StoryEditor

Úspešné referendum by pomohlo korune

14.05.2003, 00:00

Obavy, že pre nedostatočnú účasť bude blížiace sa referendum o vstupe do Európskej únie (EÚ) na Slovensku neplatné, schladili nadšenie investorov pre slovenskú korunu. Stále sa však očakáva hlasovanie našich občanov v prospech členstva v EÚ, a táto skutočnosť by mala mať povzbudzujúci vplyv na sentiment na trhu.
"Nízka účasť na referende by bola negatívnym signálom a mohla by spôsobiť napätie vo vládnej koalícii, a to aj napriek tomu, že parlament by bol schopný túto situáciu vyriešiť. Na nálady na trhu koruny by to malo krátkodobý vplyv," povedal ekonóm Tatra banky Robert Prega. Analytici očakávajú, že nedostatočná účasť na referende by nemala mať na trhy dlhodobý vplyv, pretože členstvo SR v EÚ je jednou z mála otázok, pri ktorej panuje v parlamente solidarita. "Negatívny výsledok by skomplikoval situáciu, avšak nezabránil by vstupu Slovenska do EÚ v plánovanom termíne. Mohla by nastať určitá negatívna reakcia na trhu, avšak nemala by byť veľmi výrazná," povedal analytik VÚB Vladimír Zlacký.
Analytici predpokladajú posilňovanie koruny. Napriek malej veľkosti slovenského trhu sa slovenská koruna stala pre investorov jednou z najatraktívnejších mien spomedzi krajín uchádzajúcich sa o vstup do EÚ. Expandujúca slovenská ekonomika odolala negatívnym vplyvom útlmu svetovej ekonomiky vďaka cenovej konkurencieschopnosti, ako aj vďaka očakávaniu konvergencie vysokých slovenských úrokových sadzieb so sadzbami v eurozóne. Slovenská koruna sa počas uplynulého roku stabilne posilňovala, avšak Národná banka Slovenska (NBS) brzdila jej posilňovanie pomocou intervencií a redukcie sadzieb s cieľom zabrániť prílevu špekulatívneho kapitálu. NBS stlačila kurz koruny oproti euru z rekordného maxima 40,770 SKK/EUR na úroveň približne 41,150 SKK/EUR, pričom podľa pozorovateľov na trhu bude koruna kolísať pri tejto úrovni až do víkendového referenda.
Ekonómovia si myslia, že trhy síce berú do úvahy budúce členstvo SR v EÚ už nejaký čas, avšak úspešné referendum bude podľa nich ďalším pozitívnym príspevkom do mozaiky dobrých ekonomických údajov a správ, čo poskytne slovenskej korune ďalší impulz na posilňovanie. "Po oznámení výsledkov referenda sa odstráni neistota. Domnievam sa, že po referende môžeme očakávať väčšie tlaky pôsobiace na posilňovanie koruny," povedal analytik Slovenskej sporiteľne Juraj Kotian.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
01. máj 2024 21:33