StoryEditor

Alexander Auboeck: Slovensko čerpalo spomedzi krajín V4 najviac prostriedkov

28.10.2004, 00:00

UniBanka získala od EBOR úverovú linku, koľko podobných kontraktov ste na Slovensku podpísali?
-- Poskytli sme UniBanke úverovú linku, ktorá je časťou finančného programu EÚ/EBOR pre malé a stredné podniky, čo je spoločný program Európskej komisie a EBOR. Jej cieľom je podpora rozvoja a rastu malých a stredných podnikov. Obe inštitúcie program zaviedli v roku 1999. EBOR odvtedy na potrebné účely poskytla 850 miliónov eur pre lokálne banky a lízingové spoločnosti vyše 27-tisíc úverov a lízingových zmlúv. Je to vlastne úverová linka pre banky a lízingové spoločnosti na úverovanie svojich klientov. Do konca sa pripravuje ešte jedna úverová linka.
Bude tento program pokračovať?
-- Program sa končí z dôvodu vstupu Slovenska do Európskej únie. Bol to veľmi úspešný program. Okrem pôžičiek od EBOR boli poskytované aj prostriedky na poradenstvo a implementáciu projektov.
Čo bude teda ďalej?
-- Existuje jedna facilita, ktorá je pre municipálnu oblasť a funguje na podobných princípoch. Bude dostupná v ďalšom roku. To je jeden z projektov, ale bude sa týkať malých samospráv s menej ako 100-tisíc obyvateľmi. Druhý produkt, ktorý už je v súčasnosti dostupný, sa volá "rural facility", ktorý funguje na podobnom základe. Je pre malé a stredné podniky vo vidieckom prostredí vrátane farmárov. Je to malý program, ale je v spolupráci s Európskou komisiou a pracuje na podobnom princípe, teda platby pôjdu cez komerčné banky. Rozdielom od terajšej facility je teda to, že podnikatelia musia byť z vidieka a sú zapojení aj farmári. Postupným znižovaním úrokových sadzieb sa pomaly stávame menej konkurencieschopnými. Inak je to však pri investíciách na zelenej lúke, do ktorých sa komerčné banky púšťajú menej rady. Budúci rok by sme chceli podobné projekty podporiť v drevárskom sektore.
Keďže postupne ostáva menej príležitostí, môžeme povedať, že sa sťahujete na východ alebo na juh?
-- Áno, ale to neznamená, že nie sme v týchto krajinách prítomní. Len podiel krajín, ktoré už sú v Európskej únii sa bude znižovať. My môžeme síce generovať stratégie, čo aj robíme, ale trh nám povie, kedy je koniec. Napríklad, domnievali sme sa, že pre nás nie je priestor v Maďarsku už pred troma rokmi, ale v tomto roku objem spolupráce presiahne 300 miliónov eur. Je to výsledok infraštrukturálnych projektov.
Ako hodnotíte kooperáciu medzi EBOR a lokálnymi bankami?
-- Pre takú malú krajinu, akou je Slovensko, budeme mať ku koncu roka podpísaných desať úverových liniek a považujem to za úspech.
Ak by sme porovnali Slovensko s okolitými krajinami, bol výraznejšie vyšší záujem zo strany slovenských subjektov?
-- Napríklad v Maďarsku sme síce podpísali približne rovnaký počet kontraktov, ale v omnoho nižšom objeme, podobne aj v Českej republike. V tejto perspektíve je Slovensko najlepšou krajinou v regióne.

EBOR je jedným z akcionárov Slovenskej sporiteľne a UniBanky. Predáte svoje podiely?
-- Medzi Erste Bank a EBOR existuje put/call opcia a domnievam sa, že Erste bank využije začiatkom roka možnosť kúpy podielu v Slovenskej sporiteľni. Čo sa týka podielu v UniBanke, ten je na inej báze a v súčasnosti neplánujem predaj týchto akcií.
Ako vyzerá situácia v Slovalco, do ktorého banka vstúpila kapitálovo a poskytla mu aj pôžičku?
-- Čo sa týka tejto spoločnosti, nerád by som sa v súčasnosti vyjadroval, čoskoro bude čas niečo oznámiť novinárom.
Kapitálovo sa EBOR zúčastnila aj pri prvom fonde rizikového kapitálu. Ako sa mu darí?
-- Fondu Value Growth Fund sa nedarí veľmi dobre. Boli tu programy, v ktorých tím manažérov nebol schopný vypracovať základné tézy projektu dostatočné na to, aby mohol uspokojivým spôsobom pokračovať. Fond uskutočnil jednu investíciu v podniku v Nitre, ale pretože tím nebol schopný dostať spoločnosť pod manažérsku kontrolu, rozhodli sme sa ukončiť fond. Je to smutné, ale komisia fondu sa rozhodla jeho činnosť ukončiť.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. máj 2024 17:27