StoryEditor

Absolventi, posledné prázdniny nepremrhajte. Môže vás to vyjť draho

13.07.2015, 14:55
Autor:
zubzub
Ak si užívate prázdniny a hľadanie práce ste odložili na september, nemusí sa vám to vyplatiť.

Čerstvým absolventom totiž hrozí, že zostanú bez práce dlhé mesiace, píše portál idnes. cz. Podľa personalistu Filipa Broža z poradenskej spoločnosti McRoy totiž v mnohých firmách hľadajú nových ľudí práve v lete, s nástupom v septembri.

Výberové konanie môže totiž trvať aj niekoľko týždňov a skladať sa z viacerých kôr. Hľadať si preto prácu až po prázdninách je mimoriadne rizikové, a to preto, že uchádzač zmešká množstvo príležitostí a nakoniec je možné, že zostane bez práce.

Dôležitú úlohu, samozrejme, zohrá aj to, akú školu a odbor mladý človek vyštudoval. Niektorí absolventi si prácu nájdu okamžite, na ostatných čaká množstvo pohovorov, kým sa k novému zamestnaniu vôbec dostanú. O špecialistov v odbore informačných technológií sa firmy bijú. Naopak, filozofi, kulturológovia, sociálni pracovní či environmentálni manažéri si budú prácu hľadať dlhšie. IT špecialisti si teda môžu nechať hľadanie práce na neskôr, ostatní však nie.

Čítajte tiež:

Absolventi, toto sú top voľné pracovné miesta pre vás

Podobná situácia je aj v prípade stredoškolských pozícií. Veľký záujem je o programátorov CNC strojov, CNC obrábačov kovov, zváračov či elektrikárov. Na pozore by sa mali mať murári, lesní pracovníci, krajčíri a profesie v poľnohospodárstve. V týchto odboroch je dobré, keď si prácu začnete hľadať hneď, inak sa totiž môže stať, že dotyčný rozšíri rady dlhodobo nezamestnaných.

Za vodou sú mladí ľudia s praxou

Skúsenosti vo svojom odbore má približne štvrtina mladých ľudí. Ich šanca nájsť si rýchlo prácu je trikrát vyššia než u tých, ktorí žiadnu prax nemajú.

Najlepšia rada pre mladých ľudí teda je, aby sa snažili nájsť si počas školy brigádu v oblastiach, v ktorých by si v budúcnosti chceli hľadať zamestnanie. Viaceré firmy sú totiž zvyknuté prijímať tých, s ktorými mali na pozícii brigádnikov dobré skúsenosti. Preto sa určite vyplatí brigády nepodceňovať.

Zdroj: idnes.cz

01 - Modified: 2007-07-21 11:26:00 - Feat.: 0 - Title: Stávkovú kanceláriu v Žarnovici vylúpila neznáma žena
01 - Modified: 2024-04-26 13:21:43 - Feat.: - Title: Nemecký inštitút očakáva rast nezamestnanosti na najvyššiu úroveň za takmer desaťročie 02 - Modified: 2024-04-23 13:00:00 - Feat.: - Title: Sľúbili im prácu v Rusku. Bez ich zvolenia však skončili na ukrajinskom fronte 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Štát spustil projekt na podporu zamestnávania absolventov. Firmy aj uchádzači si finančne prilepšia 04 - Modified: 2024-04-12 08:50:32 - Feat.: - Title: Že roboti kradnú prácu je mýtus, nové technológie zvyšujú význam úlohy ľudí, vraví manažér Amazonu 05 - Modified: 2024-04-01 09:00:00 - Feat.: - Title: Chceš žiť ako Chandler? Dostaneš 10-tisíc za to, že sa presťahuješ do Tulsy v Oklahome
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
01. máj 2024 11:31