StoryEditor

20 odpovedí o nárokoch invalidov

25.08.2016, 00:00
Invalidi a zdravotne postihnutí musia častokrát v praxi riešiť množstvo problémov. Ako sa invalidita posudzuje, kto je považovaný za ťažko zdravotne postihnutého a na čo treba prihliadať zo zákona. Čitateľom HN radia experti z praxe.

Radí Ľubica Navrátilová, odborníčka na sociálne zabezpečenie
1. Problémy v praxi
V HN poradni radíte čitateľom aj pri invalidných penziách či príspevkoch pre invalidov. S akými otázkami sa na vás najčastejšie obracajú?
Stretávam sa s obavami invalidných dôchodcov o výšku ich starobného dôchodku. Pretože majú problémy s umiestnením na trhu práce, často vykonávajú nízko platené práce alebo sú nezamestnaní. Vo verejnosti pretrváva predstava, že starobný dôchodok poberateľa invalidného dôchodku sa určí rovnako ako osobe, ktorej nevznikol nárok na invalidný dôchodok a nízko platená práca alebo nezamestnanosť znížia priemerný posudzovaný príjem meraný priemerným osobným mzdovým bodom (POMB) a domnievajú sa, že ich príjmová úroveň v dôchodku sa prudko zníži. Ale situácia je omnoho priaznivejšia. Starobný dôchodok invalidného dôchodcu nebude nižší ako poberaný invalidný dôchodok.

2. Posudzovanie invalidity
Keď niekto „rieši“ invaliditu – kde sa to vybavuje a na čo by mali ľudia pamätať? Ako dlho trvá tento proces a s čím to býva spojené?
Invalidita sa spravidla posudzuje po 12-mesačnej dočasnej pracovnej neschopnosti. Nárok na invalidný dôchodok je podmienený počtom rokov dôchodkového poistenia, ktorý sa mení podľa veku invalida a požaduje sa poistenie v závislosti od veku. Do 20 rokov je menej ako rok, od 20 do 28 rokov najmenej dva roky, od 28 do 34 rokov najmenej päť rokov, od 34 do 40 rokov najmenej osem rokov, od 40 do 45 rokov najmenej 10 rokov a nad 45 rokov najmenej 15 rokov. Výnimku tvoria tzv. invalidi z mladosti, čiže osoby, ktoré sa stali invalidnými pred dovŕšením veku 18 rokov. U tých sa nepožaduje žiadna lehota dôchodkového poistenia.

3. Doplatenie poistného
Počuli sme, že poistné na dôchodkové poistenie si možno doplatiť aj u invalidov. Ako je to?
Poistné na dôchodkové poistenie je možné pred uplatnením nároku doplatiť a to za obdobie štúdia po dovŕšení 16 rokov, obdobie evidovanej nezamestnanosti a obdobie prerušenia účasti na dôchodkovom poistení napríklad za obdobie neplatenej dovolenky. Proces priznania invalidity sa začína uplatnením nároku na invaliditu. Nárok sa uplatňuje na pobočke Sociálnej poisťovne, ktorá žiadateľovi určí, aké doklady je nutné predložiť k posudkovej činnosti, prípadne ďalšie doklady. Žiadateľ by si mal skontrolovať, či Sociálna poisťovňa vedie v evidencii všetky obdobia jeho dôchodkového poistenia. Lehoty na vydanie rozhodnutia o priznaní invalidného dôchodku je 60 dní od začatia konania, v zložitých prípadoch je možné predĺžiť túto lehotu o ďalších 60 dní. O predĺžení konania je S...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-02-25 10:23:38 - Feat.: - Title: Britské múzeum hľadá fanúšika Taylor Swift. Chce mu zveriť úlohu oficiálneho poradcu, toto všetko bude mat na starosti 02 - Modified: 2024-01-25 18:30:33 - Feat.: - Title: Trumpov exporadca Navarro odsúdili na štyri mesiace väzenia kvôli pohŕdaniu kongresom 03 - Modified: 2023-03-01 21:04:03 - Feat.: - Title: Rumunský premiér predstavil svojho nového poradcu, robota s umelou inteligenciou 04 - Modified: 2022-02-14 13:32:41 - Feat.: - Title: Róby, fúzy a vysoké podpätky. Bidenov poradca vzbudzuje vášne, vyjadril sa už aj o Slovensku 05 - Modified: 2021-11-12 09:06:52 - Feat.: - Title: Marián Leško skončil na pozícii poradcu prezidentky, rozhodol sa pre dôchodok
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
03. máj 2024 10:09