TASR
StoryEditor

Systém vytvára priestor na špekulovanie

17.01.2017, 13:07
Peter Varga, partner Carpathian Advisory Group v rozhovore pre Hospodárske noviny

​Podnikatelia nebudú obchádzať daň z dividend zmenou daňovej rezidencie, pretože je to technicky náročné. Bude ich to však asi viac motivovať všeobecne k daňovej optimalizácii, hovorí partner Carpathian Advisory Group Peter Varga.

Čo bude znamenať znovuzavedená daň z dividend pre podnikateľov?
Myslím si, že tento krok je v neprospech predovšetkým stredne veľkých slovenských podnikateľov, a hlavne nie je z hľadiska verejných príjmov nevyhnutný a pravdepodobne ani efektívny. Daň z dividend je síce len vo výške sedem percent a zrušený zdravotný odvod bol 14 percent, avšak pri zdravotnom odvode bol určený strop, čo pri dani nie je. V prípade, že bude podnikateľ vyplácať vyššie sumy, niečo nad 100-tisíc eur, zaplatí v konečnom dôsledku viac.

Koľko získa štát?
Žiaľ, nedá sa to odhadnúť, keďže k tomu nemáme relevantné dáta. Pred daňovou reformou v roku 2003 boli obavy, že daňové príjmy po zrušení dane z dividend a znížení dane z príjmov na 19 percent klesnú. To sa však nepotvrdilo. Ba práve naopak, daňové príjmy dynamicky rástli, asi aj vďaka tomu, že ľudia mali nižšiu motiváciu dane obchádzať.

Namiesto 14-percentného odvodu bude sedempercentná daň. Budú z týchto zmien niektorí podnikatelia aj profitovať?
Niektorí teoreticky áno. Ak si podnikateľ napríklad vyplatí dividendy vo výške 40-tisíc eur, pred rokom by platil 14 percent, teraz bude platiť len sedem percent. Pre neho je to teda výhodné. V skutočnosti by si však ten podnikateľ 40-tisíc eur asi nevyplácal, počkal by napríklad rok a vyplatil by si naraz vyššiu sumu, napríklad 80-tisíc eur. Vďaka stropu (v tomto roku približne 52-tisíc eur) by neplatil odvody z celej sumy, čiže v percentách by to bolo okolo 9 percent. Navyše je veľa podnikateľov, ktorí si kvôli zdravotnému odvodu dividendy vôbec nevyplácali. Pri dani z dividend však už daňový úrad môže niektoré formy alternatívneho využívania firemných peňazí na súkromné účely považovať za obchádzanie dane z dividend.

Mení sa niečo pre podnikateľov, ktorí si budú vyplácať dividendy z predchádzajúcich rokov?
Pôvodný návrh bol drakonickejší, keďže počítal s retroaktivitou. Nakoniec sa z návrhu vypustila. V praxi to znamená , že ak si budete vyplácať zisky z obdobia pred rokom 2017, tak sa na vás bude vzťahovať ešte zdravotný odvod z dividend. Ak to bude ešte zo staršieho obdobia, tak tam nemusíte mať ani daň, ani odvody. Prvá daň z dividend by sa mala platiť v roku 2018 zo ziskov z roku 2017.

Nehrozí, že budú podnikatelia platenie tejto dane obchádzať?
Daň z dividend sa bude obchádzať ťažšie ako zdravotný odvod z dividend. Samozrejme, určité spôsoby si podnikatelia nájdu, ďalej je to na daňových úradoch. Neexistuje však univerzálne pravidlo, to by ste sa museli stať daňovým rezidentom nejakej inej krajiny. Keď napríklad Dominika Cibulková vyhrala Turnaj majsteriek, pýtali sa jej, prečo nezmení svoju daňovú rezidenciu, aby tak platila menej daní. Odpovedala, že jej to za tých pár tisíc dolárov nestojí, keďže by sa musela určitý čas zdržiavať mimo Slovenska. Nie je to teda také jednoduché. Skôr si myslím, že to viac akceleruje snahy podnikateľov celkovo o daňovú optimalizáciu, či legitímnu alebo nelegitímnu, legálnu alebo nelegálnu. Daňový systém bol po daňovej reforme z roku 2004 jednoduchý, ale stáva sa čoraz viac komplexnejším a tým sa vytvára väčší právny, ale aj technický priestor na optimalizáciu. Kým napríklad v roku 2004 mal zákon o dani z príjmov 32 434 slov, dnes má ten istý zákon 73 936 slov.

01 - Modified: 2017-01-17 12:13:06 - Feat.: 0 - Title: Odvod nahradila daň z dividend
01 - Modified: 2024-04-29 09:44:48 - Feat.: - Title: Európske banky údajne minulý rok zaplatili Rusku na daniach vyše 800 miliónov eur, viac ako predtým 02 - Modified: 2024-04-26 10:47:52 - Feat.: - Title: Vláda zdvihne daň z príjmov, tvrdí SaS. Ficov kabinet má podľa nich zasiahnuť aj do druhého piliera 03 - Modified: 2024-04-25 17:22:18 - Feat.: - Title: Matovičova atómovka podnietila kreativitu podvodníkov. Finančná správa žiada zmeniť systém pre živnostníkov 04 - Modified: 2024-04-18 16:08:21 - Feat.: - Title: Lídri Únie prerokovali možnosti posilnenia konkurencieschopnosti únie. Štáty majú výhrady k úprave daní 05 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Platenie daní má prejsť revolúciou. Štát chce odbremeniť firmy od záťaže týkajúcej sa státisícov zamestnancov
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
13. máj 2024 21:58