StoryEditor

Firmám klesne byrokracia. Zatiaľ iba malým

26.04.2015, 23:15
Podniky sa musia zatriediť do veľkostných skupín. Povinne tu budeme mať mikro firmy, malé a napokon veľké firmy.

Zaradenie do niektorej z troch veľkostných kategórií je od tohto roka pre firmy povinné. Budú sa musieť zaradiť buď medzi mikro firmy, malé firmy alebo veľké firmy. Kategórie blízke týmto označeniam síce zaviedol zákon už vlani, no povinnosť zatiaľ nebola taká striktná, akou je od januára 2015.

Štát chce takýmto triedením podnikov predovšetkým sprehľadniť ich účtovné predpisy. Ďalším cieľom je mikro a malým firmám zjednodušiť administratívu. Predpisy pre veľké spoločnosti zostanú rovnaké ako doteraz. Prechod administratívy na jednoduchšiu úroveň už dlho presadzuje Európska únia.

Odlišnosti medzi kategóriami

„Jednou z odlišností medzi kategóriami je napríklad rozdielny rozsah časového rozlišovania nákladov a výnosov,“ hovorí pre HN účtovný poradca Peter Furmaník zo spoločnosti Libertax Consulting. Ako vysvetľuje, mikro firmy nemusia časovo rozlišovať nielen nevýznamné sumy, ale aj stále sa opakujúce prípady medzi dvoma rokmi. Naproti tomu malé a veľké firmy smú takto postupovať - časovo nerozlišovať - iba nevýznamné sumy a tie prípady, ktoré „prechádzajú“ z posledného mesiaca roka do prvého mesiaca nasledujúceho roka.

Ďalším rozdielom je odlišný rozsah povinnej dokumentácie, ktorá sa týka transferového oceňovania obchodov medzi prepojenými firmami. „Napríklad mikro firmy sú povinné viesť dokumentáciu len v stručnom rozsahu,“ argumentuje poradca.

Dve účtovné obdobia

Kategorizácia firiem sa robí na základe troch ukazovateľov: čistý obrat, netto majetok a priemerný počet zamestnancov za účtovné obdobie. Ako zdôrazňuje poradkyňa Martina Zabáková z poradenskej spoločnosti Consultare, firma sa zaradí do danej kategórie podľa toho, aké kritériá naplní. Pre príslušnú triedu vždy platí, aby zo spomínaných troch firma dodržala aspoň dve kritériá a musí ich dosahovať najmenej počas dvoch nasledujúcich účtovných období.   


V pondelkovej prílohe Podnikanie sa dočítate

- Ako sa zjednodušila účtovná agenda spoločností
Veľkostné kritériá pre zatrieďovanie firiem
- Čo je to transferové oceňovanie a ako funguje
- Názor štátu verzus názor expertky na to, či firmám klesá byrokracia
 

Špecializovanú prílohu nájdete v pondelkových HN, aktuálne v deň jej vyjdenia - v pondelok 27. apríla 2015. Články k téme nájdete TU.

Alebo si môžete jednoducho objednať pdf vydania (aktuálne v deň vyjdenia) cez SMS na váš mail  TU.

Staršie pdf vydania nájdete TU.

01 - Modified: 2007-05-18 12:26:11 - Feat.: 0 - Title: Najdôveryhodnejším politikom stále Robert Fico, druhý je Slota
01 - Modified: 2024-04-25 20:00:27 - Feat.: - Title: Putin vyzýva na zdržanlivosť pri zabavovaní majetku firiem. Štát preberá kontrolu po odchádzajúcich firmách 02 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: O feminizme, inceloch a strachu: Muži strácajú pôdu pod nohami, necítia sa dobre, sú osamelí, nepochopení 03 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Sociologička: Mám strach, že smerujeme k autokracii. Červená kontrolka bliká, politické signály sú varovné 04 - Modified: 2024-04-11 08:13:37 - Feat.: - Title: KVÍZ: Ako sa vyznáte v pravidlách etikety? Otestujte sa 05 - Modified: 2024-04-05 08:00:00 - Feat.: - Title: Tento štát zistil, že má na účte 1,8 miliardy navyše. Nikto nevie, odkiaľ sa vzali ani čo s nimi robiť
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
27. apríl 2024 05:44