StoryEditor

Menej teórie. To chcú firmy

17.09.2013, 00:00
Duálny systém vzdelávania je v zahraničí bežný. U nás je takmer neznámy.

Až 67 percent praxe a zvyšných 33 percent teória. Takto by mal vyzerať model výučby, ktorý sľubuje študentom  odborných smerov systém duálneho vzdelávania. Na jednej strane má absolventom zabezpečiť istú prácu po skončení školy, na tej druhej pomôcť štátu znížiť nezamestnanosť a zahraničným firmám ponúknuť kvalifikovaných ľudí.

Vo svete zabehaný systém
Duálne vzdelávanie funguje úspešne v mnohých krajinách a fungoval aj v časoch Československa. Postupne sa však prax na školách začala firmám vzďaľovať. „V spoločnosti momentálne rezonuje objednávka na prepojenie štúdia na stredných a vysokých školách s praxou vo firmách,“ tvrdí Mária Grochová, predsedníčka košickej regionálnej komory SOPK. Firmy so zahraničnými matkami fungujú na duálnom systéme prirodzene. A to isté čakajú aj od Slovenska. Takéto koncerny po vstupe na trh vytvárajú vlastné dohody so školami a budujú si vlastný systém vzdelávania. „Hlavným problémom pri zavádzaní duálneho vzdelávania je individuálnosť a roztrieštenosť,“ opisuje Grochová a dodáva, že práve to bol dôvod, prečo sa v oblasti informačných a komunikačných technológií začali firmy spájať. Príkladom je košický klaster IT Valley, ktorý v súčasnosti združuje firmy, školy a miestne inštitúcie. „Úlohou SOPK je zastrešiť prepojenie všetkých troch zložiek a podľa vzoru nemeckej obchodnej komory vytvoriť nezávislú autoritu pre tento systém vzdelávania,“ tvrdí Grochová.

Najskôr východ a IT
Práve v Košickom kraji je viacero veľkých firiem, ktoré sú ekonomicky silné a pochádzajú z ešte silnejšieho  konomického prostredia. Tie v pomere k celkovému počtu vzdelanej sily v regióne zamestnávajú najviac ľudí. Takýmito firmami sú napríklad americká firma AT & T či nemecká T-Systems. Firmy pracujú s pokrokovými technológiami a súčasné učebné plány stredných a vysokých škôl sa im nevedia rýchlo prispôsobiť. Práve preto by mala vzniknúť sieť spolupracujúcich škôl a firiem najskôr na východe a neskôr sa rozšíriť v rámci celého Slovenska. V poradí druhou
oblasťou zavádzania systému bude oblasť stavebníctva.

Pilot je spustený
V tomto školskom roku si nový systém vzdelávania vyskúša prvých 30 študentov, absolventov stredných priemyselných a odborných škôl. Ide o trojročné pomaturitné štúdium v odbore počítačové systémy. Zabezpečuje ho spoločnosť T-Systems Slovakia. Absolvovanie tohto štúdia môže jeho absolventom zabezpečiť prácu v tejto firme.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
02. jún 2024 19:38