StoryEditor

Podpora etickým princípom podnikania v SR

19.06.2003, 00:00
Slovenská obchodná a priemyselná komora má eminentný záujem, aby podnikateľská etika uplatňovaná v širokom okruhu podnikateľských subjektov na Slovensku vytvárala podmienky na prienik morálky a spoločenskej zodpovednosti do ekonomických, ako aj užších obchodných vzťahov a umožňovala ho, a tým ovplyvňovala efektívnosť podnikania a prispievala tak aj k pozitívnemu vývoju slovenskej ekonomiky ako celku.
Vyzývame podnikateľské subjekty, aby sa prihlásili do 3. ročníka súťaže Veľká cena SOPK pre rok 2003 a rozšírili tak okruh tých podnikateľov na Slovensku, ktorí budú dôveryhodným subjektom pre svojich obchodných partnerov, spotrebiteľov a zákazníkov, svojich zamestnancov, príslušné orgány štátnej správy a širokú verejnosť, ale napokon aj vzorom pre svojich konkurentov. Prihlášku do súťaže na rok 2003, vrátane odporúčanej dokumentácie na hodnotenie, možno zasielať už od septembra 2003.
Priložená sprievodná dokumentácia, napr. výročné správy, kópie účtovných výkazov a pod., môžu prezentovať hodnotenie za predchádzajúci rok, v tomto prípade za rok 2002.
Záujemcom o zapojenie sa do súťaže dávame niekoľko zásadných informácií, najmä o podmienkach súťaže, ktoré by mali uľahčiť predloženie prihlášky a ďalších informácií o podniku, ktoré umožnia ich objektívne posúdenie.
Symbol etiky v podnikaní
Veľká cena SOPK - vynikajúci podnikateľský subjekt s uvedeným názvom je vytvorená s cieľom ocenenia korektného správania a vzťahov podnikateľského subjektu a za uplatňovanie etických princípov v podnikaní. Udelenie ceny je morálnym ocenením za dosahovanie vynikajúcich výsledkov v komplexnom hodnotení kvality, cieľov, činností, výrobkov a služieb podnikateľského subjektu.
Kritériá súťaže, ktoré sú hodnotené u každého záujemcu a sú založené na paralelnom vlastnom hodnotení, sú najmä o:
- bonite plnenia záväzkov
- finančnej pozícii
- stabilnom rozvoji z dlhodobého hľadiska
- sociálnych podmienkach vrátane vytvárania nových pracovných miest
- vynikajúcich ekonomických výsledkoch
- úspešnom zavádzaní inovačných výrobkov a služieb na trh
- flexibilite výroby a poskytovaní služieb
- perspektíve konjunktúry obratu a zisku
Podrobná špecifikácia a rozpracovanie kritérií súťaže v súlade so schváleným štatútom je uvedená priamo na prihláške vrátane maximálneho počtu bodov, ktoré možno v rámci vlastného hodnotenia priradiť k jednotlivým kritériám. Na uľahčenie hodnotenia komisie je vhodné k jednotlivým kritériám v prílohe prihlášky priložiť krátky vlastný komentár.
Kategórie súťaže
Do súťaže sa môžu prihlásiť členovia komory, ktorí vykonávajú podnikateľskú činnosť v hospodárskych odvetviach a službách najmenej 5 rokov, sú registrovaní na území SR a majú zaplatený členský príspevok do komory za daný kalendárny rok. Do súťaže na rok 2003 sa nemôžu prihlásiť len traja držitelia Veľkej ceny SOPK za rok 2002.
Súťaž je organizovaná pre malé, stredné a veľké organizácie z oblasti výroby, obchodu a služieb. V každej kategórii bude odovzdaná len jedna Veľká cena SOPK. Ďalším organizáciám, ktoré splnia podmienky a kritériá súťaže Veľká cena SOPK, bude odovzdané Čestné uznanie SOPK za uplatňovanie etických princípov v podnikaní.
Výber kandidátov na ocenenie vykoná hodnotiaca komisia zložená zo zástupcov Ministerstva financií SR, Ministerstva hospodárstva SR, Daňového riaditeľstva SR, Colného riaditeľstva SR, Slovenskej obchodnej inšpekcie, Sekcie bánk a poisťovní pri SOPK, troch zástupcov podnikateľskej sféry - členov Predstavenstva SOPK a zástupcu aparátu SOPK - tajomníka súťaže. Uzávierka prihlášok je stanovená na 28. februára 2004. Subjekty budú do súťaže zaraďované na základe úplne a pravdivo vyplnenej prihlášky, ktorú treba zaslať alebo doručiť (aj prostredníctvom regionálnych komôr SOPK) na adresu: Slovenská obchodná a priemyselná komora, Gorkého 9, 816 03 Bratislava. Podrobnejšie informácie záujemcom poskytnú všetky regionálne komory SOPK alebo Ing. Ján Vlčko, tajomník súťaže, tel. č.: 02/54 13 11 58, fax: 02/54 13 11 59, e-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript..
Z histórie súťaže
V prvom ročníku Veľkú cenu SOPK (za rok 2001) - symbol uplatňovania etických princípov podnikania, a diplom za víťazstvo v súťaži získali ZIPP, spol. s r. o., Bratislava v kategórii výrobné organizácie, EVPÚ, a. s., Nová Dubnica v kategórii organizácie poskytujúce služby. V kategórii obchodné organizácie Veľká cena SOPK nebola udelená.
Čestné uznanie SOPK za uplatňovanie etických princípov v podnikaní a za splnenie podmienok a kritérií súťaže získali v kategórii výrobné organizácie AMI, spol. s r. o., Nové Zámky, Cemmac, a. s., Horné Srnie, I. Tran, spol. s r. o., Turzovka, Inwex - Ing. Kaczoreková Ingrid, Modrý Kameň, Jasek, spol. s r. o., Nové Mesto nad Váhom, Kinex, a. s., Bytča, Küster - automobilová technika, s. r. o., Vlkanová, Matador, a. s., Púchov, Slovalco, a. s., Žiar nad Hronom, Volkswagen Slovakia, a. s., Bratislava.
V kategórii organizácií poskytujúcich služby ABB Elektro, s. r. o., Bratislava, Auto Valušek, s. r. o., Bratislava, Elas, s. r. o., Prievidza, Forward, s. r. o., Považská Bystrica, CHVB - Chladiace veže Bohunice, s. r. o., Jaslovské Bohunice, Polus Investment, a. s., Bratislava, Technický skúšobný ústav, š. p., Piešťany. Veľkú cenu SOPK a Čestné uznania SOPK odovzdal oceneným spoločnostiam predseda SOPK Peter Mihók spolu s prezidentom SR Rudolfom Schusterom 25. apríla. 2002 v Kongresovom centre Technopol pri príležitosti konania Zhromaždenia delegátov SOPK.
V druhom ročníku Veľkú cenu SOPK (za rok 2002) - symbol uplatňovania etických princípov podnikania a diplom za víťazstvo v súťaži, získali Volkswagen Slovakia, a. s., Bratislava v kategórii výrobné organizácie, COOP Jednota Slovensko, spotrebné družstvo, Bratislava v kategórii obchodné organizácie a Hotel Lux B & B, s. r. o., Banská Bystrica v kategórii organizácie poskytujúce služby.
Čestné uznanie SOPK za uplatňovanie etických princípov v podnikaní a za splnenie podmienok a kritérií súťaže získali v kategórii výrobné organizácie: Agrofinal, spol. s r. o., Hlohovec, Cemmac, a. s., Horné Srnie, I. Tran, s. r. o., Turzovka, Palma-Tumys, a. s., Bratislava, Plast-Mont, Ing. Peter Jakubove, Lučenec, Slovnaft, a. s., Bratislava, VSŽ Unicorn Tornaľa, spol. s r. o., Tornaľa, VÚSAPL, a. s., Nitra.
V kategórii obchodné organizácie KON-RAD, spol. s r. o., Bratislava, Siemens, s. r. o., Bratislava a v kategórii organizácie poskytujúce služby ABB Elektro, s. r. o., Bratislava, Castor & Pollux, a. s., Bratislava. Veľkú cenu SOPK a Čestné uznania SOPK odovzdal oceneným spoločnostiam predseda SOPK Peter Mihók spolu s prezidentom SR Rudolfom Schusterom 24. apríla 2003 v Hoteli Bôrik na recepcii pri príležitosti konania Zhromaždenia delegátov SOPK.
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. máj 2024 16:22