bodu oproti aprílovým 49,7 bodu. "V rámci uvedeného indexu sa pozornosť investorov sústredila najmä na cenovú zložku, ktorá sa vyšplhala na najvyššiu hodnotu za posledných 16 rokov. Zložka zamestnanosti dosiahla dokonca najvyššiu hodnotu za posledných 31 rokov," komentuje Guderna.
Nevýrazné týždenné pohyby sa z iného hľadiska dajú interpretovať ako útlm predajných nálad, čo býva podľa Ravingera predzvesťou zmeny. Ani očakávaný nárast úrokových sadzieb totiž nemôže ovplyvňovať trhy donekonečna. Hoci je dlhodobá rastová schopnosť akcií otázna, po niekoľkotýždňovom oslabení sa dá v blízkom období očakávať návrat smerom k pozitívnym hodnotám.

Priemerné týždenné zhodnotenie skupín fondov (po prepočítaní na SKK, k 21. 5. 2004)
Korunové peňažné fondy 0,07%
Peňažné fondy v cudzej mene – 0,43 %
Korunové dlhopisové fondy 0,13%
Euro dlhopisové fondy – 0,28 %
Dolárové dlhopisové fondy – 0,93 %
Euro akciové fondy – 0,02 %
Americké akciové fondy – 1,40 %
Globálne akciové fondy – 0,78 %
Technologické akciové fondy – 0,40 %
Zmiešané fondy – 0,18 %
Zdroj: Investičná a Dôchodková, správ. spol, a. s.

 

Najvýkonnejšie fondy k 21.5.2004 - ročná výkonnosť v SKK Najmenej výkonné fondy 21.5.2004 - ročná výkonnosť v SKK
Názov fondu Denominačná mena podielu Ročná výkonnosť v SKK (%) Názov fondu Denominačná mena podielu Ročná výkonnosť v SKK (%)
Fondy peňažného trhu          
TAM - Korunový peňažný dividendový SKK 5,00 Pioneer Funds - U.S. Dollar Short-Term USD -5,07
TAM - Korunový peňažný SKK 4,73 KBC - Multi Cash USD USD -4,09
KBC - Multi Cash CSOB SKK SKK 4,65 KBC - Multi Cash CAD CAD -3,97
Dlhopisové fondy     Dlhopisové fondy    
IaD - 1. PF Slnko (dlhopisový) SKK 5,30 WIOF - USD International Bond USD -10,52
IAM - Dlhopisový korunový SKK 4,26 VÚBAM - Dlhopisový dolárový fond SKK -9,58
Pioneer Funds - U.S. High Yield Corporate Bond USD 4,03 TAM - Dolárový dlhopisový SKK -8,97
Akciové fondy     Akciové fondy    
KBC - Equity Fund Euro Technology EUR 43,03 Pioneer Funds U.S. Growth USD 3,07
CI - Eastern Europe Stock (rastový) EUR 41,80 Pioneer Funds Global Healthcare USD 3,56
KBC - Equity Fund Eastern Europe EUR 35,10 Pioneer Funds - Global Telecoms USD 5,08
Zmiešané fondy     Zmiešané fondy    
VÚBAM - Vyvážený rastový fond SKK 10,11 WIOF - American Portfolio USD -3,75
Pioneer Funds - PIONEERMIX 5 EUR 8,99 Pioneer Funds - PIONEERMIX 2 EUR 0,04
TAM - Medzinárodný akciovo-dlhopisový SKK 8,60 PP - Eurofond SKK 2,86
Fondy fondov     Fondy fondov    
KBC - Master Fund Equity EUR 16,40 KBC - Master Fund ČSOB-Konzervatívny CZK -2,68
KBC - Master Fund Sectors EUR 15,71 VB - Quartett-Sicherheit EUR -2,37
World Selection EUR 14,94 KBC - Master Fund ČSOB-Vyvážený CZK 2,05
Zdroj: Investičná a Dôchodková, správ. spol., a. s.

 

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
04. máj 2024 06:18