StoryEditor

Úver bez skúmania príjmu. Skutočnosť či mýtus

29.09.2013, 10:25
Autor:
vanvan
Skutočný význam finančných pojmov odhaľuje Andrea Poláková, regional manager zo spoločnosti Salve Finance.

Hlavne v reklamách, či propagačných materiáloch rôznych finančných inštitúcií je veľa zaujímavých ponúk. Na prvý pohľad sa môžu zdať veľmi výhodné. Avšak až pri hlbšom skúmaní, klient zistí, že realita býva iná, ako si pôvodne myslel. Preto prinášame jednoduchý slovník s vysvetlením základných finančných pojmov.

Debetná karta – karta, na ktorej je disponibilný zostatok vlastných peňažných prostriedkov na bankovom účte.

Kreditná karta – karta, na ktorej existuje prednastavený úverový limit finančnej inštitúcie, ktorý je možné podľa potreby čerpať. Čiže využívať peniaze banky, ktoré je potrebné vrátiť aj s úrokom.

Výnos – na výpočet čistého výnosu je potrebné od úrokovej sadzby odpočítať 19% daň z kapitálového výnosu a poplatky. Až toto je čistý výnos z investície.

Zásadné je poznať rozdiel medzi úrokovou sadzbou a RPMN, kde úroková sadza vyjadruje cenu požičaných alebo vložených prostriedkov. Je pomerom ceny a objemu požičaných prostriedkov, ktorá je uvedená v percentuálnom vyjadrení.

RPMN – je ročná percentuálna miera nákladov. Je to skutočná cena úveru, vrátane poplatkov a úrokov. Je pre klienta dôležitá, ale keďže je vyššia, klient je vo väčšine prípadov oboznamovaný s úrokovou sadzbou, ktorá je nižšia ako RPMN.

Úver bez poplatku – ide pravdepodobne o úver bez spracovateľského poplatku, ale nie bez poplatku za vedenie úverového účtu.

Úver bez úrokov – možno hovoriť o úvere pre naozaj bezproblémového žiadateľa o úver. Alebo potom, ako si banka overí klienta pri riadnom a bezproblémovom splácaní úveru, môže klient využiť možnosť banky splácať úver bez úroku na určitú dobu. Samozrejme, všetko sa realizuje na základe určitých podmienok, ktoré sú vopred dohodnuté s bankou. Nie je to úver bez akéhokoľvek preplatenia.

Úver bez skúmania príjmu – vo väčšine prípadov túto možnosť využije bonitný klient. Klient, ktorý má históriu a platobnú disciplínu v banke v poriadku. Ak ide o klienta, ktorý mal omeškané splátky, nepravidelné splácanie, zlú úverovú angažovanosť v minulosti pravdepodobne sa ho táto možnosť týkať nebude. Takýto klient bude musieť aj tak dokladať potvrdenie o príjme zo závislej činnosti alebo potvrdenie o výške daňovej povinnosti.

Nižšie úroky na úveroch pre každého – pre každého, kto splní podmienky banky.

Zvýšenie úrokov na vkladoch – zvyčajne ide o zvýšenie úrokov len vyššej jednorázovej investícii, napríkald nad 10-tisíc eur alebo pri vyššej dobe viazanosti, počas ktorej nie je možné finančné prostriedky predčasne vyberať.

Zdroj: Salve Finance

01 - Modified: 2005-06-28 12:49:05 - Feat.: 0 - Title: Soud zrušil Kulínskému vazbu
01 - Modified: 2023-08-09 16:15:00 - Feat.: - Title: Dlh na kreditných kartách v USA prvýkrát prekonal jeden bilión dolárov. Inflácia dvíha výdavky 02 - Modified: 2019-08-06 16:49:30 - Feat.: - Title: Apple hľadá nové zdroje príjmov. Spolu s Goldman Sachs uviedli virtuálnu kreditnú kartu 03 - Modified: 2016-06-09 11:50:57 - Feat.: - Title: Na dovolenku stačí karta a malá hotovosť, radí odborníčka 04 - Modified: 2016-04-01 08:04:18 - Feat.: - Title: Nová karta: kreditná a debetná zároveň 05 - Modified: 2015-07-16 08:00:01 - Feat.: - Title: Na dovolenku si berte debetku aj kreditku
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
27. apríl 2024 19:55