StoryEditor

Ak máte dlhy, pomôcť vám môže aj osobný bankrot

13.04.2014, 14:46
Máte dlhy a nedarí sa vám ich splatiť? Riešením môže byť osobný bankrot, avšak aj ten má svoje pravidlá. Za svoj dlh zaplatíte svojím majetkom.

Mám množstvo dlhov a aj napriek svojej snahe sa mi ich už niekoľko rokov nedarí splatiť. V takejto situácii sa ocitla aj čitateľka HNporadne. “Zvažujem osobný bankrot, no nie som si istá, či môžem do vyhlásenia zaradiť aj dlh na ktorý mám ručiteľa,” dodáva. Odpoveď hľadala HNporadňa u expertov.

Vyhlásenie značí úpadok

Zákon o konkurze a reštrukturalizácii hovorí, že dlžník je v úpadku vtedy, ak je platobne neschopný alebo predlžený. Za platobne neschopnú osobu sa považuje ten, kto nie je schopný plniť 30 dní po lehote splatnosti aspoň dva záväzky viac ako jednému veriteľovi. Právnička Hedviga Takáčová vysvetľuje, že za jednu pohľadávku pri posudzovaní platobnej schopnosti dlžníka sa považujú všetky jeho pohľadávky, ktoré počas 90 dní pred osobným bankrotom, teda podaním návrhu na vyhlásenie konkurzu, pôvodne patrili jednému veriteľovi. “Ak dlžník podá návrh na vyhlásenie konkurzu, rozumie sa tým, že je v úpadku,” konštatuje Takáčová.

Iná situácia nastáva, ak ide o osobu, ktorá je predlžená. “Predlžený je ten, kto si musí viesť účtovníctvo, má viac ako jedného veriteľa a hodnota záväzkov prevyšuje hodnotu jeho majetku,” hovorí právnička, pričom pri stanovení hodnoty záväzkov a majetku sa vychádza najmä z účtovníctva alebo ich hodnotu určí znalec. Ten prihliadne aj na očakávateľné výsledky ďašlej správy majetku, resp. očakávateľné výsledky ďalšieho prevádzkovania podniku.

Bankrot môže trvať aj roky

“Ako prvé by mala čitateľka prijať bez zbytočného odkladu vhodné a primerané opatrenia na odvrátenie úpadku,” radí Takáčová. Pokiaľ vyhlasuje osobný bankrot dlžník, k návrhu by mal pripojiť aj zoznam svojho majetku, záväzkov a tiež zoznam spriaznených osôb. “V návrhu dlžník uvedie aj všetky svoje pohľadávky a záväzky, ktoré sú zabezpečené ručením,” dodáva Takáčová. Znamená to teda, že čitateľka uvedie aj dlhy, pri ktorých má ručiteľa. Po podaní návrhu na konkurz súd rozhodne o osobnom bankrote, ktorý trvá zvyčajne tri roky. Ide o skúšobnú dobu, počas ktorej spláca zo svojho majetku dlžník svoje dlhy.

01 - Modified: 2006-04-04 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Na trh prenikajú "low-cost" autobusy
01 - Modified: 2024-05-03 10:11:28 - Feat.: - Title: Ak obchodujete s virtuálnou menou, spozornite. Na trh s kryptom má dohliadať Národná banka Slovenska 02 - Modified: 2024-04-25 12:29:07 - Feat.: - Title: Investovať či neinvestovať do zlata? To je otázka 03 - Modified: 2024-04-21 21:52:36 - Feat.: - Title: Šéf novej banky pre HN: Do konkurenčného boja na Slovensku chceme vstúpiť už v januári 04 - Modified: 2024-04-17 14:24:58 - Feat.: - Title: Ukrajina ide riešiť svoj obrovský dlh. Okupované oblasti tvoria až deväť percent jej predvojnového HDP 05 - Modified: 2024-04-21 22:00:00 - Feat.: - Title: Slovenské firmy sa otvárajú novinkám, viaceré skúšajú zdieľanie áut
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
04. máj 2024 19:57