StoryEditor

Kapitál obíde štáty, kde treba podplácať

12.06.2003, 00:00
Až 63 percent ekonomického úspechu podnikateľov spája verejnosť s podozrením z korupčných praktík. Uviedol to Ivan Gabal, vedúci realizačného tímu projektu Korupcia nám pije krv!
  • Zdolať korupciu chce odvahu a spoluprácu
  • Až 63 percent ekonomického úspechu podnikateľov spája verejnosť s podozrením z korupčných praktík. Uviedol to Ivan Gabal, vedúci realizačného tímu projektu Korupcia nám pije krv! financovaného z fondu Phare na pondelňajšej pracovnej konferencie s názvom Ako očistiť podnikateľské prostredie na Slovensku od korupcie, ktorú usporiadali organizátori kampane v spolupráci s Americkou obchodnou komorou a Delegáciou Európskej komisie.
    Trh očistený od korupcie znamená podľa Gabala zníženie nákladov pre podnikateľov, vytára šance pre lepších a sociálne uznanie a legitimitu úspešných na trhu a klímu, v ktorej nie sú úspešní podozrivými. Šéfredaktor denníka SME Martin M. Šimečka otvoril na konferencii tému korupcie v médiách. Varoval, že politickú manipuláciu médií nahradila manipulácia svetom biznisu, ktorá "ohrozuje slobodu tlače viac ako bývalá Mečiarova vláda". Podľa Šimečku je rozšíreným javom, že podnikatelia - aj keď nie sú dôkazy a ťažko sa to odhalí - sa pokúšajú podplácať novinárov (aj za to, čo nenapíšu). Médiá podľa Šimečku podliehajú hrozbám veľkých firiem, že v prípade nelichotivých zmienok prestanú zadávať inzerciu, a tak sa bohaté firmy stávajú nekritizovateľné. Nevysvetlil, prečo nemajú a nebudujú si slovenské noviny takú autoritu, aby neinzerovanie v denníku, kde inzeruje konkurencia, bolo ujmou nie denníka, ale inzerenta. Poukázal aj na slabú pozíciu médií v súčasnom právnom systéme pred súdom, ktorá bráni médiám sa zaoberať korupčnými prípadmi, aj keď o nich vedia. Podnikatelia to vedia a využívajú. "Pritom informácií o korupcii v podnikateľskom prostredí a spojení s politickou sférou je toľko, že by sme mohli vydávať denne ďalšie noviny," poznamenal Šimečka.
    Vplyv zahraničia
    Proti korupcii nie sú imúnne ani západoeurópske alebo americké spoločnosti, no dôležité je, ako sa stavia k tomu, čo sa stane po tom, keď "veľké ryby", ako napríklad Enron, zneužijú dôveru spoločnosti. "Ľudia ich musia vidieť v putách pred súdom," povedal americký veľvyslanec v SR Ronald Weiser, pretože základom podnikania je dôvera vo vládu, v trhovú ekonomiku a v politický systém. "Za korupciu platí celá spoločnosť, pretože sa naruší dôvera," upozornil americký veľvyslanec a pripomenul, že veľvyslanci podávajú správy o stave korupcie a o každom korupčnom správaní, o ktorom sa dozvedia, pretože to zohrá dôležitú úlohu pri rozhodovaní investorov. Kapitál sa vyhne krajinám, v ktorých treba podplácať. Zaujímavým faktom je, že americký zákon o zahraničnej korupcii postihuje aj podnikateľov, ktorí umožnia zaplatenie úplatku v zahraničí. Viacerí podnikatelia na konferencii však vyzdvihli vplyv zahraničných firiem na Slovensku a ich kódexov obchodnej etiky, pretože ich dodržiavanie vyžadujú aj od firiem, s ktorými obchodujú. "Ako sa dostávame do medzinárodných štruktúr, čoraz viac čistíme podnikateľskú sféru," povedal generálny manažér Hewlett-Packard pre Slovensko Peter Weber. Viacerí diskutéri však priznali, že Slovensko sa tvrdo poučilo zo začiatku deväťdesiatych rokov, keď riziko podnikania v korupčnom prostredí bolo vyššie ako jeho výnosnosť a zahraniční investori strácali oň záujem a vyzdvihli výhody, keď firmy so zahraničným kapitálom pomáhajú regulovať správanie na trhu.
    Opatrenia v legislatíve
    Ďalšími dôležitými opatreniami na zníženie korupcie v podnikateľskom prostredí je podľa ministra spravodlivosti Daniela Lipšica zmena zákona o verejnom obstarávaní a dodržiavanie etických pravidiel. Súčasťou balíka protikorupčnej legislatívy je návrh zákona o postihovaní osôb s nelegálne nadobudnutým majetkom, podľa ktorého vlastníci väčšieho majetku, ktorí nebudú môcť preukázať legálnosť zdrojov potrebných na jeho nadobudnutie, zaplatia štátu vysokú finančnú náhradu. Prokurátor bude mať zo zákona povinnosť zaoberať sa kvalifikovanými podnetmi daňových orgánov, finančnej polície, orgánov činných v trestnom konaní a iných štátnych orgánov týkajúcich sa fyzických i právnických osôb. Znižovaniu korupcie má pomôcť aj úprava lobingu. Podľa ministra spravodlivosti nie je celkom fér, že lobovať môžu len zástupcovia zamestnávateľov a odborárov, keďže jediný zákon, ktorý v súčasnosti upravuje lobing, je zákon o tripartite. Na zamedzenie korupcie v podnikateľskom prostredí pripravuje vláda okrem toho aj zákon o špeciálnom prokurátorovi, využívanie korunných svedkov aj v korupčných kauzách, ústavný zákon o konflikte záujmov, zníženie rozsahu poslaneckej a sudcovskej imunity, zmenu systému poskytovania licencií a právo verejnosti vyjadrovať sa k navrhovaným legislatívnym zmenám.
    menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
    26. apríl 2024 21:27