StoryEditor

Platené voľno v práci? Nechcú mi to umožniť

17.10.2013, 10:00
Chcete v práci voľno s náhradou mzdy a firma vám ho nechce poskytnúť?

 V podobnej situácii sa ocitla aj mladá rodina s dieťaťom, ktorá musí riešiť tento problém. „Som na materskej dovolenke a v rodine nám ochorelo dieťa. Manželovi v práci tvrdia, že k lekárovi musím ísť s ním ja a pracovné voľno mu nechcú poskytnúť,“ sťažuje sa naša čitateľka HNporadne Silvia Kirová.

Firma pochybila. Na voľno máte nárok
Ako jej radí Iveta Matlovičová, odborníčka zaoberajúca sa metodikou miezd a personalistiky, firma nepostupuje správne, pretože mu to prikazuje § 141 Zákonníka práce.  „Nárok má váš manžel, a ak by ste pracovali, aj vy, to znamená, raz by išiel k lekárovi on, inokedy vy. Na vyšetrenie či ošetrenie dostane platené voľno najviac na 7 dní v kalendárnom roku, ak ho nie je možné vykonať mimo pracovného času. Po vyčerpaní týchto siedmych dní má stále nárok na pracovné voľno, ale už bez náhrady mzdy." Ak ide o neočakávané vyšetrenie, musí váš manžel oznámiť zamestnávateľovi, prečo nie je v práci. Lekár mu na vyšetrení vystaví potvrdenku, ktorou zamestnávateľovi potvrdí dôvody absencie v práci - môže ju doručiť po tom, ako nastúpi do práce, prípadne ju po niekom poslať.

8 najčastejších dôvodov na pracovné voľno s náhradou mzdy


 

Vyšetrenie alebo ošetrenie
u lekára – 7 dní

Poskytne vám ho firma na nevyhnutne potrebný čas, ak vyšetrenie alebo ošetrenie nebolo možné vykonať mimo pracovného času. Po vyčerpaní uvedených dní vám poskytnú už len pracovné voľno bez náhrady mzdy na nevyhnutne potrebný čas.


 

Sprevádzanie rodinného príslušníka
k lekárovi – 7 dní

Ak váš rodinný príslušník potrebuje ísť na vyšetrenie alebo ošetrenie do zdravotníckeho zariadenia pri náhlom ochorení alebo úraze, alebo na vopred určené vyšetrenie, ošetrenie či liečenie, poskytne vám firma pracovné voľno na nevyhnutne potrebný čas. Pokiaľ sprevádzate zdravotne postihnuté dieťa do zariadenia sociálnej starostlivosti alebo špeciálnej školy, dostanete platené pracovné voľno na 10 dní v kalendárnom roku.


 

Vlastná svadba – 1 deň

Firma vám poskytne pracovné voľno na účasť na vlastnej stavbe. Ak ide o svadbu vášho dieťaťa alebo rodiča, dostanete pracovné voľno bez náhrady mzdy.


 

Úmrtie rodinného
príslušníka – 1 alebo 2 dni

Na 2 dni pracovného voľna máte nárok pri úmrtí manžela alebo dieťaťa a na ďalší deň na pohrebe týchto osôb. Na 1 deň voľna máte nárok pri účasti na pohrebe rodiča či súrodenca vášho alebo vášho manžela a na ďalší deň, ak obstarávate ich pohreb. Najviac 1 deň pracovného voľna vám patrí pri účasti na pohrebe vášho prarodiča alebo vnuka, alebo prarodiča vášho manžela, alebo inej osoby, ktorá síce nepatrí k uvedeným príbuzným, ale žila s vami ako so zamestnancom v čase úmrtia v domácnosti (plus ďalší 1 deň, ak obstarávate ich pohreh).


 

Sťahovanie v záujme firmy – 1 alebo 2 dni

Ak sa sťahujete v tej istej obci, máte vlastné bytové zariadenie a je to v záujme zamestnávateľa, máte nárok na 1 deň plateného voľna. Pri sťahovaní sa do inej obce, opäť ak je to v záujme firmy, dostanete 2 dni plateného voľna.


 

Vyhľadanie nového pracovného
miesta – 1 poldeň v týždni

Platené voľno dostanete pri výpovedi, pretože sa zrušuje alebo premiestňuje firma, alebo sa stanete nadbytočným, alebo ste stratili podľa lekárskeho posudku dlhodobo spôsobilosť vykonávať doterajšiu prácu.


 

Nepriaznivé poveternostné
dôvody – 1 deň

Najviac na jeden deň voľna má nárok zamestnanec so zdravotným postihnutím, ktorý používa vlastné auto, ale pre nepriaznivé počasie sa mu nepodarilo dostať do práce. Ostatní zamestnanci majú nárok na voľno len bez náhrady mzdy.


 

Iné vážne dôvody – nevyhnutne
potrebný čas

Firma vám poskytne pracovné voľno s náhradou mzdy na nevyhnutne potrebný čas pri narodení dieťaťa (na prevoz manželky do zdravotníckeho zariadenia), alebo iné lekárske preventívne prehliadky súvisiace s tehotenstvom.


 

Zdroj: Zákonník práce 

01 - Modified: 2005-07-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Systém podpory bude oveľa jednoduchší
01 - Modified: 2024-05-10 12:10:37 - Feat.: - Title: Za minimálnu mzdu tejto európskej krajiny by si u nás žil ako kráľ. Slovensko sa na západné štáty nechytá 02 - Modified: 2024-04-04 14:21:16 - Feat.: - Title: Edgar Baker: Očakávania dnešného slovenského kandidáta a opatrenia firiem 03 - Modified: 2024-04-01 22:02:10 - Feat.: - Title: Kuriérom Woltu živnosť vyhovuje. Rozhodne európska smernica o osude státisícov našich živnostníkov? 04 - Modified: 2024-03-18 19:00:00 - Feat.: - Title: Rast platov sťažuje lákanie investorov 05 - Modified: 2024-02-28 12:35:57 - Feat.: - Title: Rezort práce predstaví o pár dní európsky program pre nezamestnaných v objeme 300 miliónov eur
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
13. máj 2024 10:39