StoryEditor

20 otázok a odpovedí. Poradíme, ako predať, kúpiť či sceliť pozemky

Ako neurobiť chybu pri prevode parcely. V čom vám môžu pomôcť pozemkové úpravy, ktoré iniciuje obec. Aké sú priemerné ceny za poľnohospodársku pôdu v jednotlivých krajoch. Na tieto ako aj na ďalšie otázky vám odpovedia naši experti.

Téma: Ako postupovať pri predaji pôdy

1.
Kupec z vlastnej dediny

Chcem predať pôdu. Čo mám urobiť v prípade, ak som si našiel kupca vo svojej obci?


Vy ako predávajúci by ste sa s ním mali dohodnúť na cene, o ktorej rozhodnete vy sami podľa vlastnej vôle. Ďalší postup je taký, že od starostu obce alebo od regionálneho úradu agrokomory si treba vyžiadať potvrdenie, že podnikáte vo svojej obci v poľnohospodárstve. Doklad o tom potom priložíte k zmluve o predaji. S kupcom spíšete zmluvu, či už u notára, alebo právnika, ale môžete to urobiť aj bez nich. Podmienkou je, že kupcom musí byť agropodnikateľ, ktorý najmenej tri roky pôsobí v poľnohospodárstve a podniká vo vašej obci.

2.
Kupec z inej lokality

Čo mám urobiť, ak som nedokázal nájsť kupca na svoj pozemok vo svojej obci? Viem, že svoju ponuku musím niekde zverejniť – kde a s akými náležitosťami?


Úmysel predať pozemok musí jeho majiteľ zverejniť najmenej na 15 dní v registri ponúk na webovej stránke rezortu pôdohospodárstva, ako aj na úradnej tabuli v obci a na úradných tabuliach v obciach susediacich s obcou, v ktorej sa pozemok nachádza. Zverejnenie musí obsahovať: identifikačné údaje predajcu, jeho meno, priezvisko a adresu trvalého pobytu – ak ide o fyzickú osobu, ďalej názov, sídlo a identifikačné číslo organizácie – ak ide o právnickú osobu, prípadne meno, priezvisko, miesto podnikania a identifikačné číslo organizácie – ak ide o fyzickú osobu, podnikateľa. Ďalej musí obsahovať: informácie o poľnohospodárskom pozemku podľa údajov z katastra nehnuteľností, informáciu o účele použitia poľnohospodárskeho pozemku podľa územného plánu obce alebo zóny, cenu požadovanú predávajúcim za štvorcový meter a napokon termín a adresu predkladania ponúk na kúpu pozemku.

3.
Limitovanie predaja

Aké sú obmedzenia pri predaji pôdy, komu sa nesmie predať a, naopak, kto pod sprísnené regule predaja nepatrí?


Obmedzenie predaja a kúpy pôdy sa vzťahuje na nasledujúce kategórie kupcov/predajcov. Sú to: a) občania tých štátov, kde si Slováci nemajú možnosť kúpiť pôdu, a preto si ju títo občania nemôžu kúpiť ani na Slovensku, b) táto podmienka sa nevzťahuje na prípady dedenia poľnohospodárskych pozemkov a taktiež ani na štáty EÚ. Inou kategóriou sú kupci s predkupným právom na pôdu. Regulovaný predaj sa totiž nevzťahuje na spoluvlastníkov pôdy a regulovanému predaju nepodliehajú ani blízke osoby (manžel, manželka, rodičia, súrodenci, deti). Okrem toho zákon vymenúva pozemky, ktoré sú mimo regulovaných pravidiel predaja. Jednak sú to záhrady a pozemky v zastavanom území obce a jednak – ak ide o pozemok mimo zastavaného územia obce – sú to parcely, ktoré sú: a) určené na iné než poľnohospodárske využitie (stavebný pozemok), b) parcely, pri ktorých je možnosť jeho poľnohospodárskeho využitia obmedzená, c) parcely, ktorých výmera je menšia než 2 000 m2 alebo sú priľahlé k stavbe, s ktorou tvorí funkčný celok.


Téma: Aké sú podmienky pri sceľovaní parciel


4.
Podiel lokalít so scelenou pôdou


Proces sceľovania síce intenzívne napreduje, ale do vlaňajška sa scelilo len dvanásť percent katastrálnych území. Aký pomer scelených pozemkov je v súčasnosti?


Toto percento sa zatiaľ, žiaľ, nezmenilo. V súčasnosti prebieha verejné obstarávanie projektov pozemkových úprav na dovedna 135 katastrálnych území. Tento proces ešte nie je ukončený, takže musíme čakať. Veríme, že ku koncu roka 2016 začneme na týchto projektoch pracovať a toto percento mierne stúpne. Treba však povedať, že katastrálne územia, v ktorých sa robili pozemkové úpravy, a týka sa to aj uvedenej novej súťaže, sú rovnomerne rozložené po celom Slovensku. Menej ich je len v Bratislavskom kraji, čo je spôsobené tým, že projekty platené z eurofondov v tomto kraji , keďže je najviac rozvinutý , nie sú podporované.

5.
Urýchlenie zmien


Chystá sa ďalšia novela zákona, ktorá by pomohla urýchliť sceľovací proces, napríklad tým, že by sa umožnil iný mechanizmus jeho financovania?


Ako správne uvádzate, chystá sa ďalšia novela zákona o pozemkových úpravách pravdepodobne na konci tohto roka. Už dlho sa volá po urýchlení sceľovania. Tempo, ktorým s...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-05-04 13:30:00 - Feat.: - Title: Máte v pláne na niekoho prepísať majetok? Zmluva musí obsahovať isté náležitosti, aby prešla katastrom 02 - Modified: 2024-04-27 14:57:39 - Feat.: - Title: Rezort životného prostredia chce zaviesť opatrenia na ochranu pobrežných pozemkov 03 - Modified: 2024-04-25 15:11:42 - Feat.: - Title: Spoločnosť Winkelmann od štátu kupuje pozemky v priemyselnom parku, postaví tam závod 04 - Modified: 2024-04-15 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo robiť, ak máte spory so susedmi? V spolupráci s expertmi vám prinášame 20 otázok a odpovedí 05 - Modified: 2024-04-10 13:30:00 - Feat.: - Title: Aké sú vaše práva a povinnosti pri prenájme pôdy? Pre HN odpovedajú experti
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
08. máj 2024 21:56