StoryEditor

Skrachovaná ruská banka ožíva

09.12.2002, 23:00

Jedno z najväčších mien, ktoré skrachovalo v roku 1998, sa opäť vracia na scénu. Ruská banka Menatep, ktorú vlastní ropný magnát a výkonný riaditeľ spoločnosti Jukos Michail Chodorovskij, by sa mala znovu stať významným hráčom v bankovom sektore, tentoraz pod názvom International Financial Union Menatep. Nový Menatep bude združovať finančné holdingy, ktoré M. Chodorovskij začal budovať v roku 1988. Ide o banky Trust and Investment Bank (TIB) a Menatep Sankt Peterburg, poisťovací fond Progress-Doverije a poisťovňu Progress-Garant.
"Chceme vybudovať finančný supermarket, ktorý bude našim klientom ponúkať kompletné služby," povedal pre Moscow Times predseda predstavenstva nového holdingu Platon Lebedev. Obidve banky si zachovajú svoje licencie a nezávislé vedenie, no skupina bude mať spoločnú správnu radu, ktorú do konca tohto roka zvolia existujúci akcionári. Podľa slov P. Lebedeva by Union Menatep mala do roku 2003 vlastniť 100 % akcií oboch bánk a zvažujú aj možnosť uvedenia akcií na ruskú burzu.
Union Menatep v súčasnosti vlastní 19,7 % v TIB a 79,8 % v Menatep Sankt Peterburg a hlavným akcionárom oboch inštitúcií zostáva Jukos, ktorý má 49 % v slovenskom Transpetrole. Menatep Sankt Peterburg pôvodne vznikla ako sesterská banka bývalej Menatep Bank a po finančnej kríze zastávala funkciu tzv. premosťovacej banky, keď prevzala sieť regionálnych pobočiek a niektoré najväčšie kontá. Táto inštitúcia je v súčasnosti 16. najväčšou bankou krajiny podľa aktív, ktoré k 1. júlu 2002 dosiahli 900 miliónov USD, a zameriava sa stredné podniky a zabezpečuje regionálne operácie Jukosu.
TIB začala aktívne pracovať v roku 1999 a jej ťažiskom sú veľké investičné projekty. Banka sa špecializuje na obchodovanie a financovanie projektov a k jej členom patria najväčšie ruské spoločnosti, napríklad Gazprom, Sibnefť, Norilskij nikel či Russian Aluminium. Ide o 11. najväčšiu inštitúciu krajiny, ktorej aktíva k 1. júlu 2002 dosiahli 1,4 miliardy USD.
P. Lebedev uvádza, že žiadna zo spoločností v holdingu nemá priame prepojenie na Menatep ani priamu účasť na jej bankrote. Zároveň potvrdil, že Menatep vyrovnal všetky záväzky voči veriteľom vrátane 881,1 milióna USD voči cudzincom. A hoci TIB a Menatep Sankt Peterburg si od krízy vybudovali širokú klientelu, podľa názoru analytikov škandalózna minulosť Menatepu a jej úzke prepojenie na Jukos môžu poškodiť budúci rozvoj inštitúcie. V deväťčlennej správnej rade holdingu síce sedia dvaja cudzinci, no obnoviť narušenú dôveru zahraničných investorov určite nebude ľahké.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
06. máj 2024 15:44