StoryEditor

Právny seriál: Odvolanie končí. Novinkou je kasačná sťažnosť

15.07.2015, 20:00
Autor:
turtur
HN vám prinášajú novinky, ktoré ovplyvnia procesy na súdoch. Dnes o nových opravných prostriedkoch na súdnych pojednávaniach.

Pustili ste sa do boja so správnym orgánom, napríklad daňovým či stavebným úradom, správou katastra alebo Sociálnou poisťovňou? Dnes spor vyzerá aj takto: orgán verejnej správy rozhodne tak, že s jeho verdiktom nesúhlasíte a odvoláte sa. Ak neuspejete, správny orgán žalujete na súde. Väčšinou na krajskom. A ak ani ten nedopadne dobre, môžete sa v niektorých prípadoch odvolať.
Správny súdny poriadok mení systém opravných prostriedkov. Mali by byť efektívnejšie ako doteraz.
Platiť budú od júla 2016. 


Správny súdny poriadok výrazne mení systém opravných prostriedkov v správnom súdnictve. Zmeny reagujú najmä na skutočnosť, že aktuálna právna úprava vyvolávala predstavu, akoby súdne konanie bolo akýmsi pokračovaním konania pred správnym orgánom. Aj preto sa inštitút odvolania ukázal ako neúčelný a v novom Správnom súdnom poriadku ho už nenájdeme.

Kasačná sťažnosť

Novým opravným prostriedkom bude kasačná sťažnosť, ktorá má charakter mimoriadneho opravného prostriedku. Teda možno ho uplatniť len vo vymedzených prípadoch a v stanovených lehotách. Kasačnú sťažnosť možno podať proti právoplatnému rozhodnutiu krajského súdu. Rozhodovať o nej bude Najvyšší súd SR.

Prípady, kedy táto sťažnosť nebude prípustná, možno rozdeliť do niekoľkých skupín. V prvom rade pôjde o rozhodnutia o výške trov konania a rozhodnutia procesného charakteru, ktoré nie sú rozhodnutiami vo veci samej a spravidla sa nimi upravuje vedenie konania.
Druhú skupinu predstavujú prípady, kedy by sa sťažnosť inak opierala o dôvody, ktoré sťažovateľ neuplatnil v konaní pred správnym súdom a ktorý napadnuté rozhodnutie vydal, hoci ich uplatniť mohol.
A napokon, kasačnú sťažnosť nemožno podať len proti dôvodom rozhodnutia správneho súdu. Rovnako nie sú v kasačnom konaní prípustné nové skutočnosti a dôkazy.
Pokiaľ ide o pozitívne vymedzenie prípustnosti podania kasačnej sťažnosti (t. j. určenie, keď, naopak, bude prípustná), jej podkladom môžu byť právne, teda nie skutkové dôvody. Napríklad nespôsobilosť účastníka konania, rozhodovanie vylúčeným sudcom, porušenie práv účastníka konania na spravodlivý proces či nesprávne právne posúdenie veci. 

Kto podáva sťažnosť

Čo sa týka osôb oprávnených podať kasačnú sťažnosť, teda sťažovateľov, ide najmä o účastníka konania a osobu zúčastnenú na konaní. Ale iba ak bolo rozhodnuté v ich neprospech. Kasačnú sťažnosť môže podať za určitých okolností aj generálny prokurátor. Ďalej ten, kto tvrdí, že mal byť účastníkom konania a krajský súd s ním ako s účastníkom konania nekonal (opomenutý sťažovateľ), prípadne a výnimočne aj ďalšie subjekty. Vo väčšine prípadov sa vyžaduje, aby sťažovateľ bol zastúpený advokátom, a to už pri spísaní kasačnej sťažnosti.
Kasačná sťažnosť musí byť podaná a do jedného mesiaca od doručenia rozhodnutia, proti ktorému smeruje. Zmeškanie lehoty nie je možné odpustiť.

Žaloba na obnovu konania

Ďalšou novinkou je žaloba na obnovu konania. V správnom súdnictve sa klasické dôvody obnovy konania – skutočnosti a dôkazy, ktoré účastník bez svojej viny nemohol použiť v pôvodnom konaní a dôkazy, ktoré sa nemohli vykonať v pôvodnom konaní – neaplikujú. Keďže správny súd dokazovanie vykonáva iba výnimočne. Preto bude žaloba na obnovu konania prípustná len z veľmi špecifických dôvodov. Najmä ak bolo rozhodnuté v neprospech účastníka v dôsledku trestného činu sudcu, či v prípade porušenia základných ľudských práv účastníka konania.

Žalobou na obnovu konania možno rovnako ako v prípade kasačnej sťažnosti napadnúť len právoplatné rozhodnutie súdu. A to v lehote troch mesiacov, odkedy sa ten, kto žalobu podáva, dozvedel o dôvode obnovy. Ide o akési predbežné posúdenie toho, či mohli nastať skutočnosti, odôvodňujúce nezákonné rozhodnutie súdu, ktorý vo veci rozhodoval v prvom stupni. Vec sa však znovu – dôkladnejšie – prejedná, až pokiaľ je návrh na obnovu konania prijatý. Inak súd návrh zamietne. Pri opätovnom prejednaní veci sa vezme do úvahy všetko, čo bolo súčasťou pôvodného konania, ako aj čo vyšlo najavo pri prejednávaní (povolenia) obnovy. Výsledkom je buď potvrdenie pôvodného rozhodnutia vo veci alebo jeho nahradenie novým.
Dušan Tomka, advokát, DT Legal


                          Čo nájdete vo štvrtok v právnom seriáli HN

Ako sa v správnom súdnictve zmenia opravné prostriedky

Čo bude po novom:
Z nového Správneho súdneho poriadku vypadáva inštitút odvolania, ktorý sa ukázal ako neúčelný.  
Novinkou je kasačná sťažnosť, ktorú možno podať proti právoplatnému rozhodnutiu krajského súdu. 
Kasačnú sťažnosť treba podať do jedného mesiaca od doručenia rozhodnutia, proti ktorému smeruje. Zmeškanie lehoty nie je možné odpustiť.
Novinkou v našom správnom súdnictve bude tiež žaloba na obnovu konania.

Môžete si objednať pdf vydania HN (aktuálne v deň vyjdenia) cez SMS na váš mail  TU.

Staršie pdf vydania nájdete TU.


Odborný garant právneho projektu HN:
Martin Šenkovič, advokát
www.senkovic.com


Tému pripravili: Vladimír Turanský, Táňa Rundesová 

01 - Modified: 2007-07-23 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: UDALOSTI
01 - Modified: 2023-07-14 09:22:11 - Feat.: - Title: Bödörov údajný prepierač: Štátu dlhuje 552-tisíc, daniari mu siahli na majetok 02 - Modified: 2023-03-31 14:02:25 - Feat.: - Title: Štát čaká, že na daniach tento rok vyberie viac. V Bratislave mu k tomu pomáha aj pobočka v štýle McDonald´s 03 - Modified: 2023-04-24 09:04:44 - Feat.: - Title: Prenajímate byt? Nezabudnite na dôležitú povinnosť voči štátu 04 - Modified: 2020-05-22 13:42:15 - Feat.: - Title: Heger: Ak porazíme korupciu, na konci dňa bude benefitovať každý občan 05 - Modified: 2018-12-26 17:56:01 - Feat.: - Title: Všetky doklady musia byť desať rokov uložené
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 18:26