StoryEditor

Google ušetril miliardy na pokute. Čelí však ďalšej

23.04.2016, 19:03
Internetová spoločnosť Google definitívne vyhrala dlhoročný spor so združením autorov. Tí gigant žalovali za porušovanie ich autorských práv skenovaním kníh do aplikácie Google books. Rozhodnutie nižších súdov v prospech gigantu potvrdil tentoraz aj Najvyšší súd USA.

Skenovať knihy začal americký gigant ešte v roku 2004, keď sa dohodol s veľkými americkými knižnicami na digitalizovaní obsahu. Už o rok neskôr však po prvýkrát čelil žalobe zo strany syndikátu amerických autorov (Authors Guild). Tí tvrdili, že Google skenovaním kníh do svojej knižnej iniciatívy porušil americký autorský zákon.

„Google neoprávnenie vytvoril digitálne kópie takmer všetkých autorsky chránených a hodnotných literárnych diel po celom svete a profituje z ich zobrazovania.Podľa nášho názoru táto masová digitalizácia a jej využitie ďaleko presahuje hranice chránené doktrínou férového používania,“ hovoril vtedy Paul Aiken v mene autorského združenia, ktoré dotknutých autorov zastupovalo. Doktrína férového používania (fair use) podľa platných amerických zákonov stanovuje, za akých podmienok možno dovoliť čiastočné využitie chráneného diela aj bez súhlasu jeho autora.

Súdy súhlasia s Googlom
Po niekoľkých rokoch dospela firma a autori k dohode o urovnaní, podľa ktorej mal Google autorom zaplatiť takmer 93 miliónov eur. To však obvodný súd z Manhattanu odmietol, keďže by tým de facto povolil spoločnosti monopol na hromadné kopírovanie kníh. Naopak, v roku 2013 prijal argumenty firmy, že doktrína férového používania je naplnená tým, že Google books prináša významný verejný prospech.

Spoločnosť vypočítala, že ak by autori spor vyhrali, musela by im vyplatiť neuveriteľných 2,6 miliardy eur (660 eur za každú skopírovanú knihu chránenú autorským právom)

Skenovanie kníh uľahčuje podľa Googlu ich hľadanie študentom, učiteľom, výskumníkom a celej verejnosti a zachováva pritom ohľad na autorské práva. „Digitalizácia kníh má transformačný charakter, berie ohľad na nové možnosti využitia kníh, vrátane tých, ktoré by navždy zostali zabudnuté. Predaj kníh aplikácia neohrozí, práve naopak, keďže nie je určená na ich čítanie,“ tvrdil v rozhodnutí sudca Denny Chin.

Po tom, čo odvolací súd minulý rok v októbri rozhodnutie potvrdil, zväz autorov sa obrátil až na najvyšší súd. Ten v pondelok rozhodol, že virtuálna knižnica s viac ako 20 miliónmi kníh sa môže smelo rozširovať ďalej. Rozhodnutie sa pravdepodobne dotkne aj slovenských používateľov. „Google bude pravdepodobne pokračovať v digitalizácii knižných publikácií, ktoré bude možné slobodne užívať, samozrejme, pri dodržaní slovenských autorskoprávnych predpisov,“ hovorí managing partner advokátskej kancelárie Vojčík & Partners Leo Vojčík.

Namočený aj Android
Aj keď tento spor Google vyhral, od stredy čelí ďalšej právnej hrozbe. Európska komisia dospela k predbežnému záveru, že americká spoločnosť porušuje európske antimonopolné pravidlá a zneužíva svoje dominantné postavenie na trhu. A to cez svoj mobilný operačný systému Android. Google podľa komisie obmedzuje výrobcov, ale aj operátorov mobilných sietí okrem iného požiadavkou o prednastavenom vyhľadávači Google search. Firme, ako aj materskej spoločnosti Alphabet tak hrozí pokuta určitej časti z hodnoty tržieb.

01 - Modified: 2024-04-26 08:03:26 - Feat.: - Title: Šesť sudcovských zástupcov chce, aby Mazáka nahradila Kosová. Ako dôležitú vidia apolitickosť 02 - Modified: 2024-04-25 21:27:13 - Feat.: - Title: Majiteľ Googlu výrazne zvýšil štvrťročný zisk, prvýkrát vyplatí dividendu 03 - Modified: 2024-04-25 05:39:20 - Feat.: - Title: Súd s Kuffovcami bude pokračovať v júli 04 - Modified: 2024-04-23 20:35:28 - Feat.: - Title: Námestník ministra obrany v Rusku bol zadržaný pre podozrenie z korupcie 05 - Modified: 2024-04-23 18:23:27 - Feat.: - Title: Útočníci, ktorí posprejovali Brandenburskú bránu, dostali podmienečné tresty
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
27. apríl 2024 09:31